22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİLLİYET ARKEOLOJİ
Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları’nın üçüncüsü İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunan Teos Antik Kenti’nde düzenlendi. Etkinlik kapsamında katılımcılar, Teos’un ve kentteki araştırmaların tarihini Kazı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu’ndan dinleme fırsatı buldu.
15. sayısını geride bırakan Milliyet Arkeoloji dergisi, kültürel mirasın tanıtılması ve korunmasına yönelik bilincin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat iş birliğiyle Kültürel Miras Buluşmaları düzenleniyor. Patara Antik Kenti ile başlayıp Stratonikeia ile devam eden etkinliğin üçüncü durağı Teos Antik Kenti oldu.
Milliyet yazarları ve İş Sanat yöneticilerinin katıldığı etkinlikte, davetliler arasında Sportstv Dijital Yayınlar Yönetmeni Murat Ağca ile Instagram’da paylaştığı fotoğraflarla tanınan Sezgi Olgaç da yer aldı. Kültürel Miras Buluşmaları’nın Teos ayağında Milliyet Arkeoloji Kulübü üyeleri de ilk kez katılımcılar arasındaydı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu’nun, kazı evinde Teos’un ve kentteki kazıların tarihini anlatmasının ardından katılımcılar kenti yine Kadıoğlu rehberliğinde gezme şansı yakaladı.
2010 yılında başladı
Kentin 18. yüzyıldan itibaren Batılı gezgin ve araştırmacılar tarafından ziyaret edildiğini, bu tarihlerden itibaren kısa süreli kazılar yürütüldüğünü belirten Kadıoğlu, kentte asıl çalışmaların 2010 yılında başladığını kaydetti. Teos’un mimarı, mermeri ve metinleriyle öne çıktığını vurgulayan Kadıoğlu, Mimar Hermogenes’in eseri olan Dionysos Tapınağı’nın kentteki araştırmalarda en çok önem verilen yapı olduğunu kaydetti. Kadıoğlu, tiyatro yapısı, bouleuterion (meclis), kent surları ve liman gibi yapılar hakkında kapsamlı bilgiler verdi.
İstiklal sergisi
Etkinlik kapsamında İzmir’de İş Sanat tarafından düzenlenen “Büyük Zafer’in 100. Yılına Doğru İstiklal” sergisi de ziyaret edildi. Kültürpark’taki sergide bağımsızlık mücadelesi, belge, fotoğraf, film ve obje aracılığıyla anlatılıyor. İstanbul ve Ankara’da da düzenlenen sergi, İzmir’de yerel kaynaklar ve koleksiyonerlerden alınan destekle kentin Milli Mücadele’deki önemini vurgulayacak bir bölümle genişletilmiş.