GündemKaba inşaatına 6.8 milyon dolar harcanan binayı yıkıp yeniden yapacak

Kaba inşaatına 6.8 milyon dolar harcanan binayı yıkıp yeniden yapacak

10.12.2008 - 12:27 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

Kaba inşaatına 6.8 milyon dolar harcanan binayı yıkıp yeniden yapacak

İSVİÇRE Alpleri’nden sonra dünyada ikinci oksijen bölgesi olarak bilinen Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'ndeki Şahinderesi Kanyonu'nda 1997 yılında yapımına başlanan ve bugüne kadar 6.8 milyon dolar harcanarak kaba inşaatı tamamlanan Astım Hastanesi'nin, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alamadığı için yıkılarak, yeniden yapılacağı bildirildi.
Kazdağı eteklerinde, Süleyman Güzel, Aslan Güzel ve Behsat Özkahraman tarafından yapımına başlanan ve 6.8 milyon dolar harcanarak kaba inşatı tamamlanan astım hastanesi, 2005 yılında Hollanda’nın Amsterdam kentinde yaşayan turizmci Aysel Erbudak (42) tarafından satın alındı. Hastaneyi Avrupa sigorta şirketlerinin koyduğu şartlara uygun hale getirmek için yeni bir proje hazırlatarak tadilat çalışmalarına başlayan Erbudak, bir de basın toplantısı düzenleyerek, hastaneyi 2006 yılında hizmete açmayı planladıklarını açıklamıştı. Erbudak, 14 bin 200 metrekare alan üzerinde yapılan hastanenin 250 yatak kapasiteli olup, iki ana bloktan oluştuğunu belirterek şöyle demişti:
“Yaklaşık 10 milyon dolara mal olacak olan hastanede yerli ve yabancı 250 kişi çalışacak. Hastane hizmete açıldığında, hem bölge esnafı gelir sağlayacak hem de yöre insanı için istihdam yaratacak. Hastane için Hollandalı, Alman ve İngiliz sigorta şirketleri ile şimdiden ilişki kurduk. Hastanemiz, Türkiye'nin ilk uçak ambulansına da sahip olacak. Yurtiçi ve yurtdışından insanlar gelecek bu da bölgenin tanıtıma önemli katkı sağlayıp, sağlık turizmini güçlendirecek.”

Haberin Devamı

YENİ HASTANE 150 YATAKLI OLACAK

Kaba inşaatı biten otel düzenindeki hastaneyi yeniden projelendiren ve tadilat çalışmalarına başlayan Erbudak, inşaat üzerinde iki yıl çalıştıktan sonra karşısına çıkan teknik ve bürokratik işlemler nedeniyle, son bir yıldan bu yana inşaat çalışmalarını durdurdu. Bölgedeki sağlık turizmine önemli katkı sağlayacak hastanenin bir an önce tamamlanarak hizmete açılması beklenirken Erbudak, Türkiye'de ilk olacak astım hastanesini yıkıp yeniden yapma kararı aldığını açıkladı. Erbudak, “Burası hastane olarak inşa edilmemiş. Biz projenin üzerinde gerekli tadilatları yaptık ama bir katı düzenliyoruz. Arkasından başka bir yerde sorun çıkıyor. Hazırlattığımız teknik raporlarda sorun çıktı. Biz de yıkıp, yeni baştan yapma kararı aldık” dedi. Erbudak, inşaatın hastane olmasının kendileri için özel bir önem arz ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu nedenle işe önce ben kendim inanmalıyım. Yapı denetimi raporları inandırıcı değil. Hastaneyi yıl sonunda yıkacağım. Ticarette zarara bakmam. Benim için yatırımın doğru olması önemli. Yatırımdan vazgeçmedim. Yeni hastane projesini hazırlattım. Yeni proje 150 yataklı ve daha ferah bir hastane olacak. Bunun için de 7- 8 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız.”

Haberin Devamı

SAĞLIK TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ OLACAK

Altınoluk'un CHPli Belediye Başkanı İsmail Aynur, bölgede kaplıcalardan sonra sağlık turizminin gelişmesinde en değerli yatırım olarak nitelendirilen Astım Hastanesi'nin bir an önce açılması için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Başkan Aynur şöyle konuştu:
“Hastane bölge turizmine önemli katkı sağlayacak. Turizminin 12 aya yayılmasında öncü rolü oynayacak. Bugüne kadar Türkiye'de hastane ortamında derdine derman bulamayan yüzlerce astım ve akciğer hastası, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin tavsiyesiyle yerleştikleri Altınoluk'ta tam şifaya kavuştu. Bugüne kadar astımlılara yönelik bir hastane olmadığı halde, bütün uğraşlarımıza karşılık Altınoluk'ta yapılmakta olan bina sağlık turizmine kazandırılamadı. Yapı denetim ruhsatı konusunda sorunlar çıktı. Tadilat ve güçlendirme projeleri yapıldı. Ancak istenilen sonuç alınamadı. Yatırımcı şirket yıkım için karar aldığını, yeni projeye ise 2009'yılında başlayıp 2010 yılında hizmete açılacağını bize bildirdi. Hastane, hizmete açıldığında sağlık turizminin de lokomotifi olacak. Şirketin bir an önce yatırımı tamamlamasını bekliyoruz.”

ALTINOLUK OKSİJEN ZENGİNİ

Haberin Devamı

Havadaki oksijen yoğunluğu yüzde 20.9 ve üst limit olan 21 olarak ölçülen Altınoluk'un havası astım başta olmak üzere nefes alma güçlüğü çeken hastalara doğal şifa kaynağı. İsviçre Alpleri’nde olduğu gibi havasındaki oksijen oranı üst limit olan yüzde 21 olarak ölçülen Altınoluk'un astımı tetiklemeyen polenleri, tozları içermeyen oksijeni ve iklim koşulları, astım hastalarına doğal şifa oluyor. Astımlı hastalar, Altınoluk’ta ilaca dahi gerek duymadan rahat nefes alıp vererek yaşayabiliyor. Akciğer problemi olan pek çok hasta, mal varlığını satarak Altınoluk’ta daire satın alıp ömürlerinin geri kalanını tamamlıyor.