15.12.2009 - 17:06 | Son Güncellenme:
Hüseyin TÜCCAR/BURSA (DHA)
BURSA'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü'ndeki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında geçen perşembe gecesi meydana gelen ve 19 işçinin ölümüne neden olan grizu patlamasıyla ilgili tutuklanan 3 kişiden, işletmenin Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, maden ocağının, Nurettin Ercan tarafından kendisine devredildiğini, işçi alımı, tedbirler ve yapılan harcamalardan tamamen kendisinin sorumlu olduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2007 yılında yine 6 ay süreyle kapatılmasına rağmen ‘ölüm ocağı’nda üretimin devam ettiği de ortaya çıktı. Ocağının kapanmamasıyla ilgisi bulunanlar arasında, ‘Karacabey Operasyonu’ kapsamında haklarında işlem yapılan ve birçoğu tutuklanan dönemin İl Özel İdare görevlilerinin de olduğu öğrenildi.
Mustafakemalpaşa'ya bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında, geçen perşembe gecesi meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi yaşamını yitirmiş, 13'ü olay sırasında maden ocağında, 4'ü ise kurtarma çalışmaları sırasında olmak üzere 17 kişi de yaralanmıştı. Cenazeler geçen haftasonu toprağa verilirken, savlığın talimatıyla harekete geçen jandarma, geçen pazar akşamı Bükköy Madencilik'in Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, Ocak Müdürü mühendis Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan'ı gözaltına almıştı. Dün ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçlamalarıyla mahkemeye çıkartılan 3 kişi tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
Genel Müdür Fahrettin Şolpan'ın mahkemede verdiği ifadesinde, maden ocağının, sahibi Nurettin Ercan tarafından bir süre önce kendisine devredildiğini, buradaki işçi alımı, tedbirler ve yapılan harcamalardan tamamen kendisinin sorumlu olduğunu söylediği öğrenildi. Şolpan, Nurettin Ercan ile yaptıkları sözleşmenin önümüzdeki günlerde savcılığa teslim edileceğini söyledi.
2007'DEKİ KAPATMA KARARI UYGULANMAMIŞ Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından olayın ardından yapılan açıklamada, 2007 yılında çalışma koşullarındaki eksiklikler nedeniyle 6 ay üretim yapılmasına ara verilen Bükköy Maden Ocağı'nın kapatılmadığı ortaya çıktı.
Enerji Bakanlığı'nın işyerini kapatması için Bursa İl İdaresi'ne gönderdiği evrağın, işletmeye ve yetkili mercilere ulaştırılmadığı, bu nedenle de maden ocağının çalıştığı tespit edildi. Maden ocağının kapanmasını engelleyenler arasında ‘Karacabey Operasyonu’ kapsamında haklarında işlem yapılan ve birçoğu tutuklanan dönemin İl Özel İdare görevlilerinin olduğu öğrenildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından daha önce 6 ay süreyle kapatıldığı öne sürülen fakat kapatılmadığı belirlenen Bükköy Madenciliğe, jandarma doğal hayatı koruma timi tarafından işçi sağlığı ve güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle işlem yapıldığı, tutulan raporların İl Özel İdaresi'ne ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü'ne yollandığı fakat sonuç alınamadığı belirlendi.
YAKINLARINA SGK'DAN KOLAYLIK Bu arada maden faciasında yaşamını yitiren 19 işçinin yakınlarına aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, acılı ailelere yardımcı olmak amacıyla SGK İl Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin köyleri tek tek ziyaret ederek, ölenlerin birinci derece yakınlarından maaş işlemleri için dilekçe almaya başladıklarını belirterek, “Onlara destek olmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatı doğrultusunda bu çalışma yapılıyor. Sadece bir dilekçe vermeleri yeterli olacak. Tüm bürokratik işlemler, SGK görevlileri tarafından tamamlanacak ve en kısa sürede maaşları bağlanacak” dedi.
Alınan bilgiye göre, SGK tarafından ölenlerin yakınlarına 290 TL de cenaze yardımı yapılacak. Ölüm aylıkları da prim gün sayısına göre hesaplanacak. Bir gün bile sigortalı olan işçiye maaş bağlanacak uygulama ile ailelerin alacağı az maaş 519 TL olacak. 900 günün üzerinde pirim yatıranlara ise 800 ile 1000 TL arasında değişen aylık bağlanacak.
Grizu faciasında yaşamını yitirenlerin eş ve çocuklarına 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 32'nci Maddesi gereğince ölüm aylığı bağlanacak. Bu yasaya göre (Halk arasında dul ve yetim maaşı deniliyor. Resmi adı ölüm aylığı), sigortasız dahi olsalar bile iş kazasında yaşamını yitirenlere maaş bağlanıyor ve işverene geriye doğru prim borcu ile ceza kesilerek işlem yapılıyor.
Grizu patlamasında yaşamını yitirenlerin ailelerine Başbakanlık Acil Özel İhtiyaç Fonu'ndan 5'er bin, Bursa Valiliği tarafından da 5'er bin TL olmak üzere toplam 10'ar bin TL de nakit yardımı yapılacak.