15.04.2016 - 15:21 | Son Güncellenme:
Osman Kibar Amerikan Forbes dergisi dünyayı değiştirebilecek 30 isim arasına alıp kapağına taşıdı. Osman Kibar henüz piyasaya ilaç sürmeden 4 milyar $ servete kavuştu. Forbes'ın 10 Mayıs'ta çıkacak olan sayısının kapağında, Türk asıllı iş adamı Osman Kibar yer aldı.
Amerika, dünyayı değiştirebilecek bir Türk’ü konuşuyor. ABD’nin saygın ekonomi dergisi Forbes, San Diego merkezli biyoteknoloji şirketi Samumed’in kurucusu Osman Kibar’ı (45) dünyayı değiştirebilecek 30 kişi arasında ilk sıraya yerleştirip kapağına taşıdı.
Kibar’ın kurduğu şirketin üzerinde çalıştığı ilaçlar kelliğe çare bulma, eklem iltihabını iyileştirme, derideki kırışıkları giderme, saçları orijinal rengine kavuşturma; yani bir anlamda yaşlanmayı tersine çevirme potansiyeli taşıyor.
Bu ‘gençlik iksiri’ henüz test aşamasında olmasına rağmen taşıdığı büyük potansiyel nedeniyle yatırım üzerine yatırım çekiyor. Şu an değeri 6 milyar dolar olan Samumed’in yakında 12 milyar dolar piyasa değerine ulaşacağını yazan Forbes, şirketin üçte bir hissesini elinde bulunduran Kibar’ın da 4 milyar dolarlık bir servete kavuşacağını belirtti.
Zuckerberg’i geride bıraktı
Derginin mayıs sayısının kapak konusu olan 30 kişilik listede Osman Kibar’ın yanı sıra kimler yok ki? Google’ın kurucusu Larry Page, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Starbucks CEO’su Howard Schultz, Spotify kurucusu Daniel Ek, Uber kurucusu Travis Kalanick ilk dikkat çekenler... Dergide Kibar’ın çalışmaları ‘Tanrı Hapı’ başlıklı makalede anlatıldı.
Osman Kibar, İzmir’in yollarını yaptığı için ‘Asfalt Osman’ lakabı takılan eski belediye başkanı Osman Kibar’ın torunu.
İlkokulu İzmir’de okuduktan sonra Robert Koleji kazanarak İstanbul’a gelen Osman Kibar, üniversite ve yüksek lisans eğitimini ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki prestijli okullarda sürdürdü. Ekonomi, mühendislik ve biyofotoniği kapsayan geniş bir yelpazede eğitim gördü. Yüksek lisans eğitimi sırasında kurduğu biyoteknoloji firması Genoptix 2011’de ilaç devi Novartis’e 470 milyon dolara satıldı.
Apple’ı sollar mı?
Bir dönem Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yapan Uğur Bayar’ın kayınbiraderi olan Kibar, daha sonra Samumed adını alacak Wintherix’i kurdu. İsmi ZEN felsefesinden gelen Samumed’in tepe yönetimini de Robert Kolej’deki arkadaşlarıyla doldurdu:
Samumed’de Cevdet Şamikoğlu finanstan sorumlu, Yusuf Yazıcı tıbbi konulardan sorumlu, Arman Oruç hukuki işlerden sorumlu tepe yöneticiler...
Forbes, Samumed’in insan vücudunda Wnt adlı bir gen üzerine odaklandığını, yapılan deneylerin şu ana kadar iyi yürüdüğünü, saç ve kıkırdaklar üzerinde planlanan sonuçlar alınırsa şirketin devasa bir potansiyele ulaşabileceğini yazdı. Samumed’in ayrıca körlüğe neden olan bir hastalığa ve bir akciğer rahatsızlığına yönelik çalışmaları da var.
Şirketin yatırımcıları arasında yer alan Finian Tan, sadece kıkırdak iyileştirmeyle ilgili beklentiler karşılanırsa şirket değerinin teknoloji devi Apple’ı sollayacağı yorumunu yapıyor. Samumed’in ilaçlarının işe yarayıp yaramadığı büyük ölçüde önümüzdeki 1.5 yıl içinde açığa çıkacak.
