12.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
SELAY SARI
Amerikan Film Enstitüsü’nün “ABD’nin en büyük kadın sinema yıldızları” sıralamasında 18. olan Shirley Temple, oyunculuğunun yanı sıra dans ve müzik yetenekleriyle de 1930’ların ortasında daha 10 yaşına girmeden Hollywood’un en ünlü ve güçlü isimlerinden biri olmuştu.
‘Curly Top’, ‘Baby Take a Bow’, ‘Her Şey Senin İçin’ (Now and Forever) ve ‘Güldüren Gözler’ (Bright Eyes) filmlerinde genelde yetim çocukları canlandıran Temple, ABD’nin Büyük Buhran dönemine denk gelen kariyeriyle Amerikan halkı için bir umut sembolüne dönüşmüştü.
Meksika’ya kaçırtan dava
Büyük Buhran nedeniyle ekonomik sıkıntı içinde olan Fox stüdyolarını da kurtaran Temple için stüdyonun ünlü yapımcı ve başkanı Darryl F. Zanuck, 19 yazardan oluşan bir Shirley Temple Hikaye Geliştirme Ekibi yaratmış ve bu ekip küçük oyuncu için çeşitli klasik öykülerin uyarlamalarının yanı sıra 11 özgün senaryo ortaya çıkarmıştı.
Temple kariyerinin zirvesindeyken ünlü İngiliz yazar Graham Greene, film eleştirmeni olarak görev yaptığı Night and Day adlı İngiliz dergisinde 1937 yılında vizyona giren bir Temple filmini eleştirirken, küçük aktrisin “orta yaşlı erkekler ve din adamlarını hafifmeşrep hareketleri ve küçük cazibeli vücuduyla etkilediğini” yazdı. Bunun üzerine Temple ve bağlı olduğu film şirketi 20th Century Fox, Greene’e dava açarak kazandı. Greene, avukatlardan kaçmak için, başyapıtı ‘The Power and the Glory’yi kaleme alacağı Meksika’ya göç etti.
Çekoslovakya büyükelçiliği
1940’ların sonlarına doğru büyüdükçe popülerliğini kaybeden ve 1950 yılında, 22 yaşında sinema kariyerini tamamen bırakan Temple, 18 yıl boyunca 44 filmde yer almıştı.
Oyuncu 60’ların sonunda diplomatik kariyere adım attı ve başkan Gerald Ford döneminde Gana, George H.W. Bush döneminde ise Çekoslovakya’da büyükelçilik görevinde bulundu.
Adına kokteyl de yapıldı
Temple 1936 yılında 8 yaşında ve ününün doruğundayken, Beverly Hills’te bulunan Chasen’s restoranındaki bir barmen, küçük yıldıza servis etmek üzere, onun ismini taşıyan alkolsüz bir kokteyl yaratmıştı. Zencefil gazozu, nar suyu ve kiraz şekerlemesi içeren kokteyl, günümüzde zencefil gazozu yerine limonlu gazoz ile de yapılabiliyor. Shirley Temple evlendikten sonra yeni ismiyle yaratılan Shirley Temple Black ise, zencefil gazozu yerine zencefil birası ve siyah rom ya da vişne likörü ile yapılıyor.