09.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU ÜNAL
Türkiye’nin ‘kalpsiz’ adamı Ömer Bayrak (47), 10 yıl boyunca kalp yetmezliği tedavisi gördü. Yapay kalp takılmadan önceki 8 ayını hastanede, yoğun bakım servislerinde geçirdi. O dönem 100 kilogram olan Bayrak’a uygun kalp bulunamayınca, 21 Mart 2011’de gerçekleştirilen operasyonla total yapay kalp takıldı.
‘Piyango gibi, belli olmaz’
Kendisine sadece 1 ay ömür biçilirken 2.5 senedir yaşayan Bayrak ise kalp nakli olacağı günü bekliyor. Hamam işleten ağabeylerine yardımcı olan Bayrak, “Her geçen gün umudum azalıyor. Gerçi bu piyango gibi, ne olacağı da belli olmaz” diyor. “Bu benim yapay kalbim ile geçirdiğim 3’üncü Organ Nakli Haftası” diyor. Bayrak, kendisine uygun kalbin bulunması durumunda da ‘buralardan gideceğini’ söylüyor.
Operasyonun ardından 2.5 senedir 6.5 kilo ağırlığındaki kalbini ‘omzuna astığı çantada’ taşıyan Bayrak, şimdi kalp yetmezliği nedeniyle yaşayamadığı günlerin adeta acısını çıkarıyor. 3 çocuk babası Bayrak, yapay kalbiyle hamama da girmiş, ATV’ye (4 tekerlekli motosiklet) de binmiş. Aslında Bayrak’ın bunları yapması yasak ama o ‘Durursam yaşayamam’ diyor.
Doktorunun ise Bayrak’ın maceralarından hep sonradan haberi oluyor. “6 ay öncesine kadar hamama girip, keseleniyordum. Hatta ilk girdiğimde içeride fotoğraflarımı çekip doktoruma gönderdim” diyen Bayrak’a, hortumların vücuduna bağlandığı yer enfeksiyon kapınca doktorundan kesin yasak gelmiş.
Her ne kadar dışarıdan bakınca hayatına kaldığı yerden devam ediyor gibi görünse de Bayrak’ın aklının bir köşesi hep beklediği kalpte: “Keşke kalp bulunsaydı da yapay kalple en uzun yaşayan insan olmasaydım.”
Şarj edilen yapay kalp yolda
Bayrak’ın doktoru Şişli Florence Nightingale Hastaneleri Kalp Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu ise Türkiye’de yapay kalp merkezlerinin artması gerektiğini söylüyor.
Durumu Bayrak kadar ağır olmayanlara çok daha küçük bir parça taktıklarını söyleyen Küçükaksu, birkaç sene içerisinde vücudun içerisine monte edilen ve dışarıdan göğse tutulacak bir alet ile şarj edilecek yapay kalbin de hazır olacağı müjdesini veriyor.
‘Kalbim’ diye sarılıyor
Remzi Hasanoğlu da kalp yetmezliği nedeniyle aylardır hastane hastane dolaşıyor fakat çaldığı kapılardan hep geri döndürülüyordu. 120 kilo olması nedeniyle kalp nakli yapılması mümkün olmayan Hasanoğlu’nun çaldığı son kapı Küçükaksu’nunki oldu. Kalbi sadece yüzde 20 kapasite ile çalışan Hasanoğlu’na yapay kalp takıldı. Şimdi ‘kalbim’ diyerek sarıldığı yapay kalbi sayesinde hem normal hayatına devam edip hem de kilo verecek olan Hasanoğlu’na daha sonra uygun bir kalp bulunması durumunda kalp nakli gerçekleştirilecek.
30 bin hasta nakil bekliyor
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, ülke genelinde 2 bin 43 hastanın karaciğer, 391 hastanın kalp, 235 hastanın pankreas, 37 hastanın da akciğer nakli için organ nakli beklediğini söyledi. Şencan, 2012 yılında 4 bin 6 hastaya organ nakli gerçekleştirildiğini belirtti.
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez de Türkiye’de 30 bine yakın hastanın hayatını sürdürebilmek için organ nakli beklediğini söyledi. Yakınını kaybeden ailelerin ancak yüzde 23’ünün organ bağışına ‘evet’ dediğini aktaran Eldegez, 75 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Türkiye’de, yılda yaklaşık 2 bin kadavradan organ nakli yapılması gerektiğini ancak bu sayının 350 civarında olduğunu kaydetti. Eldegez, organ bağışı yapanların oranının Batı’da ortalama milyonda 25, Türkiye’de ise milyonda 4.6 kişi düzeyinde olduğunu belirtti.