GündemSon dakika… Meteoroloji ve AFAD turuncu uyarıda bulunmuştu! 'Buraları terk edin'

Son dakika… Meteoroloji ve AFAD turuncu uyarıda bulunmuştu! 'Buraları terk edin'

01.10.2024 - 15:27 | Son Güncellenme:

Meteoroloji’nin turuncu kodlu uyarısının ardından Zonguldak, Bartın sular altında kaldı. Valiliklerden peş peşe uyarılar geldi. Zonguldak Havalimanında, kuvvetli rüzgar ve şiddetli yağış nedeniyle havayolu ulaşımında büyük aksamalara sahne oldu, Bolu da ise hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından etkili olan sağanak yağış, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Öte yandan 20 kent için yeniden alarm verildi. İşte tüm detaylar…

AFAD’ın turuncu uyarı yaptığı Zonguldak’ta gece saatlerinde başlayıp devam eden sağanak, kentte hayatı olumsuz etkiledi. Kentin çeşitli noktalarında yollarda su birikintileri oluştu. Sürücüler su dolan yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Aşırı su biriken Kozlu sahil yolu bir süre trafiğe kapatıldı. Denizde ise yüksekliği zaman zaman 4 metreyi bulan dev dalgalar oluştu. Ayrıca kentte Gökgöl Mağarası aşırı yağışlar nedeniyle 1 gün süreyle ziyarete kapatılırken motosikletlerin trafiğe çıkışı da yasaklandı. Bartın’da ise etkili olan sağanakta Bartın Irmağı’nın taşma ihtimaline karşı kum dolu çuvallarla bariyerler oluşturuldu.

BEKLENENDEN FAZLA YAĞDI

GAMER binasındaki kriz merkezinde yapılan toplantının ardından Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Ekiplerin 24 saat esasına göre çalıştığını belirten Vali Osman Hacıbektaşoğlu, kent genelinde büyük bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade ederek “Yağış hakkında, 24 saatte metrekareye 100 kilogram yağış bekliyorduk. Şu anda 150 milimetreyi aştık.

Yağış başladığından beri metrekareye, Kozlu’da 150, Zonguldak merkezde 140, Ereğli’de 70 milimetre yağış düştü. Anladığımız, Kozlu ve Merkez yağış ve fırtınanın merkezinde. 17 ihbar geldi. 14 tanesi su baskını, diğerleri kurtarma apartman girişinde su yükselmesi gibi önemli şeyler değil. Tüm derelerin debisi takip ediliyor. Kritik bir seviyeye ulaşan deremiz yok. Şu anda kapalı yolumuz, yaralımız, can kaybımız yoktur. Bütün ekiplerimiz sahada, yağışların öğleden sonra saat 15.00’ten yarın öğleden sonra, akşam saatlerinde kadar devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

“İŞ YERİNİ VEYA KONUTUNU SU BASANLAR BURALARI TERK ETSİN”

Geçmişte heyelan veya su taşkınına maruz kalan bölgelerdeki vatandaşların, o noktaları terk etmesi gerektiğini belirten Vali Hacıbektaşoğlu, “Heyelana, taşkına geçmişte maruz kalan yerlerdeki kişilere tek tek ulaşarak, uyarıldı. Şimdi tekrar, arkadaşlarımız teyit ediyorlar. Heyelan riskine karşı, bu tip yerlerde bu insanların olmadığından emin olmalıyız. En son aldığım bilgi, buralar boşaltıldı. Heyelan bölgesi olarak tanımlanan geçmiş taşkınlarda, iş yerini veya konutunu su basanlar buraları terk etsinler veya 112’yi arasınlar. Bunu duyurmak istiyorum çünkü en önemli konumuz o. Yağış dün sabah saatlerinden itibaren durup devam etti. Gece saatlerinden beri yağıyor. Bundan sonra da çoğalıp devam edeceği zamanlar olacaktır, tahminler böyle ön görüyor. Heyelan, taşkın ve sel riskine karşı vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

‘ZORUNLU OLMADIKÇA TRAFİĞE ÇIKILMASIN’

Ani bir yağışla, küçük derelerin taşkına neden olabileceğini ve yolları kapatabileceğini ifade eden Vali Hacıbektaşoğlu, “Mümkün olduğu kadar vatandaşlarımız tedbirlerini alsınlar. Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmasın. Çünkü ani bir yağışta küçücük bir dereden sel gelişebiliyor. Kozlu sahil yolunu kapattık, yukarı servis yoluna verdik ama İncivez Mezarlığı’nın oradan küçük bir dere aşıp yolu kapatıyor"

Hacıbektaşoğlu, "Acil geçişlerde trafik yoğunluğu olmaması lazım. Mümkün mertebe yarın akşama kadar hareket etmekten yaya veya araçla kaçınalım. Zorunlu olmadıkça, araçlarımızla veya yaya olarak trafiğe çıkmayalım” dedi.

Haberin Devamı
ZONGULDAK HAVALİMANI'NDA UÇAKLAR İNİŞ YAPAMADI

Sabah saatlerinde İstanbul'dan kalkan Zonguldak Havalimanı'na iniş yapamayınca geri dönmek zorunda kaldı. Aynı saatlerde Duesseldorf'tan gelen uçak ise birkaç kez havada tur attıktan sonra iniş yapamayarak Ankara'ya yöneldi.

Yetkililer, her iki uçağın da kuvvetli rüzgar nedeniyle iniş yapamadığını belirtti. Olumsuz hava şartlarının devam etmesi durumunda, uçuşlarda benzer aksaklıklar yaşanabileceği bildirildi. Yolculara havayolu şirketlerinden bilgi almaları gerektiği bildirildi.

