Gündem‘Mabel Aydi’ sen çok yaşa

‘Mabel Aydi’ sen çok yaşa

20.06.2024 - 06:40 | Son Güncellenme:

8 yaşındaki Mabel Aydi, ABD’de kanserden yaşamını yitirdi. Adının verildiği deniz kaplumbağası ise Muğla’da tedavi edilerek Akdeniz’le buluşturuldu. Törende Mabel Aydi’nin ailesi duygusal anlar yaşadı.

‘Mabel Aydi’ sen çok yaşa

KENAN GÜRBÜZ Muğla - Muğla’nın Ortaca ilçesi İztuzu Sahili’nin yakınındaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) “Mabel Aydi” ismi verilen deniz kaplumbağası tedavi edilerek denize bırakıldı. Deniz kaplumbağasına adı verilen Mabel Aydi’nin ABD’de 8 yaşında kanserden yaşamını yitirdiği öğrenildi. Mabel Aydi’nin adını taşıyan deniz kaplumbağasının denizle buluştuğu törende, kanserden yaşamını yitiren çocuğun ABD’den Muğla’ya gelen aile fertleri duygusal anlar yaşadı. Çocuğun ölümünden önce sık sık ailesiyle Dalyan’a geldiği ve tekne turuna çıktığı öğrenildi. 

Haberin Devamı

‘Mabel Aydi’ sen çok yaşa

ANLAMLI YOLCULUK 

DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağasının merkezlerine başka bir yırtıcı hayvan tarafından yaralandıktan sonra getirildiğini anlattı: “Mabel Aydi, merkezimizde tedavi edildikten sonra Akdeniz’e doğru anlamlı bir yolculuğa başladı. Bu yolculuğu anlamlı kılan, deniz Kaplumbağasına adı verilen ABD vatandaşı Mabel Aydi’nin 8 yaşında kanserden yaşamını yitirmiş olması. Kaplumbağaların dişi yok, yengeci ve midyeyi yerken bir kısmını yiyor, diğer küçük parçaları küçük balıklarla paylaşıyor, yani etrafındaki canlıları da düşünüyor. Biz de kaplumbağaları iyileştirirken bu ailenin acısına da bir nebze su serpmeye çalıştık. Mabel Aydi’nin ailesi kanser tedavisi sürecinde Dalyan’ı çok sevdiği için adının bir kaplumbağada yaşamasını istedi. Kaplumbağalar uzun yaşamın simgesi olduğu için Mabel de ismiyle uzun yaşasın.”

Haberin Devamı

‘Mabel Aydi’ sen çok yaşa

 

360 KAPLUMBAĞA TEDAVİ EDİLDİ

Muğla’da 16 yıl önce kurulan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) şimdiye kadar yaklaşık 360 kaplumbağanın tedavi edilerek doğaya salındığı öğrenildi.