18.08.2016 - 09:51 | Son Güncellenme:
17/25 Aralık sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devletin zirvesine dağıtılan kriptolu telefonları dinleyerek kayıt altına alan TÜBİTAK ve TİB'deki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu mühendislerin oyununu bilirkişi bozdu. Telefonların NATO standartlarında yapıldığını ve asla dinlenemeyeceğini savunan hainlerin oyunu, mahkemede yapılan uygulamalı kripto dinleme işlemiyle 15 saniyede bozuldu. Mahkeme, tutuksuz sanıkların tutuklanmasına karar verdi. Usulsüz dinlemelere ilişkin TİB ve TÜBİTAK'tan 28 kişi hakkında dava açıldı. Bu kişiler arasında yer alan 16 TİB mensubunun memuriyetlerine son verildiği öğrenildi.
DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞ
Mahkemenin seçtiği 7 kişilik bilişim uzmanının hazırladığı rapor, kripto ihanetini FETÖ mühendislerinin hazırladığını uygulamalı olarak belgeledi. Uzmanlar, kriptolu telefon C-VERTEX'in yazılımında çalışan ekipten seçildi. 2 yıldır kriptolu telefonların yazılımını inceleyen komisyon, dinlemeleri tek tek ortaya çıkardı. Yeni kriptolu telefonlardaki en önemli fark donanımsal rastgele sayı üretici çipin sisteme entegre edilmesi oldu. Dinlenen tüm kriptolu telefonların üretiminde bu çip soketi yerleştirilmiş ancak içine çip yerleştirilmemiş. Bu çip sayesinde her telefonun asla erişilemeyecek bir çip şifresi konmuş. Eski kriptolu telefonlarda bu çip kullanım dışı bırakılarak dinlenmeye müsait hale getirilmiş.
DEVLETİN ZİRVESİNİ 304 KEZ DİNLEMİŞLER
Savcılık, devletin zirvesine dağıtılan 161 kriptolu telefondan 76'sının dinlendiğini, 304 kez dinleme işlemi yapıldığını tespit etti. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı dönemindeki görüşmeleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, kabinedeki tüm bakanların da dinlendikleri belirtildi.
15 SANİYEDE ÇÖZÜLDÜ
Bilirkişi komisyonu kriptolu telefonların nasıl dinlendiğini kanıtlamak için, mahkeme huzurunda uygulamalı dinleme yaptı. Mahkemede örnek olarak seçilen iki kriptolu telefonla yapılan konuşmalar basit bir laptop bilgisayarla 15 saniyede çözecek anahtar elde etti. Ellerinde sertifika olan kriptocular için dinleme çocuk oyuncağı haline geldi. Bilirkişi heyetinin raporunun ardından tutuksuz yargılanan TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Barış Yaslan ve eski TİB Hukuk İşleri Daire Başkan Vekili Adil Biçer tutuklandı.
HIRSIZA ANAHTAR TESLİM ETMİŞLER
Telefonu kullananlara verilmesi gereken iletişim sertifikaları ise TÜBİ- TAK'a bağlı BİLGEM'de saklanmış. Böylelikle sistemi kuran, dinleyenin eline şifreler de verilmiş. Yani bir anlamda hırsıza anahtar teslim edilmiş.
ADIM ADIM DİNLEME
TİB ve TÜBİTAK'taki hain ekip, önce kriptolu telefonların birbirleriyle ve diğer telefonlarla kurdukları iletişimin TİB'de kaydını sağlamışlar. Yani A kişisiyle B kişisi arasında kriptolu bir iletişim başlayınca TİB'de kayıt altına almışlar. Ancak bunun açılamayan ve çözülemeyen ses kayıtlarından oluştuğu belirlendi. Kriptonun çözülmesi için önce tek seferlik kullanılan oturum anahtarını sonra ise iletişim sertifikasının bilinmesi gerekiyordu. Telefonun çipi olmadığı için de bireysel korunma mümkün.
TAHMİN EDİLEBİLİR ŞİFRE PROGRAMI UYGULAMIŞLAR
Hainler, kriptoyu çözmek için rastgele sayı üreticisi yerine deterministik adı verilen RND fonksiyonunu kullanmışlar. FETÖ'cülerin yaptıkları savunmalarda "1 milyon olasılıklı şifre biz nasıl çözelim" dedikleri şifre peşpeşe gelen sayılar ürettiği için kısa sürede tahmin edilerek çözüldü.
Kaynak: Sabah