GündemKaşıkçı davası Suudi Arabistan'a devredildi

Kaşıkçı davası Suudi Arabistan'a devredildi

08.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin Türkiye’de 26 firari sanık hakkında açılan davada karar açıklandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ve avukatı katıldı.Duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı, yargılamanın durdurulmasına ilişkin Adalet Bakanlığı'na sorulan soruya cevap geldiğini belirtti.

Kaşıkçı davası Suudi Arabistana devredildi

 

ELİF ALTIN İstanbul - Mahkeme başkanı, Adalet Bakanlığı'nın yargılamanın durdurulmasına ilişkin olumlu görüş verdiğini ifade etti. Alınan beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince yargılamanın durdurulmasına ve dosyanın Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesine karar verdi. Karar sonrası konuşan Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz,  "Siz bu davayı Suudi Arabistan gibi hiçbir şekilde kanunun uygulanmadığı, hukukun geçerli olmadığı bir ülkeye devrediyorsunuz ve adalet arayışınızdan vazgeçmiş oluyorsunuz. Ben buna karşı olarak hukuki süreci devam ettireceğim" dedi. 

Haberin Devamı

Cengiz duruşmanın ardından, avukatı Gökmen Başpınar aracılığıyla İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için dilekçe verdi

Davanın geçmişi

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türk adli makamları 26 sanık hakkında dava açtı. İddianamede Ahmet bin Muhammed El Asırı ve Saud Al Kahtani "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme" suçundan, 20 şüpheli ise "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istenmişti. İstanbul'a gelerek olay yerini temizleyen, dört kişi hakkında ise "suç delillerini yok etme" suçundan altı aydan beş yıla kadar hapis istenmişti.

İdamlar hapse çevrildi

Davasının Türkiye'de görülmesine karşı çıkan Suudi Arabistan, cinayete ilişkin gizli yargılama yaptı. Riyad Ceza Mahkemesi, beş kişiyi idam cezasına, üç kişiyi de toplam 24 yıl hapis cezasına çarptırmış, Kaşıkçı ailesinin sanıkları affetmesiyle, cezaları 20'şer yıl hapse dönüştürdü.

Yazarlar