GündemPandemi sağlık okuryazarlığını artırdı! Rapordan ilk bilgiler

Pandemi sağlık okuryazarlığını artırdı! Rapordan ilk bilgiler

01.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın 15 bini aşkın haneyi kapsayan araştırmasına göre katılımcıların yüzde 45’i sağlık okuryazarlığından geçti.

Pandemi sağlık okuryazarlığını artırdı Rapordan ilk bilgiler

Hande Atılgan - Sağlık Okur-Yazarlığı Ulusal Eylem Planı 2023-2026 kapsamında, beş yıl aradan sonra yenilenen “Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörleri Araştırması”nın ön sonuçları umut verdi. 

Haberin Devamı

2023’ün ikinci yarısında yurt çapında 15 bin 430 hanede yapılan araştırmanın raporlama çalışmaları sürüyor. İlk bulguları Sağlık Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planında ortaya çıkan araştırmaya göre Kovid-19 pandemisi tecrübesinin de yaşandığı son beş yılda, önceki döneme göre “sağlık okuryazarlığı yeterli ve mükemmel olanların oranı”, yüzde 31,1’den yüzde 45,4’e yükseldi. “Hastalıklardan korunma sağlık okuryazarlığı yeterli ve mükemmel olanların oranı” yüzde 28,4’ten yüzde 44,4’e, “Tedavi ve hizmetlere yönelik sağlık okuryazarlığı yeterli ve mükemmel olanların oranı” da yüzde 41,6’dan yüzde 50,9’a çıktı. Ön bulgular, sağlık okuryazarlığında iyileşme yaşandığının işaretlerini verdi ancak Bakanlık, plan için görüş sunan sağlık paydaşlarının okuryazarlığın yetersiz olduğu tespiti yaptığını kaydetti. 

Haberin Devamı

YAŞLILARLA MAKAS AÇIKTI 

6 bin 228 hanenin dahil edildiği 2018 tarihli bir önceki araştırmanın en çarpıcı bulgusu, yaş grupları arasındaki okuryazarlık farklılığı olmuştu. Okuryazarlığın yetersiz olduğu kesim yüzde 68,9 olarak belirlenirken, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar arasında bu oran yüzde 90,4’e kadar çıkmıştı. Yeni araştırmanın raporlaştırılmasıyla, yaşlılardaki okuryazarlık durumunun ne aşamaya geldiği de belli olacak. 

Araştırmanın çıkış noktası olan eylem planı, hastanelerdeki randevu kuyruğu gibi problemler ile sağlıkçılara yönelik şiddeti önlemeye yönelik olarak hazırlanmaya başlanmıştı. 2023 Araştırması, 16 Ocak 2024’te Bakanlıkta yapılan değerlendirme toplantısında ele alındı ve yeni veriler ile 2018 sonuçlarının kıyaslaması sorumlu araştırmacı, Lokman Hekim Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sarp Üner tarafından yapıldı.