GündemMavi Vatan’a yeni güç

Mavi Vatan’a yeni güç

25.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni’nde “Topraklarımızda huzur içerisinde yaşamak için hem Mavi Vatanımızda hem de uzak coğrafyalarda güçlü donanmaya sahip olmalıyız. TSK’yı güçlendirme çabası içindeyiz” dedi

Mavi Vatan’a yeni güç

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni’ne katıldı. Buradaki konuşmasında, Tersane Komutanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri için kritik öneme haiz Pirireis denizaltının hizmete alınacağını bildiren Erdoğan, şunları söyledi: “Hızırreis denizaltımıza bayrak çekiyor ve seyir testlerini başlatıyoruz. Muratreis denizaltımızın havuz donatım faaliyetlerine başlıyor, ilaveten iki, üç, dört numaralı akaryakıt gemileri ile 3 bin tonluk denizaltı havuzunu da hizmete veriyoruz. Gemilerimizin ve denizaltımızın inşasında emeği geçen her bir kardeşime kalpten teşekkür ediyor, ülkemiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. 

Haberin Devamı

‘Güçlü Türkiye güçlü ordu’ 

Üç tarafı denizlerle çevrili, tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkeyiz. Asırlar boyunca küresel güç mücadelelerine sahne olmuş bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz. Bu topraklardaki bin yıllık mevcudiyetini şehitlerinin mübarek kanlarına ve fedakarlıklarına borçlu olan bir milletiz. Topraklarımızda huzur içerisinde yaşamak için hem Mavi Vatanımızda hem de uzak coğrafyalarda güçlü ve etkin bir donanmaya sahip olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu anlayışla 2002’den beri ‘Güçlü Türkiye, Güçlü Ordu’ şiarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerini her alanda güçlendirmenin çabası içindeyiz. 

Mavi Vatan’a yeni güç

‘İmkanları seferber ettik’ 

Ordumuzu güçlendirme hedefimizin bel kemiğini ise donanmamızın kapasitesini ve caydırıcılığını artırma çalışmalarımız oluşturmaktadır. Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan her türlü platform ve sistemin tedariki için bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Projesi tamamlanan, yapımına başlanan, modernize edilen veya teslim alınan her bir gemiyle donanmamızı hedeflediğimiz seviyeye bir adım daha yaklaştırıyoruz.” ● MUĞLA AA 

Haberin Devamı

‘Caydırıcılığımız artıyor’

Pirireis denizaltısının inşasında birçok savunma sanayi firmasının alt yüklenici olarak görev aldığını aktaran Erdoğan, “Böylece MİLDEN için büyük bir birikim elde edildi. Pirireis, kendi güdümlü mermilerimiz Atmaca ve Gezgin’in yanı sıra, kısa süre önce harp atışıyla etkisini gördüğümüz gururumuz Akya torpidomuzu da kullanacak” dedi. Erdoğan özetle şöyle devam etti: “Milli Hücumbot, Yeni Tip Mayın Avlama Gemisi İstif Sınıfı Fırkateyn, Açık Deniz Karakol Gemisi, Yeni Tip Çıkarma Aracı gibi önemli platformların inşası devam ediyor. Ayrıca Deniz Kuvvetlerimizde çığır açacak TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Milli Denizaltı ve Milli Uçak Gemisi’nin dizayn çalışmaları sürüyor. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yakın zamanda inşasına başlanacak TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’yle ülkemizin hava savunmasını denizden itibaren kademeli olarak sağlayacağız. Hava tehdidine karşı TCG Anadolu ve Milli uçak gemisi gibi kritik kabiliyetlerimizin korunmasını temin edeceğiz.”

Haberin Devamı

Mavi Vatan’a yeni güç

Hızırreis 2025’te Muratreis 2026’da hizmette

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının stratejik unsurlarının başında denizaltıların geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Bugün hizmete giren TCG Pirireis, 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltılarımızın ilkidir. Pirireis denizaltımızda şimdiye kadar 380’in üzerinde fabrika, liman ve seyir kabul testi başarıyla icra edildi. Reis sınıfı denizaltılarımız dünyadaki emsallerine kıyasla çok daha üstün özelliklerle donatılmaktadır. Pirireis denizaltımız uzun süre satha çıkmak zorunda kalmadan harekat icra edebilecektir. Bayrak çekme ve seyir deneyimleri başlangıcını gerçekleştirdiğimiz Hızırreis denizaltımızı 2025 yılında, havuz donatım faaliyetlerini başlattığımız Muratreis denizaltını da 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Dördüncü denizaltımız Aydınreis’in, beşinci denizaltımız Seydialireis’in ve altıncı denizaltımız Selmanreis’in inşa faaliyetleri süratle devam ediyor. Proje dahilindeki tüm denizaltılarımızı 2029 yılına kadar hizmete alarak donanmamızın gücüne güç katacağız.”

Haberin Devamı

Mavi Vatan’a yeni güç

67.7 metre uzunluğunda

Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kapsamında ilk adım atılan TCG PİRİREİS, 22 Aralık 2019’da havuza indirilmiş, testleri başarıyla geçmişti. Standart denizaltılardan yaklaşık 3 metre daha uzun (67.6 metre) ve 13.1 metre yüksekliğinde. Yüzeyde ve dalış durumunda sırasıyla 10 ve 20 knotun üzerinde hıza ulaşabiliyor. 27 kişilik mürettabatı barındırabiliyor. Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) özelliği ile satha çıkmaksızın haftalarca su altında gizlilik içinde harekât icrası kabiliyeti bulunuyor. 8 adet 533 mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılan denizaltı ayrıca gezgin seyir füzesi atma kabiliyetine sahip.

4. Tersanemize kavuşuyoruz

Erdoğan, şunları söyledi: “MİLGEM korvet ve fırkateynlerimizi bağrından çıkaran İstanbul Tersanesi, Reis sınıfı denizaltıları inşa eden Gölcük Tersanesi ve Ege’deki İzmir Tersanesinden sonra hamdolsun şimdi 4’üncü tersanemize kavuşuyoruz. Tersane altyapımızı güçlendirme çalışmalarımız devam edecek. İleride inşallah Mersin’de de bir tersanemiz olacak. İstanbul ve Gölcük tersanelerimize ilaveten Ege ve Akdeniz kıyılarımızda da Mavi Vatan’ın muhafızlarının her türlü bakım onarımını yapabileceğiz. Denizlere hakim olan cihana hakim olur prensibiyle bu alandaki kapasitemizi sürekli ileriye taşımayı sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

Mavi Vatan’a yeni güç

Altay öncesi modernize edilen M60T tankı

■ Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki tank birlikleri, envanterde bulunan M48, M60 ve M60T ile Leopard 1 ve 2 tanklarıyla verilen görevleri yerine getiriyor. 

■ Tanklarda yer alan özelliklerin yanı sıra sürekli olarak modernize edilerek üzerine eklenen yeni silah sistemleri ve modüller sayesinde imkan ve kabiliyetleri artırılıyor. 

■ Bu kapsamda M60A3 tankının modernize edilmesi sonucu elde edilen M60T tankı ise birçok yerli ve milli teknoloji ürünüyle donatıldı. 

■ Ayrıca, yerli ve milli atış kontrol sistemi olan “VOLKAN M” sistemi de dahil edilen M60T tankında bu konuda dışa bağımlılık da sona erdirildi.