GündemRamazan Bayramına kaç gün kaldı? (Bayram tatili kaç gün olacak?)

Ramazan Bayramına kaç gün kaldı? (Bayram tatili kaç gün olacak?)

05.06.2017 - 09:37 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı için artık kısa bir süre kaldı. Ramazan ayının içerisinde yer aldığımız şu günlerde vatandaşlar şimdiden Bayram tatili için planlarını hazırlamaya başladı. Peki Ramazan Bayramı tatili bu sene kaç gün olacak?

Ramazan Bayramına kaç gün kaldı (Bayram tatili kaç gün olacak)

Ramazan ayında iftar sofraları kurularak komşular, akrabalar davet edilir. Bu ayda oruçlu bir kişiye iftar vermek dinimiz İslam açısından önemlidir. Ramazan ayının ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret iken son günleri de Cehennem ateşinden kurtuluştur.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYI VE BAYRAMININ ÖNEMİ

Ramazan Bayramları ülkemizde, aileler bir araya gelir. Büyükler ziyaret edilir. Bayram sabahı erken kalkılarak bayram namazına gidilir. Mezarlık ziyaretleri yapılarak vefat etmiş olan aile bireyleri ve yakınlar için bol bol dua edilir. Çocuklar da en yeni en güzel elbiselerini giyerek bayram sevincine ortak olurlar. Bayram günlerinde genç olanlar yaşlı olanları ziyarete giderek onların ellerini öper ve hayır dualarını alırlar. El öpenlere büyükleri bayram harçlığı verir. Bayramda gelen misafirlere tatlı ve şeker ikramında bulunulur. Ramazan bayramında en çok sevilen ve çok tercih edilen tatlı türü baklavadır. Ramazan bayramına ikinci bir isim olarak da şeker bayramı adı verilmiştir.

Ramazan ayı ile ilgili olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur; ‘’Ramazan ayında 4 şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allah’ü Teala çok sever. Bunlar kelime-i şehadet söylemek ve istiğfar etmektir. İkisini de zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allah’ü Teala’dan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden O’na sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır.’’

Ramazan ayı insanların manevi ve maddi olarak kirlerinden arınmasını sağlar. Fırsatlar ayı olan bu mübarek ay iyi değerlendirilmelidir. İnsanlar oruç tutarak yalnızca bedenlerini aç bırakmazlar aynı zamanda oruç ile bir terbiye de söz konusudur. Oruç tutanlar tarafından yaşanılan açlık ile birlikte yoksul insanların yaşamış olduğu durumda daha iyi anlaşılır. Yoksul insanlara bu ayda daha fazla yardım edilir. Orucun tam olarak yerine getirilmesi için insanların ellerini, gözlerini, dillerini, kulaklarını ve diğer tüm uzuvlarını günah işlemekten ve kötülüklerden uzak tutması gerekir. Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı bu ayda beraberlik ve birlik duyguları gelişir. İnsanlar arasında kardeşlik duyguları, saygı, sevgi ve sabır güç kazanır. Ramazan ayında iftar sofraları kurulur. Bu da insanlar arasındaki bağın güçlenmesini sağlar. İslam’ın beş şartı; kelime-i şehadet getirmek, oruç tutmak, namaz kılmak, hacca gitmek ve zekat vermektir. İslam’ın beş şartından birisi de Ramazan ayında tutulan oruçtur. Orucun zamanında tutulması gerekir. Oruç tutmamak günahtır. Eğer kişinin bir mazereti varsa ve bu mazeretinden dolayı oruç tutmuyorsa bu günah sayılmaz.

Ramazan ayı kelime olarak, yaz aylarının sonunda ve sonbahar aylarının başında yağarak yerdeki tozların temizlenmesini sağlayan yağmur anlamına gelir. Bu aylarda yağan yağmur tarafından yerde bulunan tozların temizlenmesi gibi Ramazan ayı ile birlikte de insanlar tarafından işlenmiş olan günahlar da silinerek süpürülür.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de Ramazan ayı içerisinde bulunur. Bu yıl Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 Çarşamba gününe denk geliyor. İslam dininin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim de bu ayda indirilmeye başlandı.

