GündemKumpasçılar hâlâ görevde

Kumpasçılar hâlâ görevde

07.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Haksız yere tutuklu kaldığı süre için 150 bin lira tazminat kazanan Saygun, “Mahkemeler, yapılan sahtekarlığın tümünü giderecek, yaşadığımız vehameti yansıtacak şekilde kararlar almalı” dedi...

Kumpasçılar  hâlâ görevde

Balyoz davasından 10 ay 25 gün tutukluluğa 150 bin lira manevi tazminat kazanan emekli Orgeneral Ergin Saygun, karara Yargıtay’da itiraz edecek. 1 milyon liralık manevi tazminat talebi mahkemece reddedilen Saygun, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Kalp yetmezliği, akciğer, şeker, tansiyon, dolaşım bozukluğum var. Balyoz mağdurlarının tazminat taleplerine 1 milyon 400 bin lira takdir eden mahkeme de var, 48 bin lira takdir eden de. Hazine avukatları mahkemelerden çıkan kararları temyize taşıyorlar. Bunca yıl hizmet etmiş kişilere ortada hiçbir şey yoken ‘3 gün yattınız, 50 gün yattınız’ mantığı ile yaklaşım son derece yanlış. Balyoz’da bir sahtekarlık, bir itibarsızlaştırma var. Benim sağlığımı bozdular. Avukatıma kasten adam öldürmeye teşebbüsten dava açalım dedim ancak mümkün olmadığnı söyledi. Benim sağlığımı bozmak için ellerinden ne gelirse yaptılar. Günlüğü 100 lira, aylığı 1000 lira gibi hesaplar son derece yanlış. Sembolik olan ve haklılığımızın kanıtlanması içi açtığım maddi tazminat talebimden vazgeçtim. Üzüldüğüm nokta kumpası kuranların halen mesleklerine devam ediyor olması. Parada, pulda gözüm yok. Emekli maaşımla geçiniyorum. Mahkemeler, yapılan haksızlığın, itibarsızlığın, sahtekarlığın tümünü kavrayacak, yaşadığımız vehameti yansıtacak şekile kararlar almalı” ifadelerini kullandı.

‘Hâkime göre değişiyor’
Saygun’un avukatı Sedat Küçükyılmaz ise, “Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne temyiz başvurusunda bulunacağız. Müvekkilim haksız tutuklama nedeniyle tazminat davası açtı. 10 ay 25 gün cezaevinde kaldı. Biz para almak için bu davayı açmadık. Müvekkilim mahkemede, ‘Haklılığımızın kanıtlanmasından mutluyum’ dedi. Balyoz mağdurlarının açtığı davalarda 50 bin ile 1 milyon 500 bin lira arasında kararlar çıktı. Kararlar her hakime göre değişiyor. Mantığını anlamak zor. Manevi tazminatlarda ölçü ve kriter yok. Bu kadar uçurum olmamalı. 100 bin liralık maddi tazminat talebi sembolikti. Bizim amacımız haklılığımızı kanıtlamaktı. Bu talebimizi de bu yüzden geri çektik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bilgin Balanlı 5 milyon liratalep ediyor
Balyoz ve Ergenekon gibi Kumpas iddiasının araştırıldığı davalarda sanık olan yüzlerce kişinin açtığı tazminat davaları çeşitli mahkemelerde sürüyor. Dönemin Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, hak kaybı nedeniyle 5 milyon lira tazminat talebiyle dava açtı.