GündemÖlüm makinasına ulaşmak bu kadar kolay! ‘Bizden çıkınca ne yaparsanız yapın’

Ölüm makinasına ulaşmak bu kadar kolay! ‘Bizden çıkınca ne yaparsanız yapın’

10.05.2024 - 06:36 | Son Güncellenme:

Okul Müdürü İbrahim Oktugan’ın, daha önce ruhsatsız silah bulundurmaktan suç kaydı olan 17 yaşındaki Y.K. tarafından öldürülmesi, silaha ulaşmanın kolaylığını ve cezasızlık algısını bir kez daha gündeme getirdi. Alıcı gibi ulaştığımız bir silah satıcısına “Birini vuracağım. Sizin için sıkıntı olmaz değil mi?” diye sorduğumuzda gelen “Kargo bizden çıktıktan sonra sorun yok” yanıtı da durumun sıradanlığını anlatıyor.

Ölüm makinasına ulaşmak bu kadar kolay ‘Bizden çıkınca ne yaparsanız yapın’

Çiğdem Yılmaz - İstanbul’da lise öğrencisi Helin Palandöken 2017 yılında Mustafa Yetgin’in tarafından pompalı av tüfeğiyle öldürülmüştü. Yetkin ifadesinde internetten sipariş ettiği silahın kargoyla eve geldiğini söylemiş, bu olayın ardından Türkiye günlerce bireysel silahlanmayı konuşmuştu. Palandöken’in ailesi bireysel silahlanmaya karşı kapmayanlar başlattı. Bireysel silahlanmanın yasaklanması için Meclis’e önerge bile sunuldu ancak reddedildi. Palandöken’in ölümünden sonra benzer birçok olay yaşansa da ne bireysel silahlanmaya karşı bir önlem alındı ne de ateşli silahların internette satışı engellenebildi. 

Haberin Devamı

Milliyet olarak bugüne kadar bireysel silahlanma tehlikesine defalarca dikkat çektik. Yaptığımız haberlerde 24 saat gibi kısa bir sürede internet üzerinden silaha ulaşılabildiğini ortaya koyduk. Oktugan’ın ölümünün ardından silaha ulaşmanın kolaylığı bir kez daha gündeme geldi. Sosyal medya platformlarında rahatlıkla istenilen ateşli silaha erişilebiliyor. Satışı yapan kişiler ne kimlik, ne yaş, ne de silahlanma gerekçesini soruyor. 

Ölüm makinasına ulaşmak bu kadar kolay ‘Bizden çıkınca ne yaparsanız yapın’

ŞOKE EDEN YANIT 

Telegram’a “silah satışı” yazdığımızda karşımıza “Silah satış yeri” isimli bir hesap çıktı. Bu hesaptan silah siparişi verirken yaşadığımız diyalog şöyle: 

Muhabir: Silah var mı? Acil ama... 

Satıcı: Ne kadarlık bir şey bakıyorsunuz? 

Muhabir: Maksimum 20 bin TL olsun. 

Haberin Devamı

(Satıcı silah linkleri gönderiyor.) 

Muhabir: Küçük, siyah bir şey olsun. 

Satıcı: Bunun küçüğü mevcut, aynı fiyat. Ödeme sonrası kargoluyoruz.  

Muhabir: Kaç günde elimde olur? 

Satıcı: İl neresi? 

Muhabir: Bana acil lazım, İstanbul. 

Satıcı: Bir günde elinizde olur. 

Muhabir: Fiyatı nedir? 

Satıcı: Toplam 2 bin 500 TL. 

Muhabir: Kullanılmadı değil mi? 

Satıcı: Hayır ürünlerimiz sıfır. 

Muhabir: Dürüst olacağım. Kafaya koydum birini vuracağım. Sizin için sıkıntı olmaz değil mi? 

Satıcı: Hocam bizden çıktıktan sonra kargo sorun yok. Bizi ilgilendirmiyor ne yaptığınız. 

Ölüm makinasına ulaşmak bu kadar kolay ‘Bizden çıkınca ne yaparsanız yapın’

Milliyet, internetten silah satışını daha önce de gündeme getirdi. (17 Şubat 2024)

‘PARA CEZASI DEĞİL HAPİS CEZASI OLMASI ŞART’

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, silahların çok rahat temin edilmesinin büyük bir sorun olduğunu belirtiyor: “Aile desteği olmayan, öfke problemi olan gençlerde risk oluşturmaya başladı. İnternetten satın alma çok yaygın. Bunların bir cezai karşılığının olması lazım ve internet satışının ortadan kaldırılması gerekiyor. Para cezası değil, hapis cezası olması şart.”

SİLAH KAÇAKÇILARINDA NE ARARSAN VAR

Mersin, Malatya ve Mardin’de yasa dışı silah imalatı ve ticareti yapanlara yönelik operasyonlar gerçekleştirildi.

Mersin’de 10 ruhsatsız tabanca, 34 namlu, sekiz sürgü, 22 kabza ve mermiler ele geçirildi. Üç kişi yakalandı.

Haberin Devamı

Ölüm makinasına ulaşmak bu kadar kolay ‘Bizden çıkınca ne yaparsanız yapın’

Mardin’de bir uzun namlulu tüfek, iki tabanca ve çok sayıda mermi ele geçirildi. Şüphelilerden biri tutuklandı, yedisi adli kontrol ile serbest bırakıldı.

Malatya’da piyasa değeri yaklaşık 1 milyon olan kannabinoid ham maddesi ile dört tüfek, bir kılıç, beş tabanca ele geçirildi. İki kişi gözaltına alındı. - DHA, İHA

‘UÇTAN UCA’ GİZLİ SATIŞ

MİTHAT YURDAKUL Ankara  - Yetkililerden edinilen bilgiye göre sosyal medya şirketleri, kullanıcı şikayetleri ve filtreleme yöntemiyle, silah satışı, çocuk istismarı, uyuşturucu ticareti gibi yasa dışı faaliyetleri engellemeye çalışıyor. Filtreleme yönteminde bazı anahtar sözcükler belli bir algoritmayla taranıyor ve zararlı iletiler temizleniyor. Ancak açılan ilanların çokluğu nedeniyle, eksiksiz bir müdahale yapılamıyor. Ruhsatsız olduğu vurgulanarak her yaştan kişiye silah satışı devam ediyor. 

Ruhsatsız silah alım satımında bir diğer kanal da mesajlaşma programları. Bu programlardaki yazışmaların içeriklerine “uçtan uca şifreleme” nedeniyle Türkiye’deki makamlarca doğrudan erişim imkânı bulunmuyor. Mesajlaşmaların doğrudan bireyden bireye yapılması bu platformlardaki yasa dışı silah ticaretinin gizli yürütülebilmesini sağlıyor. 

Haberin Devamı

MAHKEME KARARI ESAS 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK); cinayet, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı gibi suçların internet üzerinden işlenmesi halinde resen harekete geçerek içeriklere erişimi doğrudan engelleyebiliyor. Ancak diğer suçlar için mahkeme kararı aranıyor.nBunun yanı sıra Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi de yapay zeka kullandığı sistemiyle 7/24 esasıyla interneti tarıyor ve suç tespitinde bulunuyor.