05.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Esra Alus
Rahmi bulunmayan kadına, 61 yaşındaki başka bir kadından rahim nakli gerçekleştirilmişti. İsveçli doktorlar tarafından yapılan açıklamada, ilk kez rahim nakli sonucunda bir bebeğin dünyaya geldiği, hem bebeğin hem de annenin çok iyi durumda olduğu duyuruldu. Tıp tarihine geçen olay sonrasında konuşan Doktor Mats Brannstrom “Bebek harika durumda, ancak bundan daha güzel olan aileye verdiğimiz mutluluğu görmek” dedi. Hem rahim naklini hem de doğumu gerçekleştiren ekibin lideri olan Doktor Brannstrom, “Hâlâ bunu gerçekten başardığımızı idrak etmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.
İlk nakil Türkiye’de
Dünyanın ilk rahim nakli Türkiye’de Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirilmiş, ancak 23 yaşındaki Derya Sert’in 8 haftalık hamileliği sonlandırılmak zorunda kalmıştı. Kadavradan rahim nakli yapılan ardından da embriyo nakledilen Derya Sert’in hamileliği bebeğin kalp atışlarındaki düzensizlik nedeniyle sonlandırılmıştı.
Operasyon, tıp bilimi açısından büyük önem taşıyor. Zira rahmini kanser nedeniyle kaybetmiş veya rahmi olmadan doğmuş kadınların çocuk sahibi olabilmesi için çok önemli bir adım atıldığı kabul ediliyor. Bugüne dek birçok uzman, nakledilmiş bir rahmin bir fetüsü büyütemeyeceğini iddia ediyordu. Operasyonun başarısına rağmen, rahim nakillerinin sayısının artması olası gözükmüyor. Cornell Üniversitesinden Doğurganlık Uzmanı Doktor Glenn Schattman, “bu operasyon başka seçenek kalmadığında yapılır, çok uzun bir ameliyat olmasının yanısıra riskler ve komplikasyonlar barındırıyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ömer Özkan: “Önemli bir süreç, sonuçta bir ilk. Bu ekip, rahim nakli yaptığımız vakadan sonra bizi ziyaret eden ekip. Oldukça başarılı bir ekip. Biz de onları misafir etmiştik. Oldukça fazla deneysel çalışmaları var. Biz onlardan bayağı faydalanmıştık, onlar da bizim klinik çalışmalarımızdan faydalandıklarını söylemişlerdi. Bunun başarılı sonuçlanması da çok güzel. Bunun bir çığır açacağını hep söylerdik, en azından bu aşama bizi biraz daha rahatlattı. Bizim hastamız açısından da bizi daha çok ümitlendirdi. Bu sürecin başarıyla sonuçlanması son derece güzel bir şey.
Risk aldık ama değdi
İsmi açıklanmayan anne “Aldığımız riske ve beklememize değdi” şeklinde konuştu. Erkek bebeğin adını ‘zafer’ anlamına gelen ‘Vincent’ koyan aile, “Doktor Brannstrom bizi riskler konusunda uyardı ve garanti olmadığını söyledi, ancak belki de risk almayı sevdiğimizden bunun mükemmel bir fikir olduğunu düşündük” dedi.