GündemKampüsten tarlaya! Üniversiteyi bitiren kuzenler çiftçiliğe döndü

Kampüsten tarlaya! Üniversiteyi bitiren kuzenler çiftçiliğe döndü

14.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ramazan Çelik ve Ahmet Çelik adlı kuzenler, üniversiteleri bittikten sonra Kütahya’daki köylerine dönüp çiftçilik yapmaya başladı. 4 yıldır profesyonel olarak tarım ve hayvancılık yapan diplomalı çiftçiler, “Tarımın devamı için, gençler köylerdeki üretime katılmalı” diyor.

Kampüsten tarlaya Üniversiteyi bitiren kuzenler çiftçiliğe döndü

Kütahya’nın Altıbaş ilçesine bağlı Alibey Köyü’nde yaşayan Ramazan Çelik, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, kuzeni Ahmet Çelik ise Uşak Üniversitesi Ekonometri Bölümü’nden mezun. 28 yaşınadki Çelik kuzenler mezun olduktan sonra, köylerine dönüp tarım ve hayvancılık yapmaya başladılar. 4 yıldır profesyonel olarak tam zamanlı tarım ve hayvancılık yapan Çelik kuzenlerin amacı, Türkiye’de tarım hayvancılığı yaşatmak. Çelik kuzenler, sosyal medya hesaplarında ürettikleri içeriklerle de oldukça dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Milliyet’e konuşan Ramazan Çelik kuzeni Ahmet Çelik ile tarım ve hayvancılığa başlama serüvenlerini Milliyet’e anlattı.

“Ben de kuzenim Ahmet de bu mesleğin içerisinde büyük. Mezun olduğum bölümlerde çalışmayı hiç düşünmedik. Üretimi de toprağı da çok seviyorduk. Üniversiteye gitme nedenimiz de, kişisel gelişimimizi ve kültürümüzü artırmaktı. 2020 yılında mezun olduktan sonra da, köyümüze dönüp birlikte tarım ve hayvancılık yapmaya başladık. Zaten daha önce ailemize yardım ediyorduk ama sürekliliği yoktu. Ara tatillerde yapıyorduk. 2020’den itibaren profesyonel ve tam zamanlı yapmaya başladık.

Kampüsten tarlaya Üniversiteyi bitiren kuzenler çiftçiliğe döndü

'KÖYE DÖNÜŞ İÇİN'

Yaklaşık 110 tane büyükbaş hayvanımız var ve yaklaşık bin dekar da tarım arazimiz. Süt ve süt ürünleri, buğday, mısır, şeker pancarı üretimi yapıyoruz. Bunun yanısıra sosyal medyaya içerik üretiyoruz. Sosyal medyaya içerik üretmemizin nedenlerinden biri, köylerden gidip dönmeyen gençlere örnek olmak. ‘Biz okuduk ama bu işi yapmaya devam ediyoruz, bu işi yapmaktan keyif alıyoruz’u göstermek istiyoruz. Tarım ya da hayvancılık, bir baltaya sap olmazsan ya da okumazsan yapabileceğiniz bir meslek değil. Biz atanmadığımız için çiftçilik yapmıyoruz.

Haberin Devamı

'KÖYDE GENÇ YOK'

Gençlerin köylerde kalması, üretim yapması için biz sürekli olarak sosyal medyadan çağrı yapıyoruz. Tarımın ve hayvancılığın Türkiye için önemini anlatmaya çalışıyoruz. Biz köylerde gençlerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Ama ne yazık ki genç bulmak çok zor. Bizim köyde en son jenerasyon 50 yaşında. Biz köylerde bulunmazsak, üretimin içerisinde yer almazsak, 20-30 seneye tarım ve hayvancılık bitecek. Hepten dışa bağımlı hale geleceğiz. O nedenle tarım ve hayvancılığa sahip çıkalım.”