Gündem‘Orta Dünya’nın bilginine veda’

‘Orta Dünya’nın bilginine veda’

18.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Orta Dünya’nın yaratıcısı, “Yüzüklerin Efendisi” ve “Hobbit”in aralarında bulunduğu fantastik edebiyatın başyapıtlarının yazarı J.R.R. Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien yaşamını yitirdi. Christopher Tolkien, babası öldükten sonra onun pek çok eserini yayımlamıştı...

‘Orta Dünya’nın bilginine veda’

'Yüzüklerin Efendisi' ve “Hobbit”in başını çektiği, fantastik edebiyatın başyapıtlarının yazarı J.R.R. Tolkien’in yarattığı Orta Dünya’yı okurların daha iyi anlaması için çalışmalar yapan Christopher Tolkien önceki gün 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Babasının bıraktığı mirası sürdüren Christopher Tolkien’in vefatını The Tolkien Society (Tolkien Topluluğu) sosyal medya hesabından Tolkien ailesine başsağlığı dileyerek, “Christopher, Orta Dünya’nın ilk bilginiydi. Namárië” sözleriyle duyurdu. “Namárië”, J.R.R. Tolkien’in kitaplarında yarattığı dil olan Elfçede elveda anlamına geliyor. Haberin ardından, aralarında Neil Gaiman’ın olduğu birçok yazar ve okur Christopher Tolkien hakkında tweet atarak üzüntüsünü paylaştı. The Tolkien Society Başkanı Shaun Gunner da “Christopher, babasına olan bağlılığıyla düzinelerce eserini yayımladı... Bir devi kaybettik ve onu özleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Orta Dünya’nın bilginine veda’

24 kitabı yeniden düzenledi

Christopher Tolkien, 1924 yılında Edith ve J.R.R Tolkien’in üçüncü çocuğu olarak İngiltere’de dünyaya geldi. Tolkien, babasının anlattığı hobbit Bilbo Baggins’in maceralarını dinleyerek büyüdü. J.R.R. Tolkien daha sonra Bilbo Baggins’in hikâyesinden mürekkep “Hobbit”i 1937’de yayımlayacaktı. CNN Entertaintment’tan Dakin Andone, Christopher Tolkien’in ardından yazdığı yazıda, “Christopher Tolkien, 5 yaşında babasının masallarını dinlerken onun hikâyesindeki tutarsızlıkları yakalardı. Babası, ‘Hobbit’te yakaladığı her hata için de ona para öderdi” diye yazdı. 1973 yılında babasını kaybetmesinin ardından yeni nesil okurlar için “Hobbit” ve “Yüzüklerin Efendisi”nde geçen Orta Dünya’yı aydınlatmak üzerine çalıştı. Babasının hayattayken bitiremediği ve Orta Dünya’nın mitolojik hikâyelerinden oluşan “Silmarillion”u babasının notları üzerinden çalışarak tamamladı. Kitap 1977 yılında okurla buluştu. “Silmarillion”u; “Bitmemiş Masallar”, “The History of Middle-Earth”, “Beren ile Lúthien”, “Húrin’in Çocukları” ve “Gondolin Düşüşü” izledi. HarperCollins Yayınevi’ne göre Tolkien babasının toplam 24 kitabının baskısını düzenleyip denetledi. Ayrıca, The Guardian yazarı Nicola Slawson’un yazısında belirttiği gibi, Orta Dünya’yı detaylandıran birçok orjinal haritayı da okurlara sundu. 2012 yılında Fransız gazetesi Le Monde’a verdiği röportajda babasının hikâyelerini “Onun yarattığı dünyada büyüdüm. Benim için ‘Silmarillion’un şehirleri Babil’den daha gerçek” diye anlatıyordu.

Haberin Devamı

‘Orta Dünya’nın bilginine veda’

Edebiyata önemli katkılar sundu

Christopher Tolkien aynı zamanda bir akademisyendi ve bir dönem Oxford Üniversitesi’nde Eski İngilizce dersleri verdi. Tolkien, edebiyata yaptığı olağanüstü katkılarından dolayı 2016 yılında Oxford Üniversitesi’nden Bodley Madalyası’nı aldı. Tolkien, yaşamının son zamanlarını ikinci eşi Baillie Tolkien ile birlikte Fransa’nın Draguignan şehrinde geçirdi ve orada da yaşama veda etti. Christopher Tolkien’in Simon Mario, Rachel Clare ve Adam adında üç çocuğu vardı. Christopher Tolkien’in ölümünden sonra J.R.R. Tolkien’in dört çocuğundan (John Francis, Michael Hilary, Christopher John, Priscilla Mary Anne) yalnızca Priscilla Tolkien (89) hayatta kaldı. Tolkien’in mirasını ve telif haklarını yöneten Tolkien Estate’in başında bulunan Christopher Tolkien’in ölümünün ardından bu görevi kimin alacağı ise bilinmiyor.