03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM-İSTANBUL
ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- Havaların bir ısınıp bir soğuduğu bugünlerde pek çok kişi acil servislere başvurmaya başladı. Uzmanlar, viral enfeksiyonlar sebebiyle hastanelere başvuranların sayısının arttığını belirterek, hijyen ve maske kullanımı konusunda uyarıda bulunuyor.
Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, boğaz enfeksiyonu sebebiyle çok sayıda ayaktan hasta başvurusu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
Maske ve el hijyenine dikkat
“Hastaneye yatışta artış gözleniyor. Boğaz enfeksiyonu ile başlayan gribal bulguları olanların yüzde 50’den fazlası Kovid. Önemli bir oranı da grip yani influenza olarak karşımıza çıkmakta. Geri kalanında ise soğuk algınlığı virüsü dediğimiz virüslere denk gelmekteyiz. Gribal bulguları olanlar şu an ayaktan başvuruyor ama 2-4 hafta içerisinde zatürre nedeniyle hastaneye yatışlarda da artış olması beklenir. El hijyeni çok önemli. Öpüşmemek, sarılmamak gerekir ve hasta olanlar işe gitmemeli. Mümkünse maske takılmalı. Aynı zamanda gribe karşı aşımız var. Türkiye’de güncel aşı mevcut değil ama temel aşılamalarını tamamlamamış olanların Kovid aşılarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayalım. Kapalı alanlarda havalandırma çok önemli. En az 2 saatte bir 20 dakika kadar cam açmanın önemini vurgulayalım.”
Türk Tabipler Birliği yetkilileri ise enfeksiyonun yaygın olduğunu ifade ederek “Bu dönemde gribal ve Kovid enfeksiyonu mevcut. Bunlara sekonder (ikincil) üst solunum yolu enfeksiyonu yani ardıl gelişen bakteriyel süper enfeksiyonlar ekleniyor. Durum henüz mevsim ortalamalarının üzerinde değil” dedi.
Nasıl korunuruz?
Hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri sıralayan Uzm. Dr. Hatıra Abbasova şunları kaydetti:
“Kişisel hijyene dikkat edin. El hijyeni çok önemlidir. Elinizi ağzınıza getirmeden yıkayın. Bilinçsiz olarak elimizi yüzümüze getirdiğimizde buradan vücudumuza binlerce virüs bulaştırabiliriz. Elinizi sabunla yıkayamadıysanız mutlaka alkollü dezenfektanları kullanmalısınız. Bağışıklığı güçlü tutmak için A, C ve E vitaminlerinden zengin besinler (turuncugiller, portakal, mandalina, limon, greyfurt ile yeşil yapraklı sebzeler) ile beslenilmeli. Protein olarak zengin süt ve yoğurt gibi ürünler tüketilmeli. Omega 3’ten zengin ürünler olan balık, badem ceviz gibi ürünler tüketilmeli. Düzenli egzersiz, düzenli bir uyku bağışıklık sistemini dengede tutar. Bunun yanı sıra eğer yapabiliyorsanız çok kalabalık ortamlarda maske takın.”
‘Farklı virüslerle karşılaşıyoruz’
Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Hatıra Abbasova, yoğunluk nedeniyle acil serviste de görev yaptığını söyleyerek şunları aktardı:
“Bu sıralar üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu vaka sayısı çok arttı. Farklı farklı virüslerle karşılaşıyoruz. Soğuk algınlığıyla grip halk arasında çoğu kez karıştırılır. Soğuk algınlığı çeşitli virüsler tarafından oluşturulan hafif seyirli, üst solunum yolları bulgu ve belirtileriyle seyreden ve dünyada en fazla görülen hastalık tablosudur. Soğuk algınlığına yaklaşık 200 kadar virüs neden olur. Grip; influenza A ve B virüslerinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve kas ağrılarıyla kendini gösteren grip; en çok yaşlıları, çocukları ve kronik hastalığa sahip olan kişileri etkiliyor. Gripten korunmanın en önemli yollarından biri grip aşısıdır. Virüslerle karşılaştıktan 24-72 saat kadar sonra boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı hissinden sonra hızla burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, öksürük ve halsizlik meydana gelir. 20 ve 50 yaş arası çok fazla hasta geliyor. Acil de bayağı yoğun oluyor. Viral enfeksiyonlar canlılığını soğuk havalarda daha çok gösterir ama şu an vaka sayıları çok arttı.”