GündemOkulun kütüphanesinden 564 yıllık altın işlemeli Mesnevi çıktı

Okulun kütüphanesinden 564 yıllık altın işlemeli Mesnevi çıktı

17.10.2008 - 20:19 | Son Güncellenme:

AMASYA Anadolu İmam Hatip Lisesi yetkilileri, İl Kültür Müdürlüğü'ne dün başvurarak kütüphanelerinde bulunan bir eserin incelenmesini istedi. Vali Celalettin Lekesiz, inceleme sonucunda yaptığı açıklamada, eserin Mevlana'nın ünlü yapıtı Mesnevi'nin 564 yıllık altın işlemeli kopyası olduğunu söyledi

Okulun kütüphanesinden 564 yıllık altın işlemeli Mesnevi çıktı

Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne uluşan bir bilgi doğrultusunda 1960 yılında yapılan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesindeki el yazmasının incelenmeye alındığını söyledi. Vali Lekesiz, “Yetkililer tarafından yapılan incelemede kitabın Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'nin bir kopyası olduğu anlaşıldı. Altın süslemeli hat ile yazılmış, Mesnevi'nin orijinal kopyası olan bu kitabı koruma altına aldık. Kitabın daha detaylı incelenmesi içinde konusunda tecrübeli isimlerden oluşan bir komisyon kuruldu. 1444 yılında II. Murat dönemi devrinin üslubuna göre yazılmış deri ciltli bir eser. Kütüphaneye ne zaman ve nasıl geldiğini bilmiyoruz. Ancak paha biçilemeyen değerlerden bir tanesi ile karşı karşıyayız” dedi.
El yazması bir eser olduğunu belirten Vali Lekesiz, “Bu kitap Mevlana Celalettin Rumi'nin Mesnevi'sinin bir kopyası. Fakat başka birisi kaleme aldığı için literatürde ‘kopya edildi’ denir. Müstensihi (kopya eden) Ali Şaban Bin Haydar isimli bir şahıs. Baş sayfa altın süslemeli. Çok ince bir işçilikle işlenmiş. Kapakları ile birlikte 423 sayfa. Gerçekten çok iyi kalite bir kağıda yazılmış. 564 yıllık olmasına rağmen eser hiç kurt, güve yememiş. Daha detaylı bilgi edinebilmek için uzman kişiler kitabı incelemeye başladı” diye konuştu.
Kitabı incelemek çin kurulan komisyonun üyesi olan Prof. Dr. İlter Uzel de eserin Türk ve Amasya tarihi açısından önemli olduğunu söyleyerek, “Çok iyi korunmuş. Hiç bozulma olmamış. İncelemelerimiz bittiği zaman eseri bilgisayar ortamında kopyalanacağız ve daha sonra da İl Halk Kütüphanesi’nde diğer altın süslemeli el yazması eserlerle birlikte sergileyeceğiz” dedi.