İstanbul Şişli’deki evinin önünde düzenlenen suikast sonucu öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, ölümünün 46’ıncı yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.
Törene Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Konstantinos Koutras, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Milliyet çalışanları, gazeteciler ve sevenleri katıldı.
Törende konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir “Abdi Bey, Türkiye’nin 1980 darbesine doğru gittiğini çok iyi gördü. Türkiye’de siyasi rekabetin, siyasi düşmanlığa dönüşmemesi için mücadele verdi. Keşke o mücadele başarılı olsaydı. Abdi Bey’i anlamak için, mesleğimize kattıklarından bahsetmemiz lazım. Bugün mesleğimiz büyük bir tehdit altında. Ancak bu tehdit, sadece yıllardır bu mesleği yapan insanların kaçma şüphesiyle tutuklu yargılanmasıyla ilgili değil. Asıl mesele yalanın çok daha hızlı yayıldığı sosyal medya ortamı. Algoritmaların reklam pazarını domine etmesi ve tüm dünyada gazetelerin giderek güç kaybetmesi” dedi.
‘YAPTIKLARINI ANLATIYORUZ’
Abdi Bey yaşasaydı, herhangi bir ideoloji farklılığı gözetmeden Türkiye’deki tüm medya kuruluşları için yine mücadele ederdi. Ama Abdi Bey ideoloji farkı gözetmezken, biz geçen sene gördük ki bir televizyon kanalı onun katilini yayına çıkarıp, ruhuna da bir suikast düzenlettirebildi. Abdi Bey’in Uluslararası Basın Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı olarak yaptıklarından bahsetmek lazım. Düzenlediği toplantılardan biri ‘Terör ve Medya’ konferansı idi. Kendisi, bir terör saldırısında hayatını kaybetti. Ayrıca, Türk-Yunan barışı için yaptığı çalışmalar da çok kıymetliydi. Türk ve Yunan gazetecileri önce Londra’da bir araya getirdi, ardından bu gazetecilerin kendi başbakanlarıyla doğrudan görüşmelerini sağladı. Biz sadece Türkiye’de değil, dünyada da Abdi Bey’in yaptıklarını anlatıyoruz. Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu, Büyükelçi Konstantinos Koutras de anmaya katıldı. Ben, Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumu kapsamında Atina yapılan toplantılarda da Abdi Bey’in adının ne kadar önemli olduğunu, hâlâ nasıl hatırlandığını gayet iyi gördüm. O bizim daimi genel yayın yönetmenimiz ve biz ona layık olabilmek için uğraşmaya devam ediyoruz.”
‘SİYASİ CİNAYET MAĞDURLARI ORTAK MUTABAKATLA ANILMALI’
Annesinin sağlık sorunları nedeniyle anmaya katılamayan İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet bir mesaj gönderdi. Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Pınar Aktaş’ın okuduğu mesajında İpekçi İzet şunları dile getirdi: “Siyasi cinayet mağdurlarının yalnızca anma törenleriyle değil, toplumda ortak bir bilinç ve mutabakatla anılması gerekiyor. Anma törenleri ancak, onların canlarını alanların açık bir şekilde kınanması ve toplum tarafından net bir şekilde mahkûm edilmesiyle gerçek anlamına kavuşabilir.”
‘MİHENK TAŞIYDI’
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Onun vurulduğu gün dünyamız yıkıldı ve Türk basını hâlâ o yükü omuzlarından atamadı. Çünkü Abdi Bey, yalnızca bir gazeteci değil, Türk basınının mihenk taşıydı. Gazeteciliğin kodlarını, ilkelerini, sağlam duruşunu ve çifte kontrolü bize öğreten isimdi” dedi.
ÖZEL’DEN MESAJ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Abdi İpekçi’nin vefatının yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı.Özel X hesabından yayınladığı mesajında,’’Meslek hayatı boyunca gerçekleri anlatma gayesinden vazgeçmemiş, gazetecilik ilkelerinden ödün vermemiş Milliyet gazetesinin Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’yi katledilişinin 46’ncı yılında saygıyla anıyorum” ifadelerine yer verdi.
‘BARIŞI SAVUNDU’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Abdi İpekçi’nin halkın haber alma hakkına saygı duyan, demokrasiyi ve barışı savunan bir gazeteci olduğunu vurguladı. Güneş, “Aradan geçen yıllara rağmen cinayetin arkasındaki güçler ortaya çıkarılamadı. Bu durum demokrasiye zarar verdi, gazetecilere yönelik saldırıların önünü açtı” dedi.