GündemIspanaklı börek nasıl yapılır?

Ispanaklı börek nasıl yapılır?

24.04.2018 - 14:13 | Son Güncellenme:

Türk mutfağında börek olmazsa olmazımızdır. 7’den 70’e herkesin severek yediği oldukça lezzetli, mutfakta mutlaka pişirdiğimiz yiyeceklerimizden birisidir. Her yörede mutfakları süsleyen damakları şenlendiren börekler çeşitlilik gösterir.

Ispanaklı börek nasıl yapılır

Börek çeşitleri

Her yörenin farklı börek tarifleri vardır, fakat genel olarak katlı ve çıtır çıtır börekler tercih edilir. Hazır yufkalardan yapılabileceği gibi hamurunu kendimiz açıp da yapabiliriz. Özellikle çocukların daha çok tercih ettiği bir lezzettir. Böreklerin iç harcı ıspanaklı, peynirli, patatesli, kıymalı olarak da yapılabilir. İşte parmaklarınızı yiyeceğiniz leziz börek tarifi.
Ispanaklı börek tarifi

Malzemeler;

• 1 adet sade soda
• 1 tatlı kaşığı sirke
• 5 su bardağı un
• Aldığı kadar
• Tuz

İç harcı İçin;

Yarım kilo ıspanak
• 1 tane soğan
• Bir kâse lor peyniri
• Kırmızı biber
• Tuz
• Karabiber
• Sıvı yağ

Üzeri için;

• 150 gr tereyağı
• 1 su bardağı sıvı yağ
• Ezilmiş haşhaş

Haberin Devamı

Ispanaklı böreğin yapılışı

Hamuru için maden suyunu, sirkeyi, tuzu ve aldığı kadar unu suyu bir kaba koyarak kulak memesi hâline gelene kadar yoğuralım. Yoğrulan hamuru dinlenmesi için üzerine nemli bir örtü sererek kapatın. İç harcı için ıspanakları iyice yıkayıp ince ince doğrayın. Soğanı da doğrayıp derin bir tencereye sıvıyağ ekleyerek ıspanaklar ile birlikte kavurun. Piştikten sonra içine peynir, karabiber, tuz, kırmızı biber ekleyerek karıştırın.

Dinlenen hamuru ikiye bölün. Ceviz büyüklüğünde istediğiniz kadar küçük yumak yapın. Oklava yardımıyla yumağı küçük beze kadar açın. İkinci bezeyi açtıktan sonra katların arasına haşhaş, eritilmiş tereyağı ve biraz da sıvıyağı ekleyin, bu karışımı bezelerin aralarına sürün. İsteye göre 8-10 kat yapabilirsiniz. Hamurun diğer yarısı içinde aynı işlemi yapın. Üst üste koyduğunuz bezelerden birisini alın ve tek seferde hepsini birden açın. Tepsinin içine böreğin alt katını serin ve üstüne hazırlanan ıspanaklı harcın hepsini dökerek eşit bir şekilde yayın. Hamurun diğer kısmını da aynı şekilde açıp ıspanağın üstünü kapatın. Üzerine, kalan haşhaşlı karışımı sürün ve istediğiniz küçüklükte dilimleyin. Piştikten sonra dilimlere ayırmak hem zor hem de böreğin görünüşünü bozacağı için pişmeden dilimlere ayırın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin. Kat kat ve çıtır çıtır böreğiniz hazır. Afiyet olsun.