05.08.2016 - 14:33 | Son Güncellenme:
Belirtiler en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Aileler çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir psikiyatriste başvurmaları gerekiyor.
Bilinen tek çare, erken tanı ile yoğun özel eğitim!
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Otizmli çocuklar teknoloji ile öğreniyor
Türkiye’de otizmli çocukların eğitimine yönelik ilk tablet uygulamalar olan Tohum 1 ve Tohum 2; eğitim fırsatlarının yaygınlaştırılması amacıyla Tohum Otizm Vakfı tarafından hayata geçirilmiştir. Uygulamalar App Store’lar ve hem de Google Play Store’lardan ücretsiz olarak indirilebilmektedir.
Otizmli, zihinsel engelli çocuklar ile dikkat eksikliği olan ve gelişim yetersizlik gösteren çocukların günlük hayatta ihtiyaç duyacakları becerileri öğrenmeleri için hazırlanan Tohum 1 ve Tohum 2 çocuklara farklı iletişim ve temel becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu uygulamalar sayesinde aileler, tatil döneminde de çocuklarının eğitimine devam edebilmekte, otizmli çocuklar ise hem eğlenerek hem de öğrenerek ihtiyaç duydukları temel becerileri kazanabilmektedir.