01.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, en büyük yıkımın olduğu mahallerin Bahçelievler, Dumlupınar, Hayrullah, İsmetpaşa, Yenişehir, Egemenlik olduğunu söylerken, “Malzeme, beton, demir kalitesi ve uygulama hataları ile denetim mekanizmasının çalışmaması bu yıkımların nedenidir. Yıkılan Ebrar Sitesi Şazibey Mahallesi içinde. Şazibey zemin sorunlu bir bölge olduğundan kat sayısının bölgeye uygun verilmesi ve her yapının zemin iyileştirmelerinin yapılması gerekirken yapılmadı” dedi.
İmar artışı kusuru
Zemine uygun imar artışlarının felakete davetiye çıkardığını sözlerine ekleyen Dalkıran, “Bir müteahhit yanı başında 8 katlı bina görünce adeta emsal kabul ederek hareket etti. 2010’a kadar denetim, projelendirme, ruhsatlandırma ve denetim aşamasında ciddi aksaklıklar olduğu depremle tescillenmiş oldu” diye konuştu. Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Volkan Dalyan da, imar alanlarının yıllar içerisinde zemin dikkate alınmadan uygulandığını vurgularken, “Fütursuzca imar planları hazırlandı. Mühendislik dışı, eski dere yataklarına inşa edilen yapıların çoğu göçtü. Kentin kaya zemin olan üst kısımları ayakta kaldı. 20 yıldır uyardık ama dinleyen olmadı” dedi.
Bin 570 bina için uyarmışlar
Öte yandan depremin vurduğu Adıyaman için hazırlanan 2 yıl önce hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (İRAP) kentteki 1570 binanın acil olarak bina risk değerlendirilmesine alınması gerekliliği vurgulandığı ortaya çıktı. Plan’da Adıyaman merkezde bulunan 33 mahalledeki 31 bin 175 bina verisine ilişkin yapılan değerlendirmede, İmamağa, Yunus Emre, Mara, Kapcami, Sümerevler, Alitaş mahallerinin zayıf zemin özelliğine sahip olduğuna dikkat çekildi.