GündemOkula Adaptasyon sürecinde anne babalara öneriler

Okula Adaptasyon sürecinde anne babalara öneriler

11.09.2018 - 11:55 | Son Güncellenme:

Uzun bir yaz tatilinin ardından okulların açılmasına az bir süre kaldı. Tatil boyunca istediği oyunu oynayıp istediği aktiviteye katılan çocuklarda; tatilin bitiyor ve okulların açılma tarihinin yaklaşıyor olması strese neden olabilir. Peki bu süreçte aileler en çok nelere dikkat etmeli?

Okula Adaptasyon sürecinde anne babalara öneriler

Bol aktivite ile geçen yaz tatili sonrasında her yaş grubundan çocuğun okula adaptasyon sürecinde birtakım zorluklar yaşaması oldukça olağan bir durum. Bazıları çok kolay uyum sağlarken, bazıları başlangıçta sorunlar yaşayabilir ve zamanla alışır. Onların bu yolculuğunda kaygılarını hafifletmek adına ide okulları Rehberlik Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Uzman Psikolog Eda Yılmazer, anne babalara tavsiyelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Uyku ve Yemek Saatlerini Okula Başlamadan Önce Düzene Sokun

Yaz tatilinde yemek saatleri değişen, geç saatte yatağa gidip geç saatte kalkan çocukların okulların ilk günleri biraz daha zorlanabileceğini belirten ide okulları Rehberlik Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Uzman Psikolog Eda Yılmazer, bu durumu önlemek için, çocuğun yemek yeme, oyun oynama ve uyku gibi ihtiyaçlarını okullar başlamadan bir hafta öncesinden düzene sokmaları gerektiğini söylüyor.

Her çocuğun okula uyum süreci farklılık gösterir

Her çocuk okula uyum sürecinde etkilenebilir. Ancak etkilenme dereceleri ve bunu yansıtma biçimi her çocugˆa göre de degˆis¸ir. Eda Yılmazer, anne ve babanın bu konulardaki hazır olus¸u, olayları algılayıp takındıgˆı tavırların çocugˆun da tepkilerini etkilediğini belirterek şunları ekliyor; “Çocuk, eğer sizin kaygılı olduğunuzu fark ederse, okulun güvenli bir yer olmadığına dair düşünceler geliştirir. Bu nedenle, anne ve babaların da kendi kaygılarını fark edip bunlarla ilgili önlemler alması oldukça önemlidir.”

Haberin Devamı

İletişim dilinizi ve ses tonunuza daha yumuşak kullanmaya çalışın

Okula yeni bas¸layan çocuklarda görülen okul korkusu anneden ayrı kalma korkusuyla ilgilidir. Çocuklarınıza okula bas¸lamanın bas¸langıçta zor gelebilecegˆini ama zaman içinde okula alıs¸acagˆını, okulda ögˆretmenleri ve arkadas¸ları ile birlikte vakit geçirmekten mutluluk duyacaklarını normal bir duygu tonuyla açıklanmalıdır.

Okulda ilk gününün nasıl geçtiğine dair sohbet edin

Çocugˆunuz okuldan eve geldiğinde gününü nasıl geçirdigˆi ile ilgili sohbet etmeniz onun okul deneyimlerini sizinle paylas¸arak rahatlamasını sagˆladıgˆı gibi okula uyum sürecini de hızlandırır. Ancak bu sohbetlerin sorgulayıcı bir s¸ekilde olmamasına, çocugˆunuza sorgulanıyor hissi yas¸atmamasına dikkat edilmelidir.

Okulu tek odak noktası haline getirmeyin

Çocugˆunuzun içinde bulundugˆu kaygılı durum yumus¸atılmaya çalıs¸ılmalı, tek ilgi ve konu merkezi “okul” olarak düs¸ünülmemelidir. Çocugˆu rahatlatacak bu kaygısını giderecek farklı ilgilere dikkatini çekme yoluna gidilmelidir. Onun kendini rahatlıkla ifade edebilecegˆi yaratıcı sanat faaliyetleri, spor, müzik vb. gibi ugˆras¸lar, arkadas¸larıyla bir araya gelebilecegˆi ortamlar çocugˆunuzu rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

Okula uyum süreci her çocukta farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak birkaç hafta sürebileceğini vurgulayan Eda Yılmazer, aynı zamanda bu süre içerisinde sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanı ile kurulan işbirliğinin de olumlu ve hızlı sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Bu doğrultuda ide okulları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü ile sorun odaklı değil, süreç odaklı çalışarak tüm öğrencilere ulaşan bir yaklaşımla, öğrencilerinin sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini yakından takip ediyor ve yıl içerisinde yaptığı çalışmalarla onları destekliyor.

Beynin yapısını esas alan ve bu yapı üzerine kurulan PASS yaklaşımını benimseyen ide okulları, aynı zamanda ide Bilişsel Destek Birimi aracılığıyla öğrencilerinin bilişsel alanlarının geliştirilmesi için özel çalışmalar yürütüyor. Böylece, öğrencilerin geliştirilmesi gereken ve güçlü alanlarına yönelik ayrı ayrı çalışmalar yapmış oluyor. PASS ile beynin çok yönlü çalışmasını desteklenerek öğrenme performanslarının yükseltilmesi amaçlanıyor.

Yazarlar