Geçtiğimiz gün zatürreye bağlı solunum yetmezliği ve septik şok nedeniyle hayatını kaybeden Türk basınının duayeni, yazarımız Çetin Altan (88), dün son yolculuğuna meslektaşlarının omuzlarında sevgi seliyle uğurladı.
Milliyet gazetesi binası önündeki törenin ardından helallik alınan Altan’ın cenazesi Teşvikiye Camii’ne götürüldü. Basın, siyaset, sanat ve iş dünyasından birçok ismin katıldığı cenaze töreninde Teşvikiye Camii’nin avlusu adeta dolup taştı. Törende CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, HDP milletvekilleri Altan Tan, Garo Paylan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, DİSK Başkanı Kani Beko, Ufuk Uras, Ercan Karakaş, Yaşar Okuyan, Kadir İnanır, Hasip Kaplan, Altan Öymen ile Onur Öymen gibi isimlerde yeraldı.
Cuma namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Altan’ın naaşı meslektaşları ve sevenlerinin omuzlarında cenaze aracına kadar taşındı. Avludaki kalabalık nedeniyle zaman zaman ilerlemekte güçlük yaşandı. Çetin Altan’ın naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.
‘Yeri doldurulamaz’
Cenazeye katılan isimlerden CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de Altan ailesine başsağlığı dileyerek, “Yakın tarihimizin çok önemli bir şahsiyeti, iyi bir yazar, iyi bir edebiyatçı ve iyi bir siyasetçiydi. Aynı zamanda çok iyi bir babaydı. Demokrasi ve özgürlük konusundaki mücadelesi hiç unutulmayacak” ifadelerini kullandı.
Halit Kıvanç ise, güçlükle ayakta dururken, Çetin Altan ile yıllarca bitişik odalarda çalıştıklarını belirterek, “Benden iki yaş küçük olmasına karşın Çetin Altan’dan çok şey öğrendim. Her zaman iyi huyları olan, Türkçe’yi çok kullanan bir duayendi” ifadelerini kullandı.
Gazeteci Altan Öymen ise 88 yaşında yaşımını yitiren Altan için “Sadece gazetecilik ve yazarlık anlamında değil, siyaset alanında da büyük hizmetleri olmuş bir ismi kaybettik. Çetin Altan, ‘Sol’ demenin suç sayıldığı bir dönemde TBMM’de Nazım Hikmet’in büyük bir şair olduğunu söyleyen kişidir. Meclis kürsüsünde ‘sol’u savunan belki de ilk isimlerden biridir. Türk solunun gelişimine büyük katkıları olan birini yitirdik. Yeri asla dolmayacak” diye konuştu.
Altan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmayan isimlerden gazeteci Tufan Türenç de büyük üzüntü yaşadığını dile getirerek şunları söyledi: “Bab-ı Ali büyük bir ustasını kaybetti. Altan müthiş bir üslup ve kaleme sahipti. Gazetecilik yapmayı tercih etmese dünyanın en iyi yazarlarından biri olabilirdi. Binlerce şiiri ezbere okuyabiliyordu. Gazetecilikle gurur duyan, her yazısı büyük yankı uyandıran bir isimdi. Türk basını ve edebiyatı yeri asla doldurulamayacak bir duayeni kaybetti.”
Gazetemizin yazarı Çetin Altan’ın naaşı, cenaze namazı öncesinde Milliyet binasının önüne getirildi. Altan’ın oğulları Mehmet Altan, Ahmet Altan, kızı Zeynep Bakan, torunları Sanem Altan ile Kerem Altan da Milliyet’te yapılan törende hazır bulundu. Gazetemizin Yayın Yönetmeni Fikret Bila, burada yaptığı konuşmada, “Türk basınının büyük ustalarından birini kaybettik. Çetin Altan’ın en büyük özelliği filozof olmasıydı. Düşünce ve fikir ustasıydı” dedi.
Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, Milliyet binası önündeki törende acılı Altan ailesini yalnız bırakmadı.
