01.05.2018 - 14:57 | Son Güncellenme:
Migreni diğer baş ağrılarından ayıran özellik ise ışığa, sese duyarlılık ve bunlara ek olarak bulantı şeklindedir. Bu baş ağrısı günlük aktivite ve işlerinizi mutlaka aksatacak kadar şiddetli olur. Kesin bir tanı için mutlaka doktor kontrolü olması çok önemlidir.
Migren genellikle genetik olarak geçer, ailede migreni olan varsa sizde de migrenin olma olasılığı %40’tır. Anne ve babanın her ikisinde var ise bu oran %75’e kadar çıkar. Migrenin bir diğer nedeni de hormonal değişimlerdir.
Migren belirtileri
Migrenin en büyük belirtisi dayanılması zor ve şiddetli baş ağrılarıdır. Migren, şakak bölgelerinde zonklama tarzında şiddetli ağrı olarak kendini belli eder. Bu ağrılar yer değiştirebileceği gibi genellikle iki şakaktan birinde daha fazla ağrı hissedilir. Bu ağrılar genellikle şakaklarda, göz ve gözün arkasında, alın, kulağın hemen arkası ve başın arkasında olmak üzere sık görülür.
Baş ağrısının yanında ışığa karşı duyarlılık, ses ve gürültülere tahammül edememe kokuya karşı aşırı hassasiyet ve mide bulantısı, kusma sık görülen belirtileridir.
Migren belirtileri arasında neşelenme, durgunluk, iştahın açılması, dikkat dağınıklığında azalma, konuşurken takılma, düşüncede yavaşlama, esneme, uyuma isteği, açlık, tatlı yeme isteği veya iştahsızlık, ishal veya kabızlık, aşırı su içme, karında şişkinlik gibi belirtilerin görülmesi de oldukça fazladır.
Migren kendini nasıl belli eder?
Migren belirtileri arasında migren aurası yani migren öncesi belirtileri de vardır. Bu, ağrının gelmeden önceki gelişme sürecince olur 10, 20 dakika arasında süreceği gibi 30 dakika da sürebilir. Bu aura ikiye ayrılır. Görsel ve duyusal aura olarak isimlendirilir. Görsel aura; kişinin gözünde parlayan ve uçuşan parlak ışıklar görmesi; duyusal aura ise elde, dilde, ağız ve çenede karıncalanma, uyuşma şeklinde kendini gösterir. Migreni olan hastaların çoğunluğunda aurasız migren vardır. Auralı atağı olan hastalar bazen aurasız migren atakları geçirebilir. Doktora giderek etkili çözümler alabilirsiniz.