İstanbul’da 2022 yılında yapılan operasyon kapsamında Filistinli muhaliflere eylem hazırlığında oldukları tespit edilen 56 İsrail istihbaratı olan MOSSAD casusu gözaltına alınmıştı. Soruşturma sonunda 20’si tutuklu 56 sanık hakkında, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
“ÇEVRİMİÇİ OPERASYON EKİBİ”
İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın önceki gün yapılan duruşmasına 20 tutuklu sanık ve 8 tutuksuz sanık avukatlarıyla birlikte katıldı. Esasa ilişkin mütalaanın açıklandığı duruşmada 56 sanık için de “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 8 yıldan 12 yıl kadar hapis cezası istendi. Hazırlanan mütalaada İsrail İstihbarat servisinin internet tabanlı mobil uygulamalar üzerinden çevrimiçi operasyon ekibi kurduğu anlatıldı. Söz konusu uygulamalarda operasyon ekibinin sahadaki hedeflerine yönelik taktik bazda işler yapmayı amaçladığı da mütalaada yer aldı.
“TAKTİK İŞLERDE ŞÜPHE UYANDIRMAYAN ŞAHISLAR”
Mütalaada, ilk temasın GSM’lere kodlanan Telegram ve Whatsapp uygulamaları, sosyal medya hesapları, Linkedin, e-posta üzerinden sağlandığı, irtibatın operasyonel Telegram ve Whatsapp uygulamaları üzerinden sürdürüldüğü, kesinlikle görüntülü veya sesli görüşme yapılmadığı, yapılan işler karşılığında ödemelerin uluslararası para transfer şirketleri, kripto paralar, havale ofisleri ve canlı kuryeler vasıtasıyla gerçekleştirildiği, profesyonelce yapılması istenilen işlerde dedektiflerden istifade edildiği, taktik işlerde ise ağırlıklı olarak şüphe uyandırmayan şahıslardan faydalanıldığı ifade edildi.
Mütalaanın ardından sanıklara savunmalarını hazırlamak için süre veren mahkeme, 18 sanığın tutuklulukta kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Tutuksuz 36 sanık hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.