GündemMüsilaj nedir, neden olur, nerelerde var? Müsilaj son durum haritası 2021

Müsilaj nedir, neden olur, nerelerde var? Müsilaj son durum haritası 2021

29.06.2021 - 10:06 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda gündemden düşmeyen müsilaj haberleri vatandaşları meraklandırmaya devam ediyor. Günden güne Müsilaj nedir, neden oluşur, nerelerde var? soruları araştırılıyor. Aynı zamanda müsilaj haritası aramaları artıyor. Yapışkan, sümüksü bir yapıya sahip olan müsilaj hakkında son dakika haberleri şu şekilde...

Müsilaj nedir, neden olur, nerelerde var Müsilaj son durum haritası 2021

Son dakika haberleri arasında müsilaj gelişmeleri yakından takip ediliyor. Müsilaj nedir, nasıl ve neden oluşur soruları büyük merakla araştırılıyor. Aynı zamanda müsilaj son durum hakkında bilgi almak isteyenler için tüm detayları haberimize ekledik.

Haberin Devamı

MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) NEDİR?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

DENİZ SALYASI NEDEN VE NASIL OLUŞUR?

Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor. Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin kirliliğinin de payı var. Deniz salyasının temizlenebilmesi için rüzgarın şart olduğu uzmanlar tarafından ilk söylenenler arasında.

Haberin Devamı

MÜSİLAJ NERELERDE VAR?

İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinleri de dahil olmak üzere tüm Marmara, yoğun müsilajın etkisi altında

Kadıköy Kurbağalıdere ile Fenerbahçe Sahili ve Moda Sahili'ni müsilaj olarak bilinen deniz salyası kapladı.

Müsilaj Gemlik-Mudanya sahillerini boydan boya sarmış. Kurşunlu ve Altıntaş sahillerinde etkisini sürdürüyor.

Bu bölgelerin yanında Marmara'yı kaplayan müsilajın Ege Denizi'ne doğru akmaya başladığı ve Ordu'nun Fatsa sahilinde de ortaya çıktığı görüldü.

Temizlik çalışmaları, İstanbul’da Pendik, Kocaeli’de Karamürsel, Bursa’da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ’da da eş zamanlı yürütülecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Kurum ise şu ifadeleri kullandı; İklim değişikliği ile bu açık denizlere gidiyor. Marmara kapalı olduğu için bu daha fazla. Karadeniz'de kısmi görülmeler var. Ege'de çok fazla şikayet yok. Marmara havzası içerisinde bu sorun şu an var. Diğer denizlerimizde şuan vatandaşlarımızdan bir şikayet almadık.

Haberin Devamı

MÜSİLAJ SON DURUM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde toplam 7 bin 430 metreküp müsilajı toplayarak bertaraf ettiklerini açıkladı.
Bakan Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde müsilaj temizleme seferberliğinin 19'uncu gününü geride bıraktıklarını bildirdi. Kurum, "Aralıksız sürdürdüğümüz temizleme çalışmalarımızda 26 Haziran'da 501 metreküp müsilaj ile 7 bin 430 metreküp müsilajı toplayarak bertaraf ettik. 26 Haziran itibarıyla illerimizde; İstanbul 3 bin 404 metreküp, Kocaeli 447 metreküp, Bursa 153 metreküp, Tekirdağ 154 metreküp, Balıkesir 776 metreküp, Çanakkale 732 metreküp, Yalova 1764 metreküp müsilajı 450 bölgedeki çalışmalarımızla temizleyerek düzenli depolama sahalarına gönderdik" ifadelerini kullandı.

Kurum, denetimlere hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, "Çalışmalarımızın 19'uncu gününde; toplamda 6 bin 887 denetimi tamamladık, 1881 atık su numunesi inceledik. 7/24 online takibimizi sürdürdük. 'Marmara Hepimizin' diyerek denizimizi temizliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

MÜSİLAJ HARİTASI

Müsilaj nedir, neden olur, nerelerde var Müsilaj son durum haritası 2021

Müsilaj altüst etti! Balıkçılıkta Afrika planı

Son dakika... Yengeçlere zararı tespit edilen müsilajın su altı hayatına etkisi henüz net değil ancak balıkçıların B Planı hazır. Afrika sahilleri bir alternatif olarak öne çıkıyor. Büyük gemiler ve yat turizminde ise ikinci bir kayıp beklenmiyor.

Denizcilik ve balıkçılık yüzbinlerce kişinin geçimini sağladığı çok geniş bir alan. Özellikle son dönemde Marmara Denizi'nde yaşanan deniz salyası (müsilaj) felaketi nedeniyle birçok tekne gelecekten kaygılı. Hem teknelerde oluşan zarar hem de denizaltındaki yaşamın ne kadar etkilendiği ve etkileneceği belirsizliği sürüyor. Bu kapsamda ekonomik devamlılık için bazı alternatifler de gündemde. İşte ayrıntılar...

Sabah'ın haberine göre; Henüz net bir etki araştırması yapılmasa da Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj, İzmit Körfezi'nde yengeçlerin ölümüne sebep olmaya başladı. Yine de hızlı bir şekilde atılan adımlar ve başlatılan temizleme çalışmaları da sektöre umut vermiş durumda.

Haberin Devamı

EYLÜL AYINDA SORUNUN BİTMESİNİ BEKLİYORLAR

Geç kalındığını ancak önlemler sonrası sektörün eylül ayında sezonun açılmasıyla sorun yaşamayacağını belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tuncay Sagun, "Bu artık başımıza gelmiş bir sorun. Hükümetimizin attığı adımlar sonrası sezonun açılmasıyla birlikte bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyoruz.

YİNE DE BİR B PLANIMIZ VAR

Yine de bir B planımız var. İşler kötü giderse Afrika bizim alternatif alanımız olacak. Tabii ki evimizin önü, alıştığımız deniz Marmara Denizi ama Moritanya gibi yerlerde de avcılık yapabiliriz. Balıkçılık sektörü son dönemde çok hızlı gelişti. Artık dünyanın her yerinde hem üretim hem de avcılık yapıyoruz. Bu sektör çok kişiye ekmek veriyor. İnşallah kısa zamanda bu sorunlar çözülür" dedi.

TİM Başkan Vekili, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak, "Gemilerin su alıcı kinistin sandıkları büyüklüğüne göre değişmekle birlikte en az 2 metre suyun altında. Bu nedenle müsilaj gemilerin seyrine ciddi bir engel oluşturmadı. Ayrıca gemilerin seyir yolu üzerinde o kadar fazla yoğunluk yok. Müsilaj kıyıya yakın sığ yerlerde daha çok su altında da görünüyor. Ancak yatlarda ve küçük tonajlı gemilerin soğutma sistemlerinde problem yarattığını biliyoruz" dedi.