BOLU'DA MEVSİMİN İLK KAR YAĞIŞI

Bolu'da hava sıcaklıkları düştü. Kentte iki gündür etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Kentin yüksek kesimlerinde sağanak yağış, yerini kar yağışına bıraktı.

Yılın ilk kar yağışını alan Bolu'da yeşil alanların bir kısmı beyaz örtüyle kaplandı. Kar yağışının aralıklarla devam ettiği 2 bin 200 metre yükseklikteki Kartalkaya Kayak Merkezi'nde, akşam saatlerinde yağışın etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde yağan mevsimin ilk kar yağışı doğasever Gökhan Bilen tarafından görüntülendi.

BARTIN

Dün gece Bartın Valiliği tarafından il genelindeki tüm ilk ve orta dereceli okular 1 gün süreyle tatil edildi. Sabah saatlerinde kent genelinde 5 saatte metrekareye ortalama 45 kilogram, Amasra ilçesinde ise 51 kilogram yağış düştü.

İlçede şiddetli fırtına nedeniyle küçük limanda 4 metrelik dalgalar oluştu. Polis ekipleri Amasra’da küçük liman ve büyük limanı şerit çekerek, vatandaşların girişine kapattı.

Haberin Devamı
ÇUVALLARLA SEL TAŞKININA KARŞI ÖNLEM ALINDI

Bartın kent merkezinde aşırı yağış nedeniyle mazgallar sularla dolarken, bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su bastı. Bartın Irmağı’nın geçtiği Yalı bölgesindeki belediye ekipleri, kum dolu çuvallarla sel taşkınına karşı önlem aldı.

Polis ekipleri Bartın Irmağı kenarında oturan vatandaşları megafonla uyararak, tedbirli olmalarını istedi. Kentte yağış devam ediyor.

FIRTINA VE ŞİDDETLİ YAĞMUR TEZGAHLARI YERLE BİR ETTİ

Antalya-Konya D-687 Karayolu üzerinde dün Çardak Mahallesinde yol kenarında bulunan pazarcı tezgahları, bölgede etkili olan şiddetli fırtına, sağanak yağış ve dolu yağışından nasibini aldı. Bir çok tezgahın çatısı uçarken, devrilen tezgahlarda bulunan ürünler etrafa saçıldı.

Tezgah sahipleri bir taraftan etrafa saçılan tezgahlarını ve ürünlerini toparlamaya çalışırken yağmur altında ıslanmaktan kurtulamadı.

ELAZIĞ

Elazığ’da geçtiğimiz gün etkisini gösteren ve sele neden olan sağanak sonrası İl Özel İdaresi ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı.

Palu ilçesine bağlı Parsiyan köyünde geçtiğimiz gün etkili olan sağanak yağış sele neden oldu. Dereler taşarken sel suları köy merkezine kadar ulaştı. Yaşanan sel nedeniyle köyün yolları zarar görürken, ahırları da su bastı. Elazığ İl Özel İdaresi ekipleri, yaşanan sel nedeniyle hasar tespit çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı
YILDIRIM DÜŞEN MEZARLIĞIN YAKININDAKİ EVDE HASAR OLUŞTU

Rize Merkeze bağlı Pazarköy köyü Kartaltepe Mahallesi'nde bugün saat 07.00 sıralarında mezarlığa yıldırım düştü; çam ağacı yıkıldı, mezarlık duvarı hasar gördü. Yıldırım, mezarlık yakınındaki Fatmagül-Ahmet Özsarı’ya ait tek katlı eve de zarar verdi. Evin aydınlatmaları patladı, kolonlarında hasar oluştu. Gürültüyle uyanan aile üyeleri ise tedirginlik yaşadıkları anları anlattı.

Yıldırımın çok şiddetli patlamayla düştüğünü söyleyen ev sahibi Ahmet Özsarı, "Evin içine sanki bomba düştü sandık. Ondan sonra dışarıda çam ağacına yıldırım düştüğünü anladık. Evde fazla hasar yok ama yıldırım evin lambasından girip, dışarıdaki kolonun dibinden çıkmış. Çok şiddetli bir patlama oldu. Bomba patlar gibi oldu. Ev sallandı. O anda evde çocuklar uyuyordu. İşe gitmek için kalktığımızda dehşet anını yaşadık. O anların tarifi pek mümkün olmuyor" dedi.

'ATEŞ TOPU GİBİ BİR ŞEY GELDİ'

Fatmanur Özsarı ise "Ben evin içinde bomba patladığını sandım. Böyle bir anda gözümün önünde ateş topu gibi bir şey geldi. Gerisini hatırlamıyorum, kızımı sakinleştirmeye çalıştım. Eşim sonradan kapıyı açınca girişin lambasının düştüğünü, çam ağacın parçalanıp her yere saçıldığını görmüş. Ben yatmadan önce beyaz eşya hariç her şeyin fişini çeker öyle yatarım. Önlemimi almasaydım daha kötü şeyler de olabilirdi" diye konuştu.

3 KENTTE TURUNCU 17 KENTTE SARI ALARM

Meteoroloji “Zonguldak, Bartın, Kastamonu turuncu; Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Bolu, Erzurum, Hakkari, Kars, Muş, Rize, Sinop, Trabzon, Van, Ardahan, Iğdır, Karabük, Düzce” için sarı uyarıda bulundu.

Yarın ise tekrardan “Zonguldak, Bartın, Kastamonu için yeniden turuncu alarm verildi. “Bolu, Sinop, Karabük, Düzce” için sarı uyarı yapıldı.