GündemKadir Has kaliteden ödün vermeyecek

Kadir Has kaliteden ödün vermeyecek

25.07.2010 - 01:28 | Son Güncellenme:

Bir dünya üniversitesi olma amacıyla yola çıkan Kadir Has Üniversitesi, uluslararası standartlarda, kaliteli eğitim vermeyi, az sayıda ama nitelikli öğrenci yetiştirmeyi hedefliyor. Öğrencilerin yüzde 61’i burslu...

Kadir Has kaliteden ödün vermeyecek

Kadir Has Üniversitesi’nin, kuruluş felsefesi, kurucusu Kadir Has’ın ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin vefa borcu olduğuna dair dünya görüşüne dayanıyor. Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversitenin misyonunu şöyle açıklıyor: “Kâr amacımız olmadan, sadece eğitimin geliştirilmesine odaklanıyoruz. Amacımız gelirimizi artırmak değil, kaliteli eğitim vermek. Kontenjanlarımızı dar tutarak başarılı öğrencilere daha fazla burs sağlamaya çabalıyoruz; öğrencilerimizin yüzde 61’i burslu okuyor. Az sayıda, ama nitelikli öğrenci yetiştiriyoruz.”
İstanbul’da tarihi Cibali kampusunun yanı sıra Bahçelievler ve Selimpaşa kampuslarında eğitim veren üniversitede, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim ve Mühendislik fakülteleri ile 4 yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 2 yıllık Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor.

Kontenjan azaldı, burslar arttı
Üniversite bünyesinde Kariyer Merkezi, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi ile İletişim Fakültesi’nde Pusula Akademisi yer alıyor. Üniversitenin eğitim-öğretim tekniği her öğrenciyle birebir ilgilenme felsefesi üzerine kurulu. Her öğrenci, hem dersler hem de kişisel gelişim bakımından öğretim görevlileri tarafından neredeyse 24 saat bire bir destekleniyor.
Üniversitede Bilgi Yönetim Sistemi (BYS) ve Blackboard sayesinde öğrenciler, 7 gün 24 saat internet bağlantısıyla öğretim görevlilerine ulaşabiliyor, derslerini seçebiliyor, onaylatabiliyor, ders notlarını, ödevlerini, okumalarını edinebiliyor, sınav sonuçlarını öğrenebiliyor ve hatta sınavlarını olabiliyorlar.
ÖSYM bursunun yanı sıra, başarılı öğrencilerine çeşitli burs olanakları sunan üniversite yönetimi, öğretim kalitesini daha da yükseltmek amacıyla geçen yıl kontenjan sayısını 200 öğrenci azaltıp başarılı öğrenciler için burs sayısını artırdı.
Ücretli lisans ve ön lisans öğrencilerinin birinci yıllarını tamamladıktan sonraki dönemlerde not ortalaması 3.50 ve üzerinde olanlara, öğrenim ücretinden indirim yapılarak, ileride herhangi bir karşılık beklenmeden akademik başarı bursu veriliyor. Ağırlıklı not ortalaması 3.80-4.00 arası olan öğrenciler yüzde 100 burs kazandıklarından, başarılı oldukları akademik yıl boyunca ücret ödemiyorlar. Not ortalaması 3.60-3.79 arası olanlara yüzde 50; 3.50-3.59 arası olanlara ise öğrenim ücretinden yüzde 25 oranında indirim yapılarak burs olanağı tanınıyor.

