GündemÇocuklara kozmetik kurşunu!

Çocuklara kozmetik kurşunu!

09.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çocuklarda makyaj yaşının giderek düştüğünü vurgulayan uzmanlar ağır metaller ve kimyasallar içeren makyaj malzemelerinin fiziksel ve ruhsal sağlığa zarar verdiğini belirtiyor...

Çocuklara kozmetik kurşunu

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Sosyal medyanın da etksiyle çocuklarda makyaj yapma yaşı, her geçen gün düşüyor. Araştırmalar kız çocuklarının ilkokuldan itibaren makyaj yapmaya başladığını gösterirken, uzmanlar küçük yaşta makyaj malzemesine maruz kalmanın hormonal sistem bozukluğu da dahil birçok hastalığa neden olabileceği uyarısında bulunuyor. Ergenlik öncesi sivilce vakalarındaki artışı da erken makyaja bağlayan uzmanlar, “Makyaj ve yüz boyama; kurşun, kadmiyum gibi ağır metallerin çocukların bünyesine sirayet etmesine neden olur” diyor.

Haberin Devamı

AĞIR METAL YÜKLÜ

Başkent Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Durdu, “Yakın zamanda yapılan bir çalışmada bazı saç ürünlerinin genç yaşta kullanılmasının erken ergenliğe neden olduğu ve meme kanseri gelişim riskini arttırdığı bildirilmiştir. Son yıllarda çocukları özendirmek için yüz boyası, vücut simi, oje, saç jeli ve parfüm pazarlanıyor. Kozmetiklerde kurşun, kadmiyum ve krom gibi ağır metaller bulunabilir. Makyaj kimyasalları özellikle çocuklar gibi derisi ince olan grupta, vücuda emilip çeşitli dokulara zarar verebilir” uyarısını yaptı.

Çocuklara kozmetik kurşunu

Özel etkinliklerde çocuklara uygulanan yüz boyası, vücut simi, oje, saç jeli vb maddeler minik bedenler için büyük tehlike oluşturuyor.

Haberin Devamı

10 yaşlarında cilt bakımı

Dermatoloji uzmanı Doç. Dr. Tuğba Özkök Akbulut da, “Polikliniklerde 10-11’li yaşlarda cilt bakım rutini oluşturmuş olan, peelingler, çeşitli maskeler hatta akşam serumları, annelerinin dahi kullanmadığı yoğunlukta bir bakım rutini oluşturma çabası olduğunu görmekteyim.  Çocukların bir arada geldiklerinde artık oyunlar oynanmadığını, cilt bakım rutinlerini birbirleriyle paylaştıklarını görmekteyim. Sosyal medyada gördükleri şeyleri uygulamak yerine bir dermatoloji uzmanına muayene olmaları gerekiyor” dedi.

Çocuklara kozmetik kurşunu

KALICI OJEYE DİKKAT!

Çocukların küçük yaşta kalıcı oje yaptırmaya başladığını kaydeden Kozmetolog Ayşenur Yazıcı da şunları söyledi:  “Çocukların çoğu Barbie bebeklerle büyüdü ve bu çocuklar annesinden oje sürmesini istiyor. Ojelerin içerisinde bazı kıvam ve parlaklık arttırıcılar var. Bunlar da hormon bozuyor. Çocukların erken adet görmesine yol açabiliyor. Bu bir çok kozmetikte var. Vücudumuza emilerek zararlı kimyasallar alınıyor. Çocuklara büyüdüğünde makyaj yapması gerektiğini uzman bir psikolog izah etmeli. Anne, her şeyin bir zamanı olduğunu anlatmalı. Kalıcı ojelere de kesinlikle karşıyım. Tırnak yatağı belli bir süre sonra zedelenebiliyor. Tırnağın kendi yapısı bozuluyor.”

PSİKOSOSYAL GELİŞİMDE DENGESİZLİK

Çocukların makyaj yapma isteğinin altında annelerini, beğendikleri karakterlerini veya fenomenleri taklit etme eğiliminden kaynaklandığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın şu bilgileri verdi: “Bu tür davranışlar, çocukların yaşlarına uygun olmayan bir şekilde yetişkin rollerine girmelerine yol açabilir. Bu durum, çocukların psikososyal gelişimlerinde dengesizlikler yaratabilir. Erken yaşta makyaj yapma isteği, çocukların kendi bedenlerine ve güzellik algılarına yönelik kaygılar geliştirmelerine neden olabilir. Düşük özgüven, depresyon ve beden algı bozukluğuna kadar gidebilen psikolojik sorunlar oluşabilir.”