08.04.2025 - 07:24 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Furchner'in ölümü, geçen yıl kampın bulunduğu kuzey Polonya'daki toplama kampında 10 bin'den fazla cinayete yardım ve yataklıktan hüküm giymesinin ardından bu kararı temyize götürme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra geldi. Almanya basınında yer alan haberlere göre Furchner 14 Ocak'ta yaşamını yitirdi ancak ölümü şimdiye kadar basına yansımadı. Haber, yerel bir savcı tarafından Der Spiegel haber dergisine doğrulandı.
'HABERDAR DEĞİLDİM'
Geçen Temmuz ayında Leipzig'deki bir federal mahkeme duruşmasında, Furchner'in avukatları, kampta işlenen korkunç suçlara yardımcı sayılıp sayılmayacağı konusunda şüphe uyandırmaya çalıştı. Buna ek olarak, kampta gerçekleşen dehşet verici cinayetlerden haberdar olduğuna dair açık bir kanıt bulunmadığını savundular.
Ancak Ağustos ayında mahkeme, cinayetlere suç ortaklığı gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararına yönelik itirazı reddetti ve bu karar kesinleşti. Mahkemede üç Stutthof kampı hayatta kalanını temsil eden 40 yaşındaki avukat Onur Oezata, o dönemde şunları söyledi: "Sekreter, birkaç bin cinayete yardım ve yataklık etmekten haklı olarak mahkum edildi. Artık yasal olarak bağlayıcı olan bu suçlu hüküm, müvekkillerim için özellikle tatmin edici. Onlar asla intikam ya da cezalandırma istemediler."
10 BİN'DEN FAZLA ÖLÜMLE SUÇLANDI
Furchner, iddia edilen suçlar işlendiğinde 21 yaşından küçük olduğu için bir çocuk mahkemesinde yargılandı. Haziran 1943 ile Nisan 1945 arasında kamp komutanı Paul Werner-Hoppe'nin stenografı ve sekreteriydi. Nazilere mensup Furchner, Haziran 1943'ten Nisan 1945'e kadar çalıştığı kampta 10 bin'den fazla mahkumun öldürülmesine yardım etmekle suçlanmıştı. Dava süresince, Furchner, kamp komutanının sekreteri olmasına rağmen kitlesel cinayetlerden haberi olmadığını iddia etti.
Bu pozisyonu gereği, doğrudan katliamdan sorumlu SS'e rapor veriyordu. Savcılar, suçlu bulunması halinde sadece iki yıl denetimli serbestlik cezası verilmesini talep etmişti. Bu arada, Furchner dava süresince neredeyse tamamen sessiz kaldı; 30 Eylül 2021’de başlayan davadan bu yana utançtan konuşmadığı düşünülüyordu.
İlk sözlerini 6 Aralık'ta söyledi: "Olan her şeyden dolayı üzgünüm. O zaman Stutthof'ta bulunduğum için pişmanım. Daha fazla bir şey söyleyemem." Furchner geçen yıl Eylül ayında, kaldığı huzurevinden ayrılıp bir taksiye binerek kaçmaya çalışınca manşetlere çıkmıştı.
STUTTHOF'TE NE OLMUŞTU?
Stutthof, on binlerce cinayetten sorumlu bir toplama kampıydı. Kamp, Eylül 1939'da, şu anda 'Sztutow köyü' olarak bilinen bölgede, o zamanlar Nazi işgali altındaki Polonya'da kuruldu.
İlk başta, Danzig polisinin kontrolü altındaki bir sivil gözaltı kampı olarak tanımlanıyordu. Kasım 1941'de ise bir "çalışma eğitimi kampı" statüsüne geçti. Ancak Ocak 1942'de sistematik bir toplama kampına dönüştü.
Holokost Ansiklopedisi'ne göre, kamp ağırlıklı olarak Yahudi olmayan Polonyalılardan oluşan on binlerce kişinin gönderildiği bir yer haline geldi. 1945 Mayıs ayında Kızıl Ordu tarafından özgürleştirilene kadar 110 bin'den fazla mahkumu barındırdı.
Kamptaki koşullar son derece kötüydü; özellikle 1942 ve 1944 kışlarında salgın hastalıklar nedeniyle çok sayıda mahkum yaşamını yitirdi. Toplamda 63 bin ila 65 bin mahku bunların 28 bin'i Yahudi olmak üzere ya katledildi ya da açlık, hastalık ya da zorla çalıştırma sonucu hayatını kaybetti.
Instagram'da yaptığı paylaşımlarla adından sıkça söz ettiren Yasemin Kay Allen, bu kez aşkını duyurdu.