GündemKöprüyü korumak erlere mi kaldı?

Köprüyü korumak erlere mi kaldı?

03.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminde, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kapatılması sırasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi, 49 kişinin de yaralanmasına ilişkin 15 tutuklu sanığın yargılandığı davanın 6. duruşmasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Köprüyü korumak erlere mi kaldı

Silivri’deki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski yarbay Adnan Uygun, Kuleli Askeri Lisesi’nde tabur komutanı olduğunu söyledi.
15 Temmuz’da 21.00 sıralarında okula gittiğini ifade eden sanık Uygun, darbeci Albay eski Kuleli Askeri Lisesi Okul Komutanı Mürsel Çıkrıkçı’nın kendisine, “Terör tehdidi var, şu iki aracı al. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne git ve polislerle hareket et” dediğini aktardı.
İki aracın içinde çok sayıda asker olduğunu ve mühimmatlı olduklarını kaydeden sanık Uygun, “Normalde benim taburumda er yok. O araçlara onları kim getirdi, kim bindirdi hatırlamıyorum. Köprüde terör tehdidi var diyerek bizi acele bindirdiler. Ben bu emri alırken darbe kelimesini duymadım. Belki bana TRT denilse şüphelenebilirdim ama ben bunu nasıl darbeyle ilişkilendirebilirim? Ben köprüyü korumak amacıyla hareket ettim” şeklinde savunma yaptı.
‘Hiç sorgulamadın mı?’
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Çakar, “İstanbul’da hiç özel birlik kalmadı da Kuleli’deki erlere mi kaldı köprüyü korumak? Hiç sorgulamadın mı?” şeklinde soru yöneltirken, sanık Uygun bunu sorgulamadığını öne sürdü. Uygun, “Kimse ne yaptığının farkında değildi. Mürsel Çıkrıkçı ile irtibat kuramayınca eski okul komutanı albay Muammer Aygar’ı aradım” dedi.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski uzman çavuş Seyit Ahmet Gündüz de, 15 Temmuz’da tank sürücüsü olduğunu ve komutanın üsteğmen Mustafa Ceyhan olduğunu ifade etti.
‘Çarptığımı anlamadım’
Eski üsteğmen Ceyhan’ın emriyle 22.15 sıralarında tank ile çıkış yaptıklarını belirten Gündüz, “Yolda ilerlerken üsteğmen Ceyhan, benim öndeki tankı sollamamı emretti. Tam sollarken uzak mesafeden bir araç geldiğini gördüm. Ani fren yaptım. Çarpıp çarpmadığımı anlayamadım. Tank komutanına durumu bildirdim ve o devam etmemi istedi. Eğer çarptığımı bilseydim tankı hareket ettirmezdim” şeklinde savunma yaptı.

Haberin Devamı