Üç ayların sonuncusu Ramazan ayıdır. Recep ayı ve Şaban ayından sonra gelen bu ay içerisinde insanlar yapmış oldukları ibadetlere daha çok özen gösterirler. Günah işlemekten ve kötülüklerden uzak kalınmaya çalışılır. Camilerde ve evlerde bir araya gelen insanlar tarafından Kuran-ı Kerim okunur. Ramazan ayının sonunda da Kuran-ı Kerim baştan sona okunarak hatim edilir. Müslümanlar tarafından bu gelenek Ramazan aylarında uzun süredir devam ettirilir.

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayında oruç tutanlar tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan konulardan bir tanesi de orucun hangi durumlarda bozulduğudur. Dişler arasında kalmış olan ve boyutu nohuttan küçük olan kırıntının yutulması durumunda, kişinin istemsizce kusması, kişinin istemeden boğazına toz ya da duman girmesi, tükürük ve balgamın yutulması durumunda, göze makyaj yapılması durumunda, göze ilaç damlatılması durumunda ve kan aldırılması gibi durumlar karşısında oruç tutanların oruçları bozulmaz.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Oruç tutacak olanlar tarafından sahur vakti kalkılır. Sahur vaktinde bir şeyler yenilir ve içilir. Bu da oruç tutacak kişilerin daha dayanıklı olmasını sağlar yani oruca hazırlık yapılmış olunur. Oruç tutacak olanların sahur vaktinde kalkmaması günah değildir ancak sahura kalkmak sevaptır. Sahura kalkılmalı ve peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından da buyurulduğu gibi o sahurun bereketinden istifade etmek gerekir. Bir bardak su içilecek dahi olsa sahura kalkılmalıdır. Sahur ayrıca insanlara ibadet etmeleri için de fırsat sunar.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan Bayramı birinci günü 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. Son oruçların 24 Haziran Cumartesi günü tutulmasının ve son iftar sofralarının kurulmasının ardından 25 Haziran’da Ramazan Bayramı kutlanmaya başlanacak. Bu yıl bayramın ilk gününün Pazar gününe denk gelmesinden dolayı çalışan kişiler hafta içinde sadece 2 gün tatil yapabilecek. Bayram tatili sonrasında da Çarşamba günü iş başı yapılacak.

2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR? FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fitre miktarı belirlenirken insanların mevcut sosyo-ekonomik durumları göz önünde bulundurulur. Bir kişi için gerekli olan günlük asgari gıda ihtiyacı dikkate alınır. Bu yıl 2017 fitre miktarı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 16 Türk Lirası olarak belirlendi. Belirlenen bu fitre miktarı 2018 yılının Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli sayılacaktır.
Fitrenin ihtiyaç sahibine Ramazan Bayramı ilk gününde verilmesi uygundur ancak fitre Ramazan Bayramı öncesinde de verilebilir. Fitre birkaç gün öncesinde hatta birkaç ay öncesinde de ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırılabilir. Böylece o kişinin de Ramazan Bayramı için gerekli olan ihtiyaçlarını erkenden karşılaması sağlanmış olur. Eğer fitre zamanında verilmemişse en kısa süre içerisinde verilmelidir.
Fitre verilemeyecek olan kişiler; çocuklar, anne, baba, zengin durumda sayılan kişiler ve gayrimüslimlerdir.
Fakir durumdaysa fitre verilebilecek olan kişiler; üvey anne, üvey baba, üvey çocuk, kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader, gelin ve damat

2017 BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılı için Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tarihleri şu şekildedir;
- Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
- Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
- Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
- Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
- Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe
- Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma
- Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
- Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar
- Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi