Gündemİtalya'dan gelen enfes lezzet pizzanın ev hâli

İtalya'dan gelen enfes lezzet pizzanın ev hâli

18.04.2018 - 11:03 | Son Güncellenme:

Pizza, günümüzde oldukça tercih edilen yemek çeşitlerinden biridir. Hikâyesi de bir o kadar ilginç. Anavatanı İtalya olan pizza, 1889’da yoksul halkın yaygın yiyeceğidir. Kraliçe Margherita'nın tesadüfen yiyip çok beğenmesi ile zengin kesimde de yayılmaya başlar.

İtalyadan gelen enfes lezzet pizzanın ev hâli

Pizza nasıl ortaya çıkmıştır
Pizza, dünya geneline çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. 1800’lü yıllarda bazı İtalyanlar Amerika’ya göç eder. Ve oralarda küçük pizza dükkânları açarlar. Böylece pizza kültürü, Amerika’ya da yayılmaya başlar.
Evde pizza yapımı sanıldığı kadar zor değildir. Zengin malzeme listesi ile her damak tadına uygun olarak yapılabilir.
Ev yapımı pizza tarifi için gerekli malzemeler

Hamuru İçin
• 5 su bardağı un
• 1 su bardağı süt (ılık tercih ediniz)
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 adet yumurta
• 2 tatlı kaşığı toz şeker
• 1 paket yaş maya
• 1 tatlı kaşığı tuz

Ev yapımı pizza sosu için
• 2 çay bardağı sıvı yağ
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı kekik

Hamurun üzeri için
• Bir miktar rendelenmiş kaşar (250 Gr idealdir)
• Bir miktar sucuk (yarım kangal idealdir)
• 4 adet domates
• 10 adet sivri biber
• 1 kâse zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
• Bir miktar sosis
• 1 su bardağı tane mısır

Ev yapımı pizza yapılışı
Genişçe bir kaba şeker ve süt eklenip karıştırılır. Maya ilave edilir. Üzeri kapatılıp 10-15 dk kadar dinlendirilip kabarması beklenir. Kabardıktan sonra yumurta ve sıvı yağ eklenir. Tuzu da katılıp karıştırılır. Un da eklenip hamur yoğrulur. Yumuşak olması idealdir (kulak memesi kıvamı). Yoğurduktan sonra üzerini kapatıp dinlenmeye bırakılır. Yaklaşık 1 saat kadar bekletilir. Bu sırada sos hazırlanır. Ufak bir kaba salça, sıvı yağ, tuz ve kekik konur. Güzelce karıştırılır. Hamur kabardıktan sonra da 4 parçaya ayırılır. İstenilen incelikte oklava ya da el ile açılır. Açılan hamurun, her yerine sos sürülür. İyice yedirilir. Rendelenmiş kaşarın bir kısmı, hamur üzerine serpilir. Sonrasında biber ve domatesleri dizilir.
Fırın ısıtılır. 180 derecede pişirilir. Piştikten sonra üzerine sırasıyla sucuk, zeytin, sosis ve mısırlar dizilir. Tekrar pişirilir. Sucuk ve sosisler iyice kızarınca fırından alınır. Kalan rendelenmiş kaşar pizzanın üzerine serpilir.
Kalan hamur parçalarına da aynı işlemler uygulanır. İsteğe bağlı üzerine ilaveler de yapılabilir. Sıcak servis edilir. Afiyet olsun.