27.06.2018 - 10:38 | Son Güncellenme:
LGS sonuçları MEB tarafından açıklandı. Sınava giren öğrenciler, meb.gov.tr internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve doğum tarihi ile birlikte sınav puanlarını sorgulayabilirler. LGS sonucunda alınan puanlar doğrultusunda adaylar tarafından LGS tercih süreci başlayacak. LGS tercih süreci başlamadan önce sınav için öğrencilerin itiraz etme hakları da bulunuyor.
LGS TERCİH BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!
LGS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI
Kılavuza göre, tercih işlemi, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden de gerçekleştirilebilecek. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.
Özel liselere kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların kayıtları 27 Haziran-13 Temmuz 2018 arasında tamamlanacak. 2 Temmuz'da tercihlere esas kontenjan tabloları ilan edilecek.
Yerleştirme işlemleri için tercihler 2-13 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz'da açıklanacak.
6-10 Ağustos'ta birinci, 13-17 Ağustos'ta ikinci, 27-31 Ağustos'ta üçüncü, 3-6 Eylül'de dördüncü nakil tercih başvuruları yapılacak. 10-14 Eylül'de yatılılık başvuruları okul ve kurumlarca alınacak.
LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!
LGS TERCİH BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?
26 Haziran’da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar tarafından LGS tercih sürecinin de ne zaman başlayacağı merak ediliyor. MEB tarafından açıklanan takvime göre LGS tercih süreci 2 Temmuz’da başlayacak, 13 Temmuz’da da sona erecek. Tercih süresinde uzatılma olmayacak.
LGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
LGS tercihlerinin 13 Temmuz’da sona ermesi ile birlikte öğrencilerin yerleştirme süreci başlayacak. Yerleştirme işlemleri yapılırken ilk olarak öğrencilerin puanlarına bakılır. Puanların eşit olması halinde öğrenci doğum tarihi dikkate alınır. Doğum tarihi de aynıysa sırasıyla;
- 6, 7 ve 8. sınıftaki yıl sonu başarı puanı
- Özürsüz devamsızlık günlerin sayısının azlığı
- Tercih önceliğine bakılır ve yerleştirme işlemi gerçekleştirilir.
Öğrencilerin yerleştirme işlemleri, Ortaöğretim Kayıt Alanları doğrultusunda yapılır. Kayıt alanları belirlenirken okul kontenjanları ve öğrencinin evine yakın olan liseler dikkate alınır.
Öğrenciler adrese dayalı yerleştirme işlemleri için; 3 Anadolu Meslek Lisesi, 3 Anadolu Lisesi ve 3 Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 9 okul içerisinden beş okul tercihi yapabilirler.
LGS SINAV İTİRAZI NASIL YAPILIR?
LGS sonuçları açıklandı. Sınava giren adaylar; sınav soruları, cevap anahtarı ve sonuçları için itirazda bulunabilirler. İtiraz için adaylara tanınan süre, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarih itibariyle 5 iş günüdür. İtiraz işlemleri, ÖDSGM’nin internet sitesindeki itiraz bölümü üzerinden yapılabilecek. İtiraz işlemlerinin değerlendirilmeye alınabilmesi için 20 Türk Lirası itiraz ücretinin ödenmesi gerekiyor. İtiraz ücretleri;
- Ziraat Bankası; bankamatik ve internet bankacılığı
- Türkiye Halk Bankası; bankamatik ve internet bankacılığı,
- Türkiye Vakıflar Bankası; şubeler, bankamatik ve internet bankacılığı seçenekleri ile yapılabilecek.
T.C. kimlik numarası, adres bilgisi, imzası, ATM fişi/banka dekontu bulunmayanların itirazları değerlendirilmeye alınmayacak. Bunun dışında e-posta ve faks yolu ile yapılacak olan itirazlar da değerlendirilmeyecek ve cevaplandırılmayacak.