GündemOscar’da orta yolun zaferi!

Oscar’da orta yolun zaferi!

26.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Freddie Mercury biyografisi ‘Bohemian Rhapsody’, 91. Akademi Ödülleri’nde dört dalda Oscar alarak bu yılın en çok Oscar kazanan filmi oldu. Sürpriz ise En İyi Film dalında Oscar’ın ‘Roma’ değil, ‘Yeşil Rehber’e gitmesiydi...

Oscar’da orta yolun zaferi

Önceki gece Los Angeles Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen sunucusuz bir törenle sahiplerini bulan 91. Akademi Ödülleri’nde en büyük sürpriz En İyi Film dalında Oscar’a Peter Farrelly imzalı ‘Yeşil Rehber / Green Book’un uzanması oldu. Hem En İyi Film hem En İyi Yönetmen ödüllerini Alfonso Cuaron’un ‘Roma’sının alması bekleniyordu. Ancak Oscar tarihinde nadir görünen bir gelişmeyle film ve yönetmen ödülleri ayrı filmlere gitti ve Cuaron, En İyi Yabancı Dilde Film Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü’yle yetindi.

Haberin Devamı

‘Roma’ kazandığı En İyi Yabancı Film Oscar’ıyla ülkesi Meksika’ya bu daldaki ilk ödülünü götürmüş oldu. Freddie Mercury biyografisi ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında beklendiği gibi Rami Malek’e kazandırdığı ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Oscarı dahil dört ödül alarak gecenin sayıca ödül şampiyonu oldu.

Siyahi piyanist Dr. Don Shirley ve İtalyan kökenli beyaz şoförü Tony Lip’in 1960’larda ırkçı Güney eyaletlerdeki yolculuğunu konu alan ve bir televizyon filmini andıran izleyici dostu ‘Yeşil Rehber’, hem sinemasal hem politik açılardan ‘Roma’nın çok gerisinde bir filmdi. Gerçek bir hikâyeye dayanan filme Shirley’in ailesinden de itirazlar yükselmişti: Filmin gerçekleri yansıtmadığından ve filmin hikâyeye getirdiği beyaz yanlısı tavırdan şikâyetlerini dile getirmişlerdi.

Haberin Devamı

Spike Lee’den tepki

‘Yeşil Rehber’in En İyi Film Oscar’ı açıklandığında uzun kariyerinde En İyi Uyarlama Senaryo dalında ilk kez Oscar’a uzanan Spike Lee de itirazını kapıya yürüyüp töreni terk etmeye çalışarak dile getirdi. Siyahilerin haklarını savunan en yüksek seslerden Lee’nin tepkisi ‘Roma’ ve ‘Yeşil Rehber’ arasındaki farka da uygun düşüyor: ‘Roma’ ötekinin hikâyesinin ötekinin gözünden anlatmaya çalışan olgun bir politik mesaja sahipken ‘Yeşil Rehber’, beyaz karakteri öne çıkaran ve sert bir konuyu şekerle kaplayarak anlatan bir yolu tercih ediyordu. Akademi seçimini ikinciden yana kullandı. Yıllarca süren ödüllerde beyazların baskın olması eleştirisi, bu yıl kazananların listesinde terk edilmiş gözükse de ‘En İyi Film’ seçimi, ırkçılık ve bastırılmışların hakları gibi hayati konuların hafif hallerinin revaçta olduğuna işaret.

Oscar’da orta yolun zaferi

Üç yılda ikinci ödül

Dr. Shirley’yi canlandıran Mahershala Ali, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında Oscar kazanarak neslinin en parlak isimlerinden biri olduğunu kanıtladı. Ali, 2017’de ‘Moonlight’la aynı ödüle uzanmıştı. Böylece son üç yılda iki kez aynı ödüle değer görüldü.

Oscar’da orta yolun zaferi
Oscar’ın ‘En İyi Film’ dalındakinden daha renkli sürprizlerinden biri Olivia Colman’ın ‘Sarayın Gözdesi’ndeki (The Favourite) performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne uzanmasıydı. Bu dalda ‘The Wife’la Glenn Close’un ödül almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Close, yedi kez aday gösterilip kazanamayarak oyuncular arasındaki Oscar kazanamama konusundaki eski rekorunu perçinledi. Colman da çok beğenilen konuşmasında Close’un ilahlarından biri olduğunu söyleyerek Close’un bahtsızlığını bir nebze de olsa hafifletmeye gayret etti.

Ödül alanların listesi şöyle

En İyi Film: ‘Green Book / Yeşil Rehber’

En İyi Yönetmen: Alfonso Cuaron (‘Roma’)

En İyi Erkek Oyuncu: Rami Malek (‘Bohemian Rhapsody’)

Haberin Devamı

En İyi Kadın Oyuncu: Olivia Colman (‘The Favourite / Sarayın Gözdesi’

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mahershala Ali (‘Green Book’)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Regina King (‘If Beale Street Could Talk’)

En İyi Orijinal Senaryo: ‘Green Book / Yeşil Rehber’

En İyi Uyarlama Senaryo: ‘BlacKkKlansman’

En İyi Animasyon: ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’

En İyi Belgesel: ‘Free Solo’

En İyi Yabancı Dilde Film: ‘Roma’

En İyi Orijinal Şarkı: ‘Shallow’ (‘A Star is Born’)

En İyi Görüntü Yönetimi: Alfonso Cuaron (‘Roma’)

En İyi Film Müziği: ‘Black Panther’ (Ludwig Goransson)

En İyi Kostüm Tasarımı: Ruth Carter (‘Black Panther’)

En İyi Yapım Tasarımı: ‘Black Panther’

En İyi Ses Kurgusu: ‘Bohemian Rhapsody’

En İyi Ses Miksajı: ‘Bohemian Rhapsody’

En İyi Kurgu: John Ottman (‘Bohemian Rhapsody’)

En İyi Kısa Animasyon: ‘Bao’

En İyi Kısa Belgesel: ‘Period. End of Sentence’)

En İyi Görsel Efekt: ‘First Man’

En İyi Kısa Film: ‘Skin’

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: ‘Vice’

Oscar’da orta yolun zaferi