20.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıl çevre felaketine dönüşen müsilaj sorununu ABD’deki Güney Florida Üniversitesi uzmanlarının da araştırdığı öğrenildi. Uydu görüntülerini inceleyerek deniz yüzeyindeki tabakaların tanımlanması üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Chuanmin Hu, makalesinde 21 yıllık uydu görüntülerini ayrıntılarıyla incelediğini ve müsilajin 2007, 2008 ve 2021 yıllarında seçilebildiğine dikkat çekti.
Güney Florida Üniversitesi’nden fiziksel oşinograf Prof. Dr. Chuanmin Hu’nun Marmara Denizi’ndeki müsilajı, NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) destekli projesi kapsamında uydu görüntülerinden fark ettiği belirtildi. NASA’nın uydularından tüm dünya deniz ve okyanuslarındaki katı atık başta olmak üzere tüm insansal kirliliği izleyen ve kategorize etmeye çalışan Prof. Dr. Chuanmin Hu’nun müsilajı diğerleri gibi deniz çöpü sandığı öğrenildi.
Yoğunluğa çok şaşırdı
Deniz çöpleriyle müsilajın uydularda benzer izleri bıraktığı, yoğunluğa şaşıran Prof. Chuanmin Hu’nun Türkiye’de çıkan haberleri okuduktan sonra ayrım yaptığı vurgulandı.
‘Orta Çözünülürlüklü Uydulardan Gözlemlenen Marmara Denizi’ndeki Deniz Salyaları’ isimli makalesini açıklayan Prof. Chuanmin Hu, çok sensörlü uydu görüntülerini incelediğini belirtti. 2000- 2021 yılları arasında Marmara Denizi’ndeki deniz salyasının dağılımını inceleyen Hu’nun 2007, 2008 ve 2021 yıllarında tespit ettiği müsilajı yazdığı görüldü. 2021 yılındaki çevre felaketinin 14 Mart’ta başladığını ve 27 Haziran’da sona erdiğini belirten Hu, zirveye 4 Mayıs’ta çıktığını vurguluyor. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Prof. Dr. Zinet Burak, Dr. Öğretim Üyeleri Başak Savun Hekimoğlu ve Barbaros Erbay’ın yazdığı bilimsel deniz salyası makalesini okuduğunu belirten Prof. Dr. Hu, deniz yaşamının olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.
Geliştirdiği sualtı görüntüleme yöntemiyle Blavatnik Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülen bilim insanı Doç. Dr. Derya Akkaynak, ulaştığı Prof. Dr. Chuanmin Hu’nun kendisine Marmara Denizi’nden örnek alınıp alınmadığını sorduğunu belirtti. Akkaynak, “NASA destekli projesinde uydu görüntüleri üzerinden alg patlamaları, deniz çöpleri gibi tabakaları inceleyen Prof. Dr. Hu önce müsilajı kirlilik sanmış. Uzaktan algılama verileriyle kesin sonuçlara varmak çok zordur. Araştırmacılarımız sudan topladıkları örnekleri analiz edilip yayınladıklarında, bu veriler halka sunulduğunda uluslararası bilim insanları da faydalanacaktır” dedi.