Çetin Altan sevgi seliyle uğurlandı
Zatürreye bağlı solunum yetmezliği ve septik şok nedeniyle önceki gün 88 yaşında yaşamını yitiren yazarımız Çetin Altan için ilk tören dün sabah saat 11.00’de Milliyet gazetesi binası önünde gerçekleştirildi. Altan’ın oğulları Mehmet Altan, Ahmet Altan, kızı Zeynep Bakan, torunları Sanem Altan ile Kerem Altan gazetemizin önündeki törende hazır bulundu. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören de Altan ailesini bu acı gününde yalnız bırakmadı. Milliyet ailesinin tam kadro hazır bulunduğu törende zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’nın konuşması ve helallik alındığı sırada Altan’ın çocuklarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Bila, bina önündeki törende yaptığı konuşmada, “Acımız çok büyük. Türk basınının büyük ustalarından birini kaybettik. Çetin Altan, gazeteci, yazar, sanat adamı ve siyasetçi yönü ile birlikte önemli bir filozoftur aynı zamanda. Hepimizin düşünce dünyasını geliştirmiş biridir. Olaylara farklı bakabilen, bizi yeniden düşünmeye sevk eden bir yapısı vardı. Son dönemde gerek evrenle ilgili, gerekse insanın iç dünyasıyla ilgili yazıları Çetin Altan’ı filozof mertebesine getirmişti. Genç meslektaşlarıma mutlaka köşe yazılarını, kitaplarını ve o yıllarını okumalarını salık veriyorum. Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ustalardan, kalemlerden birini yitirdik. Önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. Altan’ın cenazesi, burada helallik alındıktan sonra Teşvikiye Camii’ne götürüldü.
Çetin Altan için Milliyet gazetesi önünde düzenlenen anma törenine, ünlü gazetecinin yakınları ve meslek arkadaşlarının yanı sıra yazılarını yakın takip eden okurları da katıldı.
Okuyucuları da anmaya katıldı
‘Türkiye solu ondan öğrendi’Çetin Altan, çok okunan bir yazar olmasının yanında 1960’larda öne çıkan Türkiye İşçi Partisi’nden de milletvekilliği yapmıştı. O dönem TBMM’de birlikte görev yaptığı eski TİP milletvekili ve yazar Tarık Ziya Ekinci, Çetin Altan’la ilgili anılarını anlattı. Altan’ın çok cesur ve sözünü esirgemeyen bir yazar ve siyasetçi olduğunu belirten Ekinci, “Türkiye’de gençler solu ondan öğrendi” diye konuştu. Ekinci şunları anlattı: Mecliste 4 yıl birlikte çalıştık. Çok etkin bir şekilde çalıştı. İyi bir konuşmacıydı. Kürsüye çıktığı zaman Adalet Partililer çılgına dönerdi, hatta Demirel yerinde duramazdı. Gergin bir ortam oluşurdu. Sürekli onun hakkında dava açardılar. Hatta dokunulmazılığını bile kaldırdılar. Anayasa Mahkemesi’ne dava açtık, AYM iptal etti. Sonra tazminat davaları da açtılar. Çok da tazminat ödedi. Parti bunları karşılayacak durumda da değildi. Mecliste ağır bir fiziki saldırıya da uğramıştı. Onu korumaya çalışanları da yerlerde sürüklediler.”
‘Solu meşrulaştırdı’
Çetin Altan’ın 60’lı yılların son derece aktif ve canlı solcu yazarı olduğunu dile getiren Ekinci, “O dönem Türkiye’de sola dair kitap, dergi bulmak mümkün değildi. Türkiye solu Çetin Altan’dan öğreniyordu. Sabah gözünü açan gençler onun yazılarını okuyorlardı. Çetin Altan solun meşrulaşmasında önemli bir rol oynadı.
Dünya çapında bir yazar olduğunu söyleyebilirim. Hem ailesinin hem Türkiye’nin başı sağolsun. Grupta beraber oturur, kalkardık. Yemeklere de beraber inerdik. Sovyet devriminin yıldönünümde Sovyet elçiliğinde verilen resepsiyonlara beraber giderdik. Sözünü sakınmazdı, hem konuşmaları ve hem davranışlarında son derece cesur bir insandı” diye konuştu.
MUSA KESLER Haber MerkeziBabasını kaybetmeyen şu an beni anlayamaz Milliyet önündeki anma töreninde oldukça üzngün oldukları gözlenen Çetin Altan’ın çocukları birbirlerine sarılarak acılarını paylaştı. Teşvikiye Camii’ndeki cenaze namazı öncesi kızı Zeynep Bakan ve oğulları Ahmet ile Mehmet Altan, taziyeleri kabul ederlerken gözyaşlarını tutamadı. Aile üyeleri basına konuşmaktan imtina ederken oğlu Ahmet Altan, cenaze namazı öncesi taziyeleri kabul etti.
Altan’ın kızı Zeynep Bakan da, zaman zaman babasının tabutunun önünde gözyaşı dökerken, yakınları tarafından teskin edildi. Bakan, son yolculuğuna uğurladığı babası için, “Duygularım çok karışık. Bir yandan inanamıyorum... Babamdı. Çok güzel anılarımız var. Başka bir babaydı. Aylarca anlatsam yine de yetmez. Her zaman neşeli ve çok coşkulu sohbetlerimiz olurdu. Babasını keybetmeyen şu an beni anlayamaz” dedi. Mehmet Altan ise “Tabii ki çok üzüntülüyüm. Benim için çok değerli, hem baba olarak hem de Çetin Altan olarak” diye konuştu.