GündemProstat kanserine karşı ‘Top Sende’

Prostat kanserine karşı ‘Top Sende’

24.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Üroonkoloji Derneği ile prostat kanserine dikkat çekmek için “Prostat Kanserine Karşı Top Sende” projesini hayata geçiriyor.

Prostat kanserine karşı ‘Top Sende’

ALEYNA SEVİM İstanbul  - Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü, prostat kanseri. Bu nedenle, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Üroonkoloji Derneği, prostat kanserine dikkat çekmek amacıyla “Prostat Kanserine Karşı Top Sende” projesini uyguluyor. Projeyle, hastalığa ve kontrollere daha fazla dikkat çekmek, toplumda geniş kitlelere ulaşmak ve daha fazla hayatın kurtarılmasına yardım etmek amaçlanıyor. 

Haberin Devamı

Sakın geç kalmayın 

Prostat kanserinde de erken teşhis büyük önem taşıyor. Dünyada yılda yaklaşık 1.4 milyon erkekte teşhis edilen prostat kanserinde yaş ilerledikçe risk de artıyor. Uzmanlar, aile öyküsünde meme veya prostat kanseri bulunan bireylerin risk grubunda olduğunun altını çiziyor. Erken teşhiste tedavi başarısı yükseliyor. 

Futboldan ‘farkındalık’ mesajı

“Prostat Kanserine Karşı Top Sende” sosyal fayda projesi kapsamında, 16-17 ve 18 Eylül’de oynanan Trendyol Süper Lig maçlarının tamamında ev sahibi takımlar sahaya, “Prostat Kanserine Karşı Top Sende, Haydi Beyler Kontrole!” yazılı pankartlarla çıkarak bu farkındalık çalışmasına destek verdi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun onayıyla hayata geçirilen projenin amacının, sağlıklı yaşam için düzenli kontrolün önemine dikkat çekerek daha fazla hayatın kurtarılmasını sağlamak olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Vaka artışı gözleniyor’ 

Türk Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Güven Aslan: “Farkındalık projeleri, daha bilinçli ve sağlıklı bireylerin yetişmesine katkıda bulunuyor. Son yıllarda teşhis aşamasında ileri evre prostat kanseri sıklığında artış gözlemliyoruz. Risk grubunda olan kişiler, tarama ve  testlerle hastalığı erken aşamada tespit edebilir.”

‘Yeni ilaçlar üretiliyor’

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer: “Hastalığın her aşamasında tedavi yöntemleri var. Prostat kanserinin tedavisinde hastaya kemoterapi vermeden de uygulayabildiğimiz hormon baskılayıcı tedavi yöntemleri mevcut. Nükleer tıp bölümüyle de teranostik uygulamaları kullanabiliyoruz.”

‘Erken teşhis hafif tedavi’

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek: “Prostat kanserini ne kadar erken yakalarsak, o oranda hafif bir tedaviyle kurtulmak mümkün. Gecikildiğinde daha zahmetli bir tedavi gerekse de kurtulma oranları yüz güldürücü. Prostat kanserinde kür için tek seçeneğin cerrahi olmaması ve radyoterapinin yüksek kür oranlarıyla denk bir tedavi olarak her hastamıza önerilebilmesi, büyük şans. Hastalarımızın prostat kanseriyle mücadele edebilmesi için cerrahi girişim olmadan, radyoterapiyle 2-8 haftalık bir yelpazede, teknolojinin sunduğu tüm imkanlarla yanındayız.”

Yazarlar