GündemMGK’dan Yunanistan’a ince ayar

MGK’dan Yunanistan’a ince ayar

05.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’deki sorunlarda diyaloğa öncelik veren yaklaşımının istismar edilmemesi için Yunanistan’a temmuz ayında yaptığı uyarıyı, önceki günkü son toplantısının ardından daha güçlü bir biçimde yineledi.

MGK’dan Yunanistan’a ince ayar

AYDIN HASAN Ankara - Sahil güvenlik botlarının Türk karasularını ihlali ile Yunanistan’ın 10 millik hava sahası iddiasını NATO Tatbikatı’na taşıması, diyalog ortamına önem veren Ankara’yı rahatsız ederken, MGK bildirisinde; Yunanistan’a “aklıselimle hareket edilmesi” çağrısında bulunuldu. 

Haberin Devamı

ANKARA’DAN TEPKİ 

Türkiye, Yunanistan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 Aralık ayındaki Atina ziyareti çerçevesinde tesis edilen diyalog ve iş birliği ortamının sürdürülmesi için yoğun çaba gösteriyor.

Ancak Yunanistan’ın İyonya’nın yanı sıra Ege Denizi’nde de deniz parkı oluşturma planı, araştırma gemisi Ievoli Relume’nin Türk deniz yetki alanında araştırma yapması nedeniyle ortaya çıkan Navteks gerilimi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın Yunanistan’ın desteği ile Larnaka kentindeki Mari (Tatlısu) bölgesine askeri gemilerin demirleyebileceği bir üs kurma çalışmalarına başlayacaklarını açıklaması gibi gelişmeler Ankara’da rahatsızlığa neden oldu. Yunanistan’ın son iki ay içinde Ankara’da rahatsızlığa neden olan bazı uygulamaları üzerine, 3 Ekim’de yapılan MGK’nın ardından yayınlanan bildiride de Atina’ya yapılan uyarı daha güçlü ifadelerle yenilendi. MGK bildirisinde, “Türkiye’nin, Akdeniz ve Ege Denizi’nde kalıcı istikrar ve huzurun tesisi marifetiyle iş birliği zeminleri geliştirilmesine yönelik samimi yaklaşım ve gayretlerinin suistimaline izin vermeyeceği kaydedilmiş; aklıselimle hareket edilmesinin en doğru tercih olduğu vurgulanmıştır” denildi. 

Haberin Devamı

KARASULARI İHLALİ

Yunanistan’a ait sahil güvenlik botu, 20 Eylül sabah saat 10.00 sıralarında Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’ndeki Akçabük koyunun içine kadar girdi. Türk karasularını ihlal eden bot, göçmen kaçakçısını kovalama gerekçesi ile karaya 50 metre kadar yaklaştı. 23 Eylül günü ise bir yunan sahil güvenlik botu, bu kez Datça sahillerinde Türk karasularını ihlal etti. Bottan inen bir kişi, göçmen kaçakçısının terk ettiği zodyak botu karaya çıkarak denize çekti. Yunan botu, Simi adasına doğru Türk karasularından ayrıldı.

Yazarlar