24.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ / İstanbul
Dünyanın en yüksek 9’uncu zirvesi olan Nanga Parbat’ta dün terör saldırısı dehşeti yaşandı. Dağdaki birinci kampa yönelik silahlı saldırıda aralarında Çin, Rus ve Ukraynalıların da bulunduğu 10 kişi yaşamını kaybederken milli dağcı Tunç Fındık’ın (41) bir gün önce saldırıya uğrayan kampta bulunduğu ortaya çıktı.
Saldırı, Fındık’ın İranlı dağcı Mehdi Etemad Far’la birlikte vücudun basınca alıştırılması (aklimitizasyon) için 6 bin 100 metrede bulunan ikinci kampa tırmandığı sırada yaşandı.
Uydu vasıtasıyla ulaştı
Saldırıyı haber alır almaz tırmanışı iptal ederek ana kampa dönüş yolculuğuna başlayan Fındık, uydu telefonu vasıtasıyla eşi Nurcan Fındık’a ulaşarak, sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisini verdi. Bölgede çok sayıda Pakistan askerinin bulunduğunu söyleyen Fındık, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin helikopteri ile İslamabad’a gideceğini iletti. Fındık, Pakistan ordusunun dağda kalan dağcıların ana kampa dönmesi için acil çağrı yaptığı ve dağı boşaltmak için çalışmalarını sürdürdüğünü de kaydetti. Eşi Nucran Fındık, “Saldırıdan şans eseri kurtulduğunu ve sadece bir gün önce ana kampta olduğunu söyledi. Herkese durumunun iyi olduğunu söylememizi istiyor. Pakistan ordusunun çağrısı üzerine ana kampa inişe geçtiğini anlattı” dedi.
29 Mayıs’a misilleme
Pakistan İçişleri Bakanlığı, kampta yaşanan olayda, 5 Ukraynalı, 3 Çinli, 1 Rus ve 1 Pakistanlının öldüğünü, polis kıyafeti giymiş silahlı kişilerin saldırısında yaralanan bir Çinlinin ise kurtarıldığını açıkladı. Saldırının sorumluluğunu Taliban’ın Pakistan’daki kolunun üstlendiğini, gerekçe olarak ise “29 Mayıs’taki hava saldırısında öldürülen liderleri Valiur Rahman’ın öcünü almayı” gösterdikleri belirtildi.
‘Her şey yolundaydı...’
Yaşanan saldırıyla ilgili Milliyet’e konuşan Tunç Fındık, saldırıda ölen rehber Sona ile Çinli dağcı Honung Chan’ın ölümünün kendisini çok üzdüğünü belirterek tırmanışını ertelediğini söyledi. Fındık, “Olaydan kıl payı kurtulmak beni çok düşündürüyor. Nanga Parbat üzerinde kamp yapmaya kalabalık dağcı gruplarını ağırlamaya uygun bir zirve değil. Bu nedenle küçük gruplar halinde çıkılıp inişler yapılıyor. 12 kişilik dağcı ekibinden ayrılarak 3 kişi nefes açma amacıyla tırmanışa geçtik. Ekibimizdeki 5 kişiyi bırakarak tırmanışa geçmiştik. Arkadaşlarımız bizden birkaç bulunduğumuz yere geleceklerdi. Tırmanış çok iyi gidiyordu. Kesinlikle başaracaktık” dedi.
9 dağda ‘zirve’ yaptı
Fındık, Nanga Parbat’a geçtiğimiz 9 Haziran’da gitmişti. Bu tırmanışla aynı yıl içinde 8 bin metrelik iki zirveye tırmanan ilk Türk dağcı olmayı hedefleyen Fındık, 14 zirveye çıkan ilk Türk olma hedefiyle 8 bin metreden yüksek 9 dağın zirvesine ulaştı.