Poker mi oynuyor?
Yetenekli bir poker Oyuncusu olan Osman Kibar, bu oyunla Robert Kolej’deki yatakhane yıllarında tanışmış. 2006 yılında ilk kez katıldığı poker turnuvasını kazanan Kibar, daha sonra Las Vegas’taki bir başka turnuvada 3000 kişi arasında ikinci olmuş. Ancak Kibar, uzun süre oyun kartlarına bakmanın düşünmesini etkilediği için bu merakına son vermiş. Forbes, şirketin halen deney aşamasında olan ilaçlarını ve ulaştığı büyük piyasa değerini gündeme getirerek, “Osman Kibar gençlik iksirini mi buldu, yoksa dünyanın gördüğü en yetenekli poker oyuncularından biri mi?” sorusuna da yazıda yer verdi.
Osman Kibar kimdir?
İzmir doğumlu ve 45 yaşındaki Osman Kibar, Robert Koleji mezunu. Daha sonra ABD, Kaliforniya’ya giden ve eğitim hayatına Pomona Koleji’nde devam eden Kibar, burada matematik Caltech’te mühendislik ve UC San Diego’da biofotonik eğitimi aldı, lisans üstü eğitimi sırasında da bio-teknoloji firması Gennoptix’i kurdu. Novartis, bu firmayı 2011'de 470 milyon dolara satın aldı. Ayrıca Kibar, kurduğu bir başka elektronik şirketini de Intel'e sattı.
Çok bürokratik olduğunu düşündüğü için okuldan ayrılan Osman Kibar, New York’a taşındı ve burada yeni teknoloji girişimlerini takip eden Pequot Capital firmasında çalışmaya başladı. San Diego’ya geri dönmeye karar veren Kibar, hava alanında karşılaştığı eski dostu Cevdet Samikoğlu’na dünyayı değiştirecek teknolojilere odaklanacak iş planını anlattı.
Samikoğlu şirketi kurabilmesi için ona 3.5 milyon dolarlık yatırım sağladı. Şirkete İntherix adını veren Kibar, Pfizer ile girdiği hukuk mücadelesini kazandıktan sonra firmanın adını Samumed olarak değiştirdi.
'Asfalt Osman'ın torunu
Osman Kibar, 1964 ile 1973 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı görevini yapan Osman Kibar'ın torunu.
Osman Kibar'a, başkanlığı sırasında İzmir'in tüm yollarını asfaltlattığı için "Asfalt Osman" lakabı takılmış.
1986 yılında hayatını kaybeden dede Osman Kibar'ın iki oğlundan biri ünlü besteci Melih Kibar, diğeri de İzmir'in ünlü iş adamlarından Seli Kibar.
Forbes'in kapağına taşıdığı Osman Kibar, Seli Kibar'ın oğlu.
4 milyar dolarlık dâhi
Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan da, Osman Kibar'ı bugünkü köşesine taşıdı. Samumed'in ilaçlarının başarılı olması halinde 12 milyar dolar değerinin çok daha yükseleceğini belirten Berkan, "şirketin üçte birine sahip olan Osman Kibar'ın şu an teorik olarak 4 milyar dolarlık biri olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerine yer verdi.
Osman Kibar'a ek olarak tıp, hukuk ile finanstan sorumlu başkanı ve 120 çalışanının bir bölümünün Türkiye kökenli olduğuna ama şirketin Amerikan olduğuna değinen Berkan, buna gerekçe olarak, içinde bulunduğu ekosistemin Türkiye'de olmamasını gösteriyor.
Ayrıca Berkan, Samumed'in üst yönetiminin kendi alanlarında kendilerini Amerika'da ispat etmiş olağanüstü başarılı isimler olduğunu söyledi: Şirketin finanstan sorumlu başkanı Cevdet Şamikoğlu, hukuktan sorumlu başkanı Arman Oruç, tıptan sorumlu başkanı Yusuf Yazıcı. Dört isim de Robet Koleji'nden dönem arkadaşı. Berkan'ın köşe yazısını okumak için buraya tıklayınız.