09.08.2024 - 06:52 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER
OZAN ÖMER KADÜKER - Dünyanın en popüler çocuk oyunlarından Roblox, Türkiye’de erişime engellendi. Özellikle 9-12 yaş arasındaki çocukların sanal dünyada buluşabildiği Roblox, kullanıcılara birlikte oyun yaratıp oynama imkânı sunuyordu. Bu nedenle oyunda kurallara aykırı olarak cinsellik hatta sanal cinsel ilişkiler de vardı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox’un engellendiğini açıkladı. Türkiye, verilere göre Roblox oynayan kişi sayısında dünya beşincisi konumunda ve toplam 9 milyon oyuncu var. Özellikle yaz tatilinde çocukların oyun oynama süreleri arttığı için çocuklar, günlerinin büyük bir bölümünü oyunla geçiriyorlardı. Bu nedenle yasağa çocuklar çok tepkili. Ağlayanlar, öfke krizleri geçirenler dahi var. Ouna girmenin yollarını arayan çocuklar da sanal tehlikelerle de karşı karşıya.
‘ENGELLENME ÖFKE YARATIR’
Çocukların davranışlarıyla ilgili Psikolog-Yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Konu ne olursa olsun engellenme öfke yaratır. Özellikle de bu yaş grubu için. Ailelere tepkiler abartılı gelebilir ama abartılı değil” dedi. Her ailenin yasağı çocuğa anlatması gerektiğini kaydeden Dökmen, şunları söyledi: “Spor yapalım, sanat yapalım gibi şeyleri çocuklar dinlemiyor. İnternet çağı çocukları için bu önerilerin faydası yok. Eğer bu oyunda cinsel içerik varsa en başında izin verilmemeliydi. Cinsel içerikten haberi olmayan çocuklar da var. Özellikle bu çocuğun canı sıkılır, bu son derece doğal.”
‘YASAK CEZBEDER’
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Çiğdem Yektaş ise “Bir sabah uyanıp çocuğunuzun en sevdiği oyuncağını bulamadığını düşünün... Hiçbir açıklama ve gerekçe sunmadan ‘oyuncağını attım’ dediğinizde nasıl bir tepki alırsanız? Şu anda da çocuklar açıklama olmaksızın tamamen yasaklanan bir şeyi protesto ederek ve stres tepkileri vererek karşılık veriyorlar. Bunun normal olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Oyunu yasaklamanın riskleri hakkında ise Yektaş, şu bilgileri verdi: “Her yasakta olduğu gibi böyle bir yasaklama biçimi de zararlı bile olsa yasaklanan şeyi daha cazip hale getirecektir. Çocukların yasağı delerek oyuna ulaşmak için yasa dışı durumlara başvurma ve sanal ortamda başka risklerle karşılaşma ihtimali gibi çeşitli sorunlar doğuracaktır.”
DÜNYADA DA TARTIŞILIYOR
Roblox’ta çocuklara uygun olmayan içerikler, 16 yaş altı çocukların büyük çoğunluğunun oynadığı Amerika ve İngiltere’de de tartışma konusu. Ürdün, Umman gibi bazı ülkeler ise oyunu yasaklama yoluna gitti. Yasağa oyunu Türkiye’de oynayan çocuklar, yetkililere seslendiği videolarla tepki gösterdi. Bazı çocukların ise sinir krizi geçirdiği videolar sosyal medyada gündem oldu.