26.02.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:
Konveksiyonel yağış nedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Ülkemizde Yağmur, Kar, Kırağı gibi birçok yağış türü görülmekle birlikte yağışların oluşum şekilleride bölgesel olarak farklılık göstermektedir. Oluşum yağışlarına Konveksiyonel (Yükselim) Frontal (Cephe) ve Orografik (Yamaç) yağışları gösterilebilir. Bunlar arasında Konveksiyonel (Yükselim) yağışları dünyada en fazla ekvador çevresinde görülürken ülkemizde İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görülmektedir.
KONVEKSİYONEL YAĞIŞ NEDİR, HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR, NASIL OLUŞUR?
Konveksiyonel yağış (Konvektif yağış, Kırkikindi yağışı, Yükselim yağışı) ısınan hava parselinin, her 300 metre (1000 fit) mesafede adyabatik olarak 3 derece soğuyarak içeriğindeki nemin yoğunlaşması sonucu oluşan kümüliform bulutlarının neden olduğu yağıştır.
Yükselen hava parselinin sıcaklığı çevredeki havadan daha sıcak olduğu müddetçe hava yükselme devam eder ve parselin daha sıcak olduğu atmosfer tabakalarında hava kararsızdır. Çevresel sıcaklık ile parsel sıcaklığının birbirine eşit olduğu yükseklik denge seviyesi olarak adlandırılır.
Denge seviyesinden itibaren hava kararlıdır ve aşağı yönlü hava akımı başlar. Denge seviyesi ne kadar yüksekte bulunursa, kümülonimbus bulutlarının dikey gelişme imkânı bir o kadar fazladır. Parsel sıcaklığı ile çevresel sıcaklık arasındaki fark çok fazla olan bir bölgede, dikey rüzgâr da fazla olduğundan oluşabilecek konvektif bir fırtınanın hortum ve dolu yapma kabiliyeti artar.
Konvektif yağışlar genellikle sağanak olarak tabir edilen, kısa süreli yağışlardan ibarettirler.
Şimşek aktivesi, konvektif yağışları stratiform tipi bulutların neden olduğu kararlı hava yağışlarından ayıran en önemli özelliğidir.
KONVEKSİYONEL YAĞIŞLAR ÜLKEMİZDE HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR?
Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi‘nde görülmektedir.
Konveksiyonel yağışlara Anadolu’da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir.
Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar.
Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.