GündemKıbrıs’ta Rumlarla anlaşmaya MSB’den tepki: ‘ABD tavrını gözden geçirmeli’

Kıbrıs’ta Rumlarla anlaşmaya MSB’den tepki: ‘ABD tavrını gözden geçirmeli’

13.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmayı şiddetle kınayarak, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yok sayan ve Güney Kıbrıs’ı adanın tek temsilcisi olarak gören yaklaşımın gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta Rumlarla anlaşmaya MSB’den tepki: ‘ABD tavrını gözden geçirmeli’

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD ile GKRY arasında yapılan anlaşmaya sert tepki gösterdi. Bakanlık kaynakları şunları söyledi: “ABD ile GKRY arasında yapılan ‘Savunma İş Birliğine İlişkin Yol Haritası’ anlaşmasını şiddetle kınıyoruz. Dışişleri Bakanlığımızın da ifade ettiği gibi; Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına atılan bu adımlar, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermektedir. Bu kapsamda KKTC’yi yok sayan ve GKRY’yi adanın tek temsilcisi olarak gören yaklaşım gözden geçirilmelidir. Ayrıca her fırsatta Ada’da adil ve kalıcı barıştan söz eden ABD’nin bu tutumunu, sergileyeceği tarafsız yaklaşım ile de ortaya koymasını bekliyoruz. Ada’da sürdürülebilir bir çözüm için tek gerçekçi yol egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde işbirliğine dayalı bir ilişkiyle mümkündür. Türkiye’nin; geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da “Garanti ve İttifak Anlaşmaları” çerçevesinde her ne pahasına olursa olsun Kıbrıs Türklerinin güvenliğini, huzurunu ve refahını korumak için kararlılığı tamdır.”

Haberin Devamı

‘Titizlikle inceleniyor’

Bakanlık kaynakları, Kara Harp Okulu’nda yapılan yemin töreninden sonra mezun teğmenlerin bir bölümünün sosyal medyaya yansıyan ve kılıç çektikleri gayriresmi yeminleriyle ilgili görüntülerle ilgili başlatılan inceleme konusunda, “Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bahse konu olay her yönüyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle araştırılmakta ve incelenmektedir. İnceleme sonucunda yapılacak tespitlere göre; disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Eylül darbesinin 44’üncü yılı dolasıyla da bir mesaj yayınladı. Erdoğan mesajında “12 Eylül Askerî Darbesi’ni aradan geçen 44 yıla rağmen unutmadık, unutmayacağız. Türkiye’nin ve Türk demokrasisinin bir daha asla 12 Eylül, 27 Mayıs, 28 Şubat ve 15 Temmuz vari saldırılarla karşı karşıya kalmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

‘Gezeravcı Uzay Komutanlığı emrine atandı’

Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında şunları söyledi: “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarındaki etkinlik ve caydırıcılığı her geçen gün daha da artırılmaktadır. Bu kapsamda Hava Kuvvetlerimiz bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığımızın teşkil faaliyetleri devam etmektedir. Millî Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı 2024 Yılı Genel Atamaları ile Uzay Komutanlığı emrine atanmıştır.”