GündemKatliam uykusu

Katliam uykusu

10.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara, Polatlı’da şehirlerarası yolcu otobüsü köprü ayağına çarptı. Aralarında şoförün de olduğu 9 kişi can verdi, 27 kişi de yaralandı. Ankara Valisi Şahin ‘Fren izi yok, şoför uyumuş olabilir’ dedi. Soruşturma başlatılan kazayla ilgili 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi.

Katliam uykusu

ANKARA Milliyet - Son dönemde gerek şehirlerarası gerekse şehir içi yolcu otobüslerinin karıştığı kimi ölümlü ve yaralama kimi de maddi hasara yol açan kaza sayılarında artış dikkat çekerken, dün Ankara, Polatlı’da “katliam” gibi yeni bir kaza daha yaşandı. Ağrı’dan İzmir’e seyir halinde bulunan Öz Ağrı Seç Turizm’e ait yolcu otobüsü Polatlı’da saat 05.00 sıralarında kontrolden çıkarak önce bariyerlere daha sonra yakındaki köprünün beton kolonuna çarptı. Otobüsün adeta yarıya kadar biçildiği kazada şoförün de aralarında bulunduğu 9 kişi öldü, 27 kişi de yaralandı. 

Haberin Devamı

Kornayı duymadı

Kaza sırasında otobüsün arkasında seyreden otomobilin sürücüsü görgü tanığı Murat Türkoğlu, Polatlı’ya gittiklerini belirterek, “Temelli’den beraber çıktık, arkalı önlüydük zaten. Otobüs biraz hızlıydı, buraya 3-4 km kala yalpalamaya başladı, sonra köprüye çarptı. Arkadan selektör yaptık, kornaya bastık ama duymadı” ded. Hayatını kaybeden 9 kişinin cansız bedeni yapılan incelemelerin ardından Ankara Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Otobüste, Doğubayazıt’ta yakınlarının cenazesine katılan 8 kişilik Bayar ailesinin de bulunduğu öğrenildi. Bayar ailesinin yakınlarından Engin Aydemir, “Dayı kızlarım, eşleri, çocukları toplam bizim aileden 8 kişi araçtaydı. Bir hafta önce İzmir’den Doğubayazıt’a cenazeye gitmişlerdi. Oradan tekrar İzmir’e dönerken sabah saatlerinde kaza yaptılar. Sekiz kişiden 3’ü yaralı. Yaralı olan bizi telefonla arayarak haber verdi” dedi.

Haberin Devamı

‘Şoför uyumuş olabilir’

Kazanın ardından ilk açıklama Ankara Valisi Vasip Şahin’den geldi. Şahin, ilk belirlemelere göre şoförün uyumuş olma ihtimalinin değerlendirildiğini belirterek, “Fren izi yok, uyuma sonucu olabilir diye ilk değerlendirmelere göre böyle yorumda bulundu teknik arkadaşlar” dedi.

Beşinin durumu ağır

Kazayla ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaralılardan 5’inin durumunun kritik olduğunu söyledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise kazadan etkilenenlere ve yaralılara Psikososyal Destek ekiplerinin psikososyal destek verdiğini bildirdi.

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yaptığı açıklamada, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, “Yüreğimizi yakan kazayla ilgili Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, bir Cumhuriyet başsavcıvekili koordinesinde üç Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesaplarından ölenlere baş sağlığı, yaralılara da acil şifa diledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da baş sağlığı mesajı yayımladı.

Haberin Devamı

Yol üzerinde durdu

Öte yandan otobüsün Ankara’da otogara uğramadığı ancak Eskişehir Yolu üzerinden bir yolcu almak için yol üzerinde bir müddet durduğu iddia edildi. Beklenen yolcunun gelmemesi üzerine otobüsün yoluna devam ettiği öne sürüldü. Kazada otobüsün yolcu listesinde ismi bulunan Faruk Kaya’nın (18) da Ağrı’dan yola çıkan otobüsün yolda arıza yaptığı ve gecikeceğinin telefonla bildirilmesi üzerine biletini iptal edip, başka firmadan bilet aldı.

