GündemÖldürülen çiftin savaşını veriyorlar

Öldürülen çiftin savaşını veriyorlar

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mermer ocaklarının kapatılması için çabalarken öldürülen Büyüknohutçu çiftinin mücadelesini TORAÇDER sürdürüyor. Dernek, izni iptal edilmesine rağmen çalışan bir mermer ocağını kapattırdı

Öldürülen çiftin  savaşını veriyorlar

Antalya’nın Finike ilçesinde mermer ocaklarının kapatılması için çabalarken evlerinde öldürülen Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çiftinin mücadelesini Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER) sürdürüyor. TORAÇDER’in şikayetiyle izni iptal edilemsine rağmen faaliyetini sürdüren bir mermer ocağı, BİMER’e yapılan şikayetle kapatıldı.
Finike’de 9 Mayıs 2017’de öldürülen Aysin Büyüknohutçu (61) ile Ali Ulvi Büyüknohutçu (61), asırlık sedir ve çam ağaçlarının bulunduğu Alacadağ, Gökçeyaka, Kızılcık ve Adala gibi bölgelerdeki taş ve mermer ocaklarına karşı bölge halkının da desteğiyle yaklaşık 6 yıl hukuk savaş vermişti. Büyüknohutçu Alacadağ Kızılcık Yaylası’nda bir mermer ocağına verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporu ve maden arama izin belgesinin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle bölge sakinleriyle dava açmış, Bartu Mermer firmasına ait ocak kapanmıştı.

Öldürülen çiftin  savaşını veriyorlar


1 yıl önce süresi dolmuş
Çift, bölgede faaliyet gösteren diğer ocakların kapatılması için mücadele ederken evlerinde öldürüldü. Ali Ulvi Büyüknohutçu’nın sözcülüğün yaptığı TORAÇDER, çiftin mücadelesini devam ettirerek ruhsatsız faaliyet gösteren bir mermer ocağını daha kapattırdı. TORAÇDER, olaydan 1 yıl önce ruhsat süresi dolduğu halde çalışmaya devam eden Bahçeci Mermer firmasına ait mermer ocağının kapatılması için Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Orman Genel Müdürlüğü, 1 Şubat 2017 tarihli resmi yazısıyla, firmanın uzatma talebinde bulunmaması nedeniyle izinlerini iptal ettiğini bildirdi.

‘Anayasa’daki görevimizi yapıyoruz’

TORAÇDER, izni iptal edilmesine rağmen faaliyet gösteren ocağı, BİMER’e şikayet etti. Şikayet üzerine Bahçeci Mermer’in Alacadağ’daki ocağındaki faaliyeti bu hafta itibariyle durduruldu. TORAÇDER’den yapılan açıklamada, “Doğa talanının durdurulması talebiyle başlatılan mücadele için öncelikle şunu belirtmek istiyoruz ki, ‘Anayasa’nın doğayı ve çevreyi korumak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ödevidir’ maddesi gereğince mücadelemizi devam ettiriyoruz. Anayasa vatandaşlara ‘askerliğini yap, vergini öde’ gibi ödevler vermiştir. Yine aynı şekilde, TORAÇDER olarak biz de Anayasa’nın bize verdiği ‘sedir ve çam ormanlarını koru’ ödev ve görevini yerine getirmekteyiz” denildi.

Haberin Devamı