Gündemİkinci devri alem için Pasifik’e açıldı

İkinci devri alem için Pasifik’e açıldı

24.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra ABD’ye yerleşen ve 2007’de Kaliforniya’dan 7 metrelik teknesiyle okyanusa açılan Erden Eruç, 312 gün kürek çekerek Papua Yeni Gine’ye gitti. Böylece denizde tek başına en uzun mesafeyi kateden ilk kişi oldu.

İkinci devri alem için Pasifik’e açıldı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul Eruç (50) Guinness Rekorlar Kitabı’na “Pasifik Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kürekçi ve kas gücüyle dünyayı dolaşan ilk insan” olarak kabul edilirken, denizcilik tarihine 32 bin deniz milini (58 bin km) beş yıl 11 günde yaptığı için geçmişti. Üç okyanusu da kürekle geçtikten sonra kas gücüyle dünyanın etrafını dolaşan ilk kişi unvanıyla üçüncü kez Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Eruç, yolculuğu sırasında kıtaların en yüksek zirvelerine tırmanmış, bisikletiyle kara seyahatleri yapmıştı.

Haberin Devamı

Dokuz ay kürek çekecek

2007-2012 arasındaki yolculuğuyla dünya denizcilik otoritelerince saygıyla takip edilen Erden Eruç, ABD’deki Dünya Kâşifler Kulübü tarafından ödüllendirilmişti. Okyanus Kürekçileri Derneği’nce üç okyanusu kürekle geçen ilk kişi (876 gün) ilan edilen Eruç, geçtiğimiz gün macera dolu başka bir yolculuk için Pasifik Okyanusu’na (Büyük Okyanus) açıldı

Kendi geliştirdiği kanosuyla Kalifornia Crescent City’den okyanusa açılan Erden Eruç, dokuz ay kürek çekerek Asya kıtasına ulaşmayı deneyecek. Çin ya da Hong Kong’a ulaşmayı planlayan Türk doğa sporcusu, böylece Kuzey Amerika ve Asya arasındaki Pasifik’i kürekle geçen ilk kişi olacak.
Daha sonra bisikletiyle yola çıkmayı planlayan Eruç, dünyanın en yüksek zirvesi Everest’in ardından Avrupa’nın en yükseği Elbruz ve Güney Amerika’nın en yükseği Aconcagua dağlarının zirvelerine çıkacak. Tüm seyahatlerini bisikletiyle pedallayarak ya da kas gücüyle kürek çekerek tamamlamayı hedefleyen Eruç üç yıl sonra başladığı yere dönecek.

Haberin Devamı

Erden Eruç seyahati boyunca İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı’nın yatılı bölge okulları için bağış toplayacak. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Türkiye’de olmak
isteyen Eruç, denizlerde yaşadıklarını

www.erdeneruc.com adresinden anlatıyor.