25.05.2018 - 13:01 | Son Güncellenme:
ÖSYM nedir?
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’dir. Yüksek öğretime geçiş sınavları yanı sıra; Astsubay Genel Kursu Giriş Sınavı, Engelli Memur Seçme Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı, Tıpta Uzmanlık eğitimi Giriş Sınavı, Dikey Geçiş Sınavı, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı gibi sınavların da, organizasyonunu gerçekleştirir ve sorularını hazırlar. YÖK’e (Yüksek Öğretim Kurulu) bağlı olan ÖSYM’nin genel merkezi Ankara’dadır. Yaptığı sınavların sonuçlarını açıklamak; öğrencileri yerleştirmek de ÖSYM’nin görevleri arasındadır.
ÖSYM sistemi ne işe yarar?
Genel bir platform olan sistem; sınav tarihlerini, başvuru şartlarını, gerekli evrakların bilgisini verir. Ayrıca sınava girecek olan öğrenciler, başvuruları bu sistem üzerinden gerçekleştirir. Sınav yeri seçme, sonuçları öğrenme gibi birçok kurum ile ilgili işlemi de bu sistemden gerçekleştirebilirler. Sisteme girmek için TC kimlik numarası ve ÖSYM merkezlerinin vermiş olduğu şifre, gereklidir. Ayrıca bu şifre sonradan kullanıcı tarafından değiştirilebilmektedir.
ÖSYM sistemine giriş nasıl yapılır?
Sistemi ilk defa kullanacak olanlar için; platform biraz karışık gözükse bile biraz uğraş sonucunda birçok işleminizi rahatlıkla yapabilecek hale gelirsiniz. Öncelikle sistemi kullanmak için bir adet şifreye ve TC numarasına ihtiyacınız vardır. Şifreyi ÖSYM merkezlerinden alabilirsiniz; ilk alınan şifre bundan sonraki girişler için yeterli olacaktır. İsteyen kullanıcıların ilk aldıkları şifreyi, sisteme girip değiştirme imkanları vardır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra; sisteme giriş yapabilmek için, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine web sayfasına girilmesi gerekir. Kolay yoldan gitmek isteyenler; Google’a, Ösym giriş yazıp, ilk çıkan sayfaya tıklayarak sistemin sayfasına ulaşabilirler. Ancak burada kritik olan, gerçek olan ÖSYM sitesine girmektir. Bir başka yol olarak herhangi bir internet tarayıcısından arama çubuğuna; “ais.osym.gov.tr “ yazarak sisteme ulaşabilirsiniz. Sayfaya girdiğinizde yukarıda “E-devlet ile giriş” ve “Sisteme giriş” yazıları ile karşılaşılacaktır; istediğiniz yöntemi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.