GündemOnlara hiçbir şey ‘engel’ olamıyor

Onlara hiçbir şey ‘engel’ olamıyor

05.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Engeller onları durduramıyor. Yaşama coşkusu ve azmiyle her türlü engeli aşıp, insanlara neler yapabileceklerini topluma en güzel şekilde anlatıyorlar...

Onlara hiçbir şey ‘engel’ olamıyor

Meltem Günay - İstanbul / Bugün Dünya Omurilik Felçlileri Günü. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), Uluslararası Omurga Topluluğu tarafından 2017 yılında 5 Eylül olarak ilan edilen “Dünya Omurilik Felçlileri Günü” kapsamında hem toplumu bilgilendiriyor hem de neler yapılabileceği konusunda yol gösteriyor. Dernek çalışmalarına katılarak birbirlerine yol gösterenler, hiçbir şeyin kendilerine engel olamayacağını Milliyet’e anlattılar.

Haberin Devamı

DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Heybeliada’da sığ iskeleden denize balıklama atlayınca boynu kırılan ve bir anda hayatı değişen 32 yaşındaki Bahattin Hekimoğlu, tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaktan bir an bile vazgeçmedi. “Kaza sonrasında doktorumun artık felç olduğumu ve bundan sonra yürüyemeyeceğimi söylemesi, benim için yeni bir hayatın başlangıç cümlesiydi” diye anlatan Hekimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Onlara hiçbir şey ‘engel’ olamıyor

MESLEKİ EĞİTİM ALDI

“Ancak, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile tanıştıktan sonra hayatım değişti. Engelsiz Tasarımcılar Kırlangıç Projesi kapsamında 12 aylık grafik tasarım alanında mesleki eğitim aldım. Eğitimden sonra dernekte çalışmaya başladım. Bu toplumda ben de varım ve bunu en iyi şekilde göstermem gerektiğini düşündüm. 2017 yılında okçuluk sporu ile tanıştım ve 2018 yılında Türkiye şampiyonu oldum. Milli formayı giymeye hak kazandım.

Haberin Devamı

Sonrasında Çekya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa şampiyonu olarak neler yapabileceğimi göstermeye başladım. 2021 yılında yapılan Tokyo Paralimpik Olimpiyatları’nda bronz madalya alarak bir kez daha tüm dünyaya Türk’ün gücünü gösterdim.”

Onlara hiçbir şey ‘engel’ olamıyor

Sigorta acenteliği yapan Semra Çetinkaya’nın hayatı ise bir trafik kazasıyla değişti. Arkadaşıyla seyahat ederken kendilerini çevirip ceza kesen ve uyaran trafik polisine rağmen yola kemersiz devam ettiklerin anlatan Çetinkaya, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Cezayı ödediğimiz halde kemeri takmadan yola devam ettik. Birkaç kilometre sonra ölüm virajı denilen bir yol varmış, biz o virajı alamamışız ve 40 metre aşağıya uçmuşuz. Emniyet kemeri takılı olmadığı için iç organlarım çok ciddi hasar almış ama en önemlisi omurgam kırılmış, arkadaşım da hayatını kaybetti.

Kazaya müdahale eden ekip beni arabadan çıkarmak için havalandırma camını kullanmış, vücudumu çektikleri için kırık omurga omuriliğimi kesmiş. Kesildiği noktadan da bacaklarım felç oldu. Dokuz aylık yoğun bakım süreci geçirdim ve uzun bir tedavi süreciydi. O zaman 32 yaşındaydım. O dönem dernekle tanıştım ve yönetime girdim. Okullarda, kurumsal şirketlerde, üniversitelerde kısaca aklınıza gelebilecek her yerde omurilik felci nedir ve nasıl korunmamız gerekir adına seminerler vermeye başladım. Her seminerde emniyet kemerinin önemini, sığ suya balıklama atlama diyerek toplumda algıyı yükseltmeye başladım. Şu anda derneğin genel başkanı oldum ve omurilik felcini engellemeye yönelik çabalarımız tüm hızıyla sürüyor.”

Haberin Devamı

Onlara hiçbir şey ‘engel’ olamıyor

‘YAPILACAK BİR ŞEY HER ZAMAN VARDIR’

On yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında aracıyla dört takla atarak denize düşen Tuğçe Akgün, “Her zaman yapılacak bir şey var” diyenlerden. Kaza sonrasında omuriliğinin kırıldığını ve artık yürüyemeyeceğini öğrendiğini dile getiren Akgün, şunları anlattı: “Tüm dünya karşıma geçip bunu söylese de inanmam ve kabullenmem yıllarımı aldı. Kendime acımakla, üzülmekle çok zaman kaybetmedim. Bu süreçte spora başladım ve 2017 yılında milli takıma girerek paraatlet olarak ülkemizi Londra Dünya Şampiyonası’nda temsil etti.Kendine yetebilen, engellenmeyen, içindeki ışıkları yakmaya korkmayan herkes için çalışmaya devam etmek istiyorum.”