21.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
CEREN BÜYÜKTETİK
Roman vatandaşların yaşadığı Fatih’teki Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde (Sulukule) gerçekleştirilen Kentsel Yenileme Projesi tamamlanmak üzere. 300’den fazla binanın yıkılıp yerlerine 640 konutun yapıldığı projede evlerin inşaatları tamamlanırken, peyzaj çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirilen kura ile sahipleri belirlenen evlere ‘yeni Sulukeli’ler birkaç ay içinde taşınacak.
Modern ve lüks görünümlü yeni Sulukule’de eskiyi hatırlatan binalar da var. Koruma altında oldukları için proje kapsamında yıkılamayan binalar harabe halinde lüks binalarla iç içe duruyor. Fransız balkonlu lüks dairelerin bazıları yıkık binalara bakıyor.
‘Hatıralarımız gitti’
Daha önce de Sulukule’de yaşayan ve hak sahibi oldukları için ‘yeni Sulukule’ye dönmeye hazırlanan 50 aile de heyecanla teslimatı bekliyor. Onlardan biri de Volkan Varlar. 50 yıllık Sulukuleli olan Varlar ailesi çehresi yenilense de eski Sulukule‘yi özlemle anıyor.
Henüz anahtar tesliminin yapılmadığını anlatan Volkan Varlar, “Annem, ablam ve ben 3 daire teslim alacağız. Artık yeni evlerde oturacağız ama biz memnun değiliz. Sulukule’nin dokusu değişti. Düğünlerimize, cenazelerimize bütün mahalle katılırdı. Garibanımız olduğunda herkes yardım ederdi. Kalabalık bir aile gibiydik. Şimdi geriye dönüp baktığımızda hatıralarımız gitmiş olacak.
Geriye sadece 15 - 20 Roman aile kalacağız” dedi. Daha önce 140 metrekarelik 2 katlı bir evde yaşadığını ancak şimdi kendisine 115 metrekarelik bir daire verildiğini söyleyen Varlar, “Bir de bunun için borçlandırıldık. Bizim metrekarelerimizi 500 liraya aldılar. Şimdi yeni evler için metrekare hesaplamaları 2 bin liradan yapılıyor. Bizim lükse ihtiyacımız yoktu. Sadece çoluk çocuğumuza kalacağına seviniyoruz” diye konuştu.
Duvarlarla çevirirler
Sulukule Roman Kültürü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Şükrü Pandük de dokunun bozulmasından şikayetçi. Projenin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak yeni mahallenin herkese açık olacağına inanmadığını anlatan Pandük, “Ben sonradan duvarlarla çevirip siteye dönüştüreceklerine inanıyorum. Buradaki evlerle ilgili çekiliş yapıldı ama aylar geçmesine rağmen kimseye anahtarları teslim edilmedi.
Mesela birine çekilişte B12 diye ev çıkmış, ancak gittiğinde o evin başkasına da verildiğini öğrenmiş” dedi. Fatih Belediyesi yetkilileri ise 640 binanın mahalleye dahil olacağını söyledi.
Teslimatların peyzaj çalışmalarının bitmesinin ardından gerçekleşeceğini belirten yetkililer, teslimata ilişkin yargısal bir sorun olmadığını yeni avan projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını kaydetti.
‘Yenileme alanı’
Sulukule’daki dönüşüm 2006 yılında Bakanlar Kurulu’nun bölgeyi “yenileme alanı” ilan etmesiyle başladı. Roman vatandaşların yaşadığı bölgedeki tahliyeler 2008’de başladı ve bir yıl sonra çoğu gecekondu şeklindeki 300’den fazla yapı yıkıldı. Hak sahipleri için kira yardımı yapılırken, hak sahibi olmayan yüzlerce Roman vatandaşa Taşoluk ve Kayabaşı’ndaki TOKİ konutları adres gösterildi. Romanların yerinden edildiği tartışmalarına neden olan proje UNESCO’nun da eleştirilerine neden oldu. Uzun bir yargı sürecinin yaşandığı Sulukule’de gectiğimiz Haziran ayında projenin iptali kararı çıktı. Ancak bu karara rağmen kuralar çekiler hak sahipleri belirlendi.
Belediye, inşaatların iptal edilen projeye göre yapılmadığını belirterek yargısal bir sorun olmadığını açıkladı.