EGM kaza yapan firmaları açıklamıştı

Ölümlü kazalara karışan otobüs firmalarıyla ilgili vatandaşı bilgilendirmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kasım 2022’de ilk kez bir uygulama yapmış ve yıl boyunca şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarından kazaya karışanların isim listesini kamuoyuna açıklamıştı. Ancak uygulama sonradan tekrarlanmadı. Vatandaşlar, uygulamanın sürdürülmesinden yana. 

Katliam uykusu

‘Bağırış ve çağırış vardı’

Hastanede tedavisi tamamlanan yaralılardan bazıları taburcu edildi. Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedavisi tamamlanan yaralılardan Zahir Muş (35) ve kızı Berra Muş (10) taburcu edildi, diğer kızı Hatice Nur Muş’un (15) ise tedavisi sürüyor. Otobüste 20 numarada küçük kızıyla oturan Zahir Muş, memleketleri Yozgat’tan İzmir’e gitmek için otobüse bindiklerini söyleyerek, o anları “Kazayı hatırlamıyorum, uyuyordum, sadece sese ve şiddete uyandım. Arabanın çarptığını duydum ama o anda zaten bağırış ve çağırış vardı” diye anlattı.

Haberin Devamı

Katliam uykusu

Otogardan böyle çıktı

Kazaya karışan otobüsün, önceki gün sabah saat 09.35’te Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki otogara giriş yaptığı ve bir süre sonra yolcuları alarak hareket ettiği bildirildi. Otobüsün, Doğubayazıt Otogarı’na giriş ve çıkış anları güvenlik kamerasınca görüntülendi.

Taksirle öldürmeden yargılanıyor

Trafik kazası sonucu taksirle öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesinde düzenleniyor. Taksirli suç failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, öngörülebilir bir sonucu öngöremeyerek veya öngörüp de önlemeyerek bir başkasının ölümüne neden olmasına bağlı olarak basit ve bilinçli taksir şeklinde gerçekleşiyor. Trafik kazası sonucu taksirle öldürme suçunun cezası, basit taksirde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis, bilinçli taksirde ise 1/3 veya 1/2 oranında artırılarak 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezası. Suçun birden fazla kişinin ölümüne veya ölümle yaralanmaya neden olması halinde ceza 15 yıla kadar çıkabiliyor. Davası süren ve yargılanması sonuçlanan kazalardan örnekler...

Haberin Devamı

■Ankara’da 2021’de 1 kişinin öldüğü, 34 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin EGO otobüsü şoförüne “bilinçli taksirle ölüme ve birden çok kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan 12 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

■İstanbul Bahçelievler’de 2023’te direksiyon başında uyuyarak durakta bekleyen yolcuların arasına dalan, 2 kişinin ölümüne 2 kişinin de yaralanmasına yol açan İETT şoförüne 8 yıl 10 ay hapis cezasına hükmedilmişti.

■İstanbul Sarıyer’de 2015’te meydana gelen otobüs kazasında 2 kişinin ölümüne 8 kişinin yaralanmasına yol açan yolcu otobüsü şöförü de 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

■Sakarya’da 2021’de direksiyon başında uyuyarak 1 kişinin ölümüne yol açan minibüs şoförüne ise 1 yıl 8 ay hapis cezası verilmiş, cezası ertelenmişti.

■Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu’da 2022’deki kazada, aralarında 2 basın mensubunun da bulunduğu 16 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi yaralanmıştı. Otobüs şoförüne 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti.

■Aralık 2023'te Karabük'ten İstanbul'a gelen yolcu otobüsü şoförün uyuması nedeniyle Kuzey Marmara Otoyolu'nda bariyeri aşarak üst geçide çarptı. Kazada 5 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

■Mayıs 2024'te ayında Aksaray'da şoförün uyuması sonucu yolcu otobüsü şarampole devrildi, 2 kişi öldü.