GündemNavtex nedir, navtex ilanı ne demek? Navtex ilan etmek...

Navtex nedir, navtex ilanı ne demek? Navtex ilan etmek...

26.08.2020 - 09:11 | Son Güncellenme:

Türkiye Doğu Akdeniz'de Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemiler için Navtex ilan etmişti. Sismik çalışmaların yapılacağı Navtex, 10-23 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda Navtex kararına da değinti. Süre 27 Ağustos'a kadar uzaktıldı. Peki, Navtex nedir, Navtex ilanı ne demek?

Navtex nedir, navtex ilanı ne demek Navtex ilan etmek...

Navtex nedir, navtex ilanı ne demek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında Oruç Reis gemisi ile yürütülen sismik araştırmalarla ilgili Navtex adı verilen duyurunun süresinin uzatıldığını bildirmesi üzerine Navtex ile ilgili aramalar hız kazandı.

Haberin Devamı

NAVTEX NE DEMEK? NAVTEX İLAN ETMEK NEDİR?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, denizlerde yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden bu yolla duyurularak, bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ORUÇ REİS İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Oruç Reis gemisiyle yürütülen sismik araştırmalarla ilgili Navtex adı verilen duyurunun süresinin 27 Ağustos'a kadar uzatıldığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Nokta mı, virgül mü? Buraya ben şimdi bir virgül koyayım. Çünkü bundan sonrası da bunun var. Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü kurallarına uygun şekilde yürüttüğü bu faaliyetlere karşılık Yunanistan yetkisiz şekilde ve şımarıkça bir edayla kendi Navtex mesajını yayınlamıştır. Her şeyden önce Yunanistan'ın bölgede böyle bir Navtex ilanına hakkı yoktur. Yapılan bu açıklama bölgede bulunan tüm gemilerin kıyı ve seyir emniyetini tehlikeye atan bir şımarıklıktır. Uluslararası hukukta, iyi niyete, komşuluk ilişkilerine aykırı bu tutumuyla Yunanistan kendi kendini içinden çıkamayacağı bir kaosun içine atmıştır. Bundan sonra bölgede yaşanabilecek her olumsuzluğun tek müsebbibi Yunanistan, tek zarar gören de yine bu ülkenin kendisi olacaktır. Yunanistan'ı Türk donanmasının önüne atanların, yarın yaşanacak bir sıkıntıda asla ortada gözükmeyeceklerini bizim kadar Yunanlı komşularımızın da bilmesinde fayda mülahaza ediyorum. Türkiye, ne Oruç Reis gemimizin ne ona refakat eden donanma unsurlarımızın faaliyetlerinden en küçük bir geri adım atmayacaktır. Tam tersine bu bölgede hakkını ve hukukunu koruma konusunda çok daha kararlı hareket edecektir. Bundan sonrasını düşünecek ve ortaya çıkacak sonuçlara katlanacaklar, Navtex ilan ettiğimiz bölgede karşımıza çıkacak olanlardır."