Saygın üniversitelerden diploma
Akademik başarı bursunun yanı sıra, spor dallarında üstün başarılı olduklarını belgeleyen öğrencilere de “spor bursu” sağlanıyor. TS-1, MF-4, TM-1 ve TM-2 puan türlerinde ilk 100-500-1000-2000-3000-4000 ve 5000 içinde yer alan öğrencilere 9 ay süreyle aylık 250-2500 lira arasında destekte bulunuluyor.
İstanbul dışından gelen ve yurtta kalmak isteyen ilk 5 bin içinde yer alan öğrencilere yurt olanağı sağlanıyor. Bu yıl üniversitede bir öğrenci yurdu açılıyor. Ayrıca ilk kez kayıt yaptıran öğrencilere (dikey geçiş ve MYO, UBYO hariç) eğitimleri süresince kullanmak üzere ücretsiz dizüstü bilgisayar veriliyor.
Üniversitenin, ABD’nin Montana State, Purdue Indianapolis, Southern New Hampshire üniversiteleri ve İngiltere’nin Coventry Üniversitesi ile çifte diploma anlaşmaları bulunuyor. Başarılı öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerinin 2 yılını saygın yabancı üniversitelerden birinde tamamlayıp her iki üniversiteden de diploma almaya hak kazanabiliyor. Amerikan üniversitelerinden diplomalar; bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, ekonomi ve turizm işletmeciliği dallarında veriliyor. İngiltere Coventry Üniversitesi’nden ise uluslararası finans, ekonomi, işletme ve uluslararası ilişkiler dallarında çifte lisans diploması alma olanağı bulunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de bir ilk: Yeni medya eğitimi
İletişim Fakültesi bünyesinde 2009’da kurulan Yeni Medya lisans ve yüksek lisans programları Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Çağımızda internet, GSM sistemleri, dijital yayıncılık gibi yeni iletişim ortamları dünyada ve Türkiye’de toplumsal, kültürel, siyasal ve iktisadi değişimlere yol açtı. Bu gelişmeleri takiben yeni oluşan iletişim ortamlarında yeni uzmanlık dalları doğdu ve bu dallarda hem dünyada hem de ülkemizde kalifiye eleman açığı ortaya çıktı. İşte bu doğrultuda, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 2009 yılında açılan Yeni Medya Lisans ve Yüksek Lisans programlarının misyonu, 21. yüzyılın iletişim ve medya uygulayıcılarını ve uzmanlarını yetiştirmek. Öğrencilerin, ulusal ve küresel medya sektörlerine ilişkin kuramsal ve pratik bilgi, deneyim edinmeleri, iletişim teknolojilerindeki son gelişmeleri takip ederek mesleklerine uyarlama becerisi kazanmaları hedefleniyor. Mezunların, bilişim teknolojisi şirketlerinde, medya kuruluşlarında, web tasarımı firmalarında, interaktif reklam ajanslarında ve diğer iş alanlarında çalışma olanakları bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Bankacılık ve Sigortacılık’ iddialı
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümü açıyor. İddialı bir teknik altyapı desteğiyle kurulan bölüm, çağdaş teknolojik gereçleri ve yöntemleri kullanan uzmanlar yetiştirmeyi hedefliyor. Ders programlarında, hem bankacılık hem sigortacılık için gerekli olan ortak dersler var. İki alandan sadece birinde uzmanlaşma ise 3. sınıfta belirlenen seçimlik dersler aracılığıyla mümkün. Sunulan eğitim, reel kesim firmaları ile finansal şirketlerin çalışma konularına uyum sağlayacak şekilde belirlendiğinden bölüm mezunları özellikle, bankalarda ve sigorta şirketlerinde uzman ve yönetici olarak çalışabilecekler. Kendi işini kurmak isteyen mezunlar ise sigorta acentesi açabilecekler. Mezunlar tüm şirketlerde, KOBİ’lerde ve finans kurumlarında iş bulabilecekler; tüm bankaların müfettişlik sınavlarına girebilecekler.

Haberin Devamı

İletişim öğrencileri pek çok ödül aldı
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri çeşitli alanlarda ödüller kazandılar. 2010 yılında, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Genç İletişimciler ödülünü Deniz Yıldız, Duygu Sazan, Gülşen Beceriklier, Kerem Levent, Türsak Geleceğin Sinemacıları ödülünü Özlem Tuğçe Kaymaz, Empire Dergisi 60 sn. Film Festivali ödülünü Dila Naz Uzsüt, RATEM ödülünü Yasin Öztürk, 2008 yılında Hollywood Uluslararası Öğrenci Film Festivali ödülünü Serap Atalay, 2009 yılında Kristal Elma ile 2008’de National Geographic Society Fotoğraf Özel Ödülü’nü Serhat Bayram kazandılar.

Kariyer Merkezi’nden ‘farkındalık’ desteği
Kadir Has Üniversitesi Kariyer Merkezi, öğrencilerini mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlamak, kariyer planlarını önceden doğru yapmalarını desteklemek amacıyla özel programlar uyguluyor. Kariyer Merkezi’nin amacı, öğrencilik hayatından çalışma hayatına yapılacak geçişte sorunsuz ve bilinçli olarak bu önemli adımı öğrencilerin atmasını sağlamak. Alanında uzman olan, iş yaşamından kişilerin yer aldığı çeşitli seminerler, kariyer günleri gibi etkinlikler, günümüzün rekabet içeren iş bulma koşullarında, öğrencilere iş hayatı farkındalığını yaratacak ve bu konuda doğru kararlar almalarını sağlayacak yönde tasarlanıyor.

Haberin Devamı

Değişim programıyla farklı kıtalara yolculuk
İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden 40’ı aşkın saygın üniversiteyle Avrupa Birliği Gençlik Programı Erasmus aracılığıyla belli dönemlerde öğrenci değiş tokuşu yapılıyor. Erasmus’un amacı, Avrupa’da yüksek öğrenimin kalitesini artırmak ve dünyada Avrupa akademi sistemini işbirlikleriyle güçlendirmek. Kadir Has Üniversitesi, Erasmus değişim programına 2004’te Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne hak kazanarak başladı. 2005’te 5 öğrenciyle başlayan programa 2010’da 180 öğrenci katıldı. Ayrıca 2010 yılında sekiz öğrenci değerlendirmelerde başarılı bulunarak, Avrupa’da farklı ülkeler ve alanlardaki yabancı şirketlerde üç aylık staj yapma olanağı elde ettiler.
Erasmus’un yanı sıra Kadir Has Üniversitesi, ABD ve Uzakdoğu’daki üniversitelerle yaptığı özel anlaşmalarla başka öğrenci değişim programlarını da uyguluyor. ABD’den öğrenci değişim programının yürütüldüğü üniversiteler şunlar: Purdue University-Indianapolis, University of Michigan-Flint, North Central College, Southern New Hampshire University, Montana State University, Northern Michigan University, Minot State University, Wayne State College, Virginia State University, Emporia State University, Ball State University.
Uzakdoğu’dan öğrenci değişim programının yürütüldüğü üniversiteler ise şöyle: Tayvan Providence University-Taichung, Tayvan National Chengchi University-Taipei, Kore Yeungnam University-Gyeongsan-Daegu, Kore Konkuk University-Seul, Çin Zhejiang Gongshang University-Hanghzhou.

Haberin Devamı

Hukuk Fakültesi ön plana çıktı
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, uygulamalı eğitimiyle öne çıkıyor. Bire bir gerçek özellikleriyle tasarlanan mahkeme salonunda, gerçek davalar üzerinden avukat, yargıç, savcı gibi rolleri öğrenciler, öğretim üyeleriyle birlikte oynayarak hukuku öğreniyorlar. Fakültede dersler, çoğu yurt dışında bilimsel çalışmalarını yapmış olan Türkiye’nin en değerli öğretim üyeleri tarafından veriliyor. Ayrıca her öğrenciye bir öğretim üyesi danışmanlık yaparak, öğrencilerin başarı durumu yakından takip ediliyor. Avrupa Birliği eğitim faaliyetleri çerçevesinde yürütülen Sokrates-Erasmus programıyla Avrupa’nın önde gelen ünivesiteleriyle öğrenci değişimi yapılarak, saygın hukuk fakültelerinde öğrencilerin derslere devam etmesi sağlanıyor. Fakülte bünyesinde Türkiye’de ilk ve tek olan Spor Hukuku Araştırma Merkezi de bulunuyor.

Uluslararası İlişkiler bölümü ilgi görüyor
Dünyadaki siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeleri, devletlerin, uluslararası örgütlerin ve diğer aktörlerin birbirleriyle olan ilişkilerini, uluslararası çatışmaların ve işbirliğinin kaynaklarını inceleyen bir disiplin olan uluslararası ilişkiler, Kadir Has Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ilgi gören bölümlerinden biri. Uluslararası ilişkiler dalında saygın bir uzman olan Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın yanı sıra Doç. Dr. Şule Toktaş, Doç. Dr. Mithat Çelikpala, Yrd. Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou ve Soli Özel gibi alanında tanınmış uzmanlar akademik kadroda yer alıyor.

Mühendislikte sanayi ile işbirliği
Kadir Has Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinden oluşuyor. Mühendislik Fakültesi öğrencileri, tasarım, problem çözme ve proje yönetimi gibi yeteneklerini geliştirici dersler alarak mesleğe hazırlanıyorlar. Her yıl mayıs ayında düzenlenen Bilişim Teknolojileri Şenliği ve seminerler geleceğin mühendislerini gelecek odaklı yetiştiriyor. Fakülte her yıl TESİD, IBM Turk, MicroSoft gibi kuruluşların seminer ve konferans dizilerine ev sahipliği yapıyor.

KEŞFETYENİ
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'

Cadde | 28.04.2025 - 07:01

62 yaşında Demi Moore, ‘Dünyanın En Güzel Kadını’ seçildi.

